Şeyh Şaban-ı Veli’yi, ölümünün 450. yılı olan 2019’da UNESCO’ya taşımak için Kastamonu Kent Konseyi dün özel bir gündem maddesiyle toplandı.
Toplantıda Şeyh Şaban-ı Veli’nin UNESCO’ya taşınması için kendisinin yazmış olduğu bir eserin olması yönündeki araştırmaların ise sonuç verdiği öğrenildi. Millet Kütüphanesi’nde Şeyh Şaban-ı Veli’ye ait bir eserin olduğu ve bu esere ulaşmak için de çalışmaların başlatıldığı belirtildi.
(Erhan VEREN – Haber Servisi) – Kastamonu Kent Konseyi, dün Şeyh Şaban-ı Veli’yi, ölümünün 450. yılı olan 2019’da UNESCO’ya taşımak için özel bir gündem maddesiyle toplandı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın divan başkanlığını yaptığı toplantıya Milletvekili Metin Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, KESOB Başkanı Dursun Ergin, AK Parti İl Başkanı Halil Uluay, CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.
Toplantıda Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Başkanı Süleyman Yücel ve Hedef UNESCO 2019 Çalışma Grubu Başkanı Muharrem Avcı da birer konuşma yaparak katılımcıları bilgilendirdi.
Daha önce Şeyh Şaban-ı Veli’nin Unesco’ya taşınması için kendisinin yazmış olduğu bir eserin olması yönündeki araştırmaların ise sonuç verdiği öğrenildi. Şeyh Şaban-ı Veli’ye ait Millet Kütüphanesi’nde bir eserin olduğu ve bu esere ulaşmak için de çalışmaların başlatıldığı dünkü toplantıda belirtildi. Bu eser ortaya çıkarıldığı taktirde Unesco’nun bu girişime olumlu yanıt vermesinin beklendiği de açıklandı.
Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Mehmet Çelik gerçekleştirdi. 2019 Unesco Şeyh Şaban-ı Veli yılı için girişimlerin olduğunu ve bu konuda kamuoyu desteği oluşması için de söyle bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Mehmet Çelik, “Şeyh Şaban-ı Veli herkesin de bildiği gibi Anadolu’nun manevi muhafızlarından birisidir. Şeyh Şaban-ı Veli, birlik, dirlik ve huzur timsalidir. Felsefesinin yaşatılmasının ve günümüz dünyasına duyurulmasının önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Toplantının Divan başkanlığını yapan Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise Hedef Unesco 2019 Çalışma Grubu’na gerekli tüm desteği vermeye hazır olduklarını ve Şeyh Şaban-ı Veli’yi gelecek kuşaklara aktarmak için de her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi.
Başkan Tahsin Babaş, Unesco 2019 hedefi doğrultusunda ilk etapta ise Şeyh Şaban’ı Veli’yi Anma ve Anlama konulu bir sempozyum yapmayı düşündüklerini söyledi.
Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Başkanı olan eski Kastamonu Belediye Başkanı Süleyman Yücel ise konuşmasına bir teşekkürle başladı. Şeyh Şaban-ı Veli’nin Hanönü’ndeki doğduğu köyün isminin geçtiğimiz günlerde Hanönü Belediyesi ve İl Genel Meclisi’nin katkılarıyla Şeyh Şaban-ı Veli olarak değiştirilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Süleyman Yücel, katkı veren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.
Şeyh Şaban-ı Veli’nin bir tarikatın önderi olmasından ziyade bir ilim insanı olduğunu da söyleyen Süleyman Yücel, konuşmasında Şeyh Şaban-ı Veli’nin hayatı hakkında da bilgiler verdi.
Süleyman Yücel, ayrıca vakıf olarak üç ana konu üzerinde çalışmalarının olduğunu belirterek, “Şeyh Şaban-ı Veli bir ilim insanıydı. Bu yüzden de her cumartesi günü İlim Hikmet Sofrası adı altında toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılarda üniversiteden hocalarımızla vatandaşları biraraya getiriyoruz. Üniverise ile halk arasında köprü kuruyoruz. 76 kez bu buluşmaları gerçekleştirdik. İkinci faaliyet olarak ise her pazar günü sabah namazı sonrasında Hz.Pir Camii’nde zikirimiz var. Oldukça kalabalık oluyor bu zikirlerimiz. Üçüncü faaliyet olarak ise ilçe beleyelerimizin de destekleriyle, alan araştırmaları yapıyoruz. Hanönü, İhsangazi, Pınarbaşı, Azdavay, Devrekani, Ağlı da bu çalışmaları yaptık. İlçelerimizdeki kültürel mirasları yerinde inceliyoruz. Manevi değerlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Çıkan sonuçlarla da üniversiteden hocalarımız akademik çalışmalar gerçekleştiriyorlar” dedi.
Hedef Unesco 2019 Çalışma Grubu’nun Başkanı Yrd.Doç.Dr.Muharrem Avcı ise 2014 yılından bu tarafa Şeyh Şaban-ı Veli’yi ölümünün 450. yılı olan 2019’da UNESCO’ya taşımak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Önemli mesafeler kat ettiklerini söyleyen Muharrem Avcı, “Şeyh Şaban-ı Veli’nin günümüze ne gibi katkılar sunabileceği sorularının cevabını arıyoruz. Kastamonu aslında bir sırlar alemidir. Üniversitemiz sadece Kastamonu’nun yerel değerlerini incelese dünya üniversitesi olabilir. Kastamonu’dan çok önemli değerlerimiz çıkmıştır. Şehit Şerife Bacı, İstiklal Savaşı’ndaki rolümüz, İhsan Ozanoğlu, Mehmet Feyzi Efendi gibi konular ve değerler bunlardan sadece bir kaçıdır. Her birinin yaşadıklarını ve yaptıkları çalışmaları araştırmalıyız. Biz Şeyh Şaban-ı Veli’yi gelecek nesillere aktarmak için yola çıktık. Bu yüzden de ismine 2019 Unesco Şeyh Şaban-ı Veli; Huzur, Birlik ve Aydınlanma Yılı verdik. “Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle olsun”, “Biz dünyaya üryan geldik üryan gideriz” gibi güzel sözler onundur. Bu sözler, dünyanın ihtiyacı olan sözlerdir” dedi.
UNESCO’nun 50 ve 50’nin katlarını bir kişiye yılı atfettiğini de söyleyen Muharrem Avcı, “Yani 2019’u kaçırırsak 2069 yılını beklemek zorundayız. Bu nedenle bu fırsatı kaçırmamalıyız. Eğer 2019 yılını Şeyh Şaban-ı Veli yılı ilan ettirebilirsek Kastamonu’nun maddi ve manevi birçok kazanımı olacaktır. Turist anlamında da şehirde hareketlenme olacak. UNESCO’nun fonlarından faydalanacağız. Hedefimize ulaşırsak Şeyh Şaban-ı Veli’nin evrensel boyutta tanınırlığına katkıda bulunmuş olacağız. Bu nedenle bizim için çok önemli bir süreç” dedi.
Muharrem Avcı, konuşmasında önemli bir konu hakkında da bilgi verdi. Unesco’nun böyle bir çalışmayı kabul etmesi için bahsi geçen kişinin eserinin olup olmadığını sorguladığını hatırlatan ve Şeyh Şaban-I Veli’nin de bir eserinin olup olmadığını bilmedikleri için çelişkide kaldıklarını hatırlatan Muharrem Avcı, “Ancak gelen bir bilgi bizleri heyecanlandırdı. Millet Kütüphanesi’nde Şeyh Şaban-ı Veli’ye ait bir eser olduğu bilgisini aldık. Bu esere ulaşmaya çalışıyoruz. Ulaştığımızda işlerimiz daha da kolaylaşacaktır” dedi.