- Mimar Vedat Tek’in muhteşem eseri Kastamonu Vilayet binasında gerçekleşen ilk TV canlı yayının konuğu olan Vali Avni Çakır, Kastamonu‘nun taşıdığı zenginlikleri dile getirirken “Göreve geldiğim ilk günden itibaren büyük bir keyif ve azimle sahayı geziyorum” dedi.
- Vali Çakır sağlıktan eğitime, turizmden sanayiye, ulaşımdan spora uzanan konulardaki izlenim, düşünce ve planlarını sıraladığı, gazetecilerin sorularını yanıtladığı yayında, turizmde Kastamonu’ya lig atlatacak gelişmeler olduğunu açıkladı.
- “Önceliğimiz Kastamonu’yu Kastamonululara tanıtmak” diyen Vali Çakır, bu konuda güzel projeleri olduğunu belirtti ve “Memleketi ile gurur duyan bir Kastamonulu ruhunu öncelikle geliştireceğiz. Olanı yaşatmak da bir projedir. Bu projelere ağırlık vereceğiz” dedi.
Vali Avni Çakır, önceki akşam TV 366’da İrfan Çakır’ın moderatörlüğünde, gazeteciler Erkan Yılmaz ve Erhan Veren’in sorularını yanıtladı.
Kastamonu Valiliği görevine başladıktan sonra Kastamonu’nun genel durumuyla ilgili ilk kez bir yayına katılan Vali Avni Çakır, Kastamonu gibi özel ve güzel bir memlekete Vali olarak atanmaktan büyük onur ve gurur duyduğunu söyledi.
Kastamonu Valilik binası da TV 366 yayınıyla birlikte ilk kez bir canlı yayın programına ev sahipliği yaptı. Valilik binasının ihtişamı altında gerçekleşen canlı yayında Vali Avni Çakır, ilk olarak Kastamonulular’a kendini tanıttı.
Böylesine tarihi ve güzel bir binada hizmet etmekten büyük onur ve gurur duyduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, “Devletimize de böyle güzel binalar yakışır. Muhteşem bir bina, heybetinden etkilendim. Buradaki manevi ortama inşallah layık olarak hizmet ederiz” dedi.
Kastamonu’nun Türkiye’nin çok özel illerinden biri olduğunu da söyleyen Vali Avni Çakır, programda turizmden, sanayiye, ulaşımdan spora gibi bir çok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Vali Avni Çakır’ın programdaki açıklamaları şöyleydi:
“Kastamonu’nun sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel zenginliği her fırsatta dile getirmeye çalışıyorum. Öte yandan Kastamonu ilklerin şehri. Evet İlk Kadın Mitingi diyoruz, Şapka İnkılabı diyoruz, Milli Mücadele döneminden söz ediyoruz ama Türkiye’nin aynı zamanda en dağınık ili. 19 ilçesi ve bağlılarıyla birlikte 3 bin 637 ünitesiyle ülkemizin en dağınık ili… Çok geniş bir coğrafya… Göreve geldiğim ilk günden itibaren büyük bir keyif ve azimle sahayı geziyorum. İlçe gezilerimizin tamamını tamamladım, bazı ilçelerimize birden fazla gittim. Dolayısıyla Kastamonu hakkında kelam eder duruma geldiğimi düşünüyorum. Hatta hemşerilerimizin alınmasınlar, bir Kastamonulu kadar Kastamonu’yu tartışacak seviyeye geldiğimi düşünüyorum. En azından bu gücü kendimde hissediyorum. Şunu da ifade etmek isterim ki Kastamonuluları kıskanıyorum…”
KORONAVİRÜS
“Koronavirüs olduğu sürece diğer konuştuğumuz tüm konular gerçekçi olmak gerekirse ikinci, üçüncü planda kalıyor. Önce sağlık diyoruz. Kastamonu, Kovid-19’un ilk çıktığı dönemde tedbirleri en seri ve sıkı şekilde alan illerimiz arasındaydı. Bu sayede de uzun süre kontrolde gitti. Haziran ayında ise günlük vaka sayılarımız çok az durumdaydı. Ama gerek mevsimsel şartların devreye girmesi, gerekse de insan hareketliliğinin artmasıyla Dünya genelinde olduğu gibi ilimizde de artışlar meydana geldi. Kurban Bayramı’nda ilimize olan ziyaret trafiği ile birlikte de bu pik seviyesine ulaştı. Çünkü nüfusumuz bu süreçte neredeyse iki katına çıktı. Sahil ilçelerimiz başta olmak üzere tüm ilçelerimizde, köylerimizde yoğun bir nüfus artışı yaşadık. Ağustos ayı bununla beraber yüksek seviyede geçti. Gelinen noktada, biz aslında iki hafta öncesine kadar rakamlarda gayet iyi duruma geldik. Ancak tüm Türkiye’de olduğu gibi Kastamonu’da da son iki haftadır vaka sayılarında ciddi bir hareketlenme söz konusu. Eylül ayındaki pik seviyesinde değiliz ancak nüfusumuz da Ağustos-Eylül ayındaki nüfusumuz değil. Dolayısıyla nüfusumuza göre yüksek sayılabilir. Şu anda vaka sayılarımızda hastanelerdeki yönetim anlamında ciddi bir sıkıntı yok ancak artık doluluk seviyesine yaklaşılmış durumda. İlimiz, Türkiye’nin en yaşlı nüfusunu barındıran ikinci il konumunda. Bizde ki vakaların yaş analizine baktığımız zaman orta ve üst yaştaki insanlarımızın daha ağırlıklı olduklarını görüyoruz. Bu da beraberinde ilave tehlikeleri getiriyor. Yaşlılarımız bu hastalıktan ciddi şekilde etkileniyorlar. Ankara ve İstanbul’da bu anlamda ciddi kısıtlamalara gidildi. O anlamda biz de henüz kriz konumunda değiliz ancak Bilim Kurulu ve Bakanlıklarımızın tavsiyesi sonucu belki de ilerleyen günlerde gelebilir ancak şu an böyle bir şey söz konusu değil”
“KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA”
“Kamudaki arkadaşlarımız toplu ortamlarda bulunması ve ciddi ziyaretçi sayısı anlamında risk altındalar. Biz bununla alakalı, arkadaşlarımızı 1 veya 1,5 ay öncesinde serbest bıraktık. Dedik ki, küçük çocuğu olan özellikle kadın personellerimiz veya kronik rahatsızlığı olan kamu çalışanlarımız esnek çalışma modeline geçebilir dedik. Bununla alakalı istişarelerimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda biz Pazartesi günü yapacağız değerlendirme toplantısında, esnek çalışma modelindeki çalışan sayımızı artırmayı planlıyoruz. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, kamu çalışanlarımızı korumaya yönelik bir düzenlemeye gidebiliriz”
EĞİTİMDE KADEMELİ GEÇİŞ
“İl Milli Eğitim Müdürümüz geçtiğimiz hafta kurulumuza bir sunum yaptı. Vermiş olduğu rakamlar açıkçası tahminlerimizin çok çok altında çıktı. Çocuklarımızın, öğretmenlerimizin ve velilerimizin sağlığı elbette son derece önemli… İlimizde Allah’a şükür şu an çok büyük bir sıkıntı yok. Evet tek tük çıkıyor ancak bu sokakta oynayan çocuklarımızdan daha az durumda. Okullarımızda öğrencilerimizin devam oranı yüzde 90-95’lerde… Bu her geçen gün artıyor. O anlamda tüm velilerimizin çocuklarını güvenle okula göndermeleri noktasında tüm tedbirlerimizi aldık. Bu konuda müsterih olsunlar.”
TURİZM
“Kastamonu’da turizm anlamında aslında çok güzel şeyler yapılmış. Neden böyle söyledim, Kastamonu’da maalesef karamsarlık havası biraz fazla. Bu belki de tanıtım anlamındaki eksiklikten de kaynaklanmış olabilir. Hafta sonunda Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerimize çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Sizleri bile hayrete düşüren muazzam güzellikleri birlikte gördük. Azdavay’da devreye giren Atlı Turizm Merkezi ve Mesire Alanı, akabinde Aşıklar Köprüsü, Cam Teras ve akabinde yürüyüş yolu çalışmaları, daha büyük projesi Suğla Yaylası, hemen akabinde Pınarbaşı ilçemize geçtik. Valla Kanyonu’nu gördük, burada hemen hemen birçok şey bitti. Muratpaşa yolumuz öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Ertesi gün Kerte yolunu gördük. Muhteşem bir yol.
“KASTAMONULULAR KASTAMONU’YU TANIYACAK”
Bizim dönemimizde öncelikle Kastamonulular Kastamonu’yu bir tanıyacaklar. Bu anlamda talepler de geliyor. Kastamonu’nun potansiyelini öncelikle Kastamonululara biz göstereceğiz, akabinde de yerli ve yabancı yatırımcılara ve turistlere göstereceğiz.
“TURİZMDE LİG ATLATACAK GELİŞMELER VAR”
“Turizm anlamında konaklama konusunda bizlere lig atlatacak tesislere ihtiyacımız vardı. Bununla alakalı da ilimizde çok güzel gelişmeler olacak. Abana’da ciddi bir firma çalışmalara başladı, lansmanı Aralık ayında yapılacak. Bir otel grubumuzla yine Pınarbaşı kanyonlar bölgesinde 5 yıldızlı bir otel yapımı noktasında çalışmalara başladı. Merkez’de stadyum yanında bir otelimiz devreye girecek. Biraz daha lüks denebilecek turistlere hitap eden yatırımlara da başlanıyor ve başlandı. Bunlar da önemli.
Aralık ayı içerisinde turizmdeki paydaşlarımızla ‘Turizm Çalıştayı’ noktasında bir araya geleceğiz. İki gün sürecek bir planlamamız olacak. Kastamonu’nun dününü, bugününü ve yarınını ortaya koyacağız. Yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı, nerede eksiklerimiz var bunların hepsini elde geçireceğiz.”
SANAYİ
“Kastamonu, sanayi anlamında sektörünün önde gelen firmaları Kastamonu’da faaliyet gösteriyor. İlimizde 4 OSB var, çok ciddi firmaların yakın takipleri devam ediyor. Ahşap alanında önemli firmalarımız var. Madencilik alanında güçlü firmalarımız var. Mermer konusunda da Kastamonu ön plana çıkacaktır diye düşünüyorum. Kastamonu, ahşap sanayisinde kendisini belli bir yere getirmiş, Hayvancılık OSB alanında da önemli çalışmalar var ve süreç ciddi şekilde ilerliyor. Kastamonu’da müteşebbislik ruhunun biraz daha artmasını ihtiyaç var. Tosya bu anlamda ciddi bir ilerleme kaydetmiş durumda. Bu anlamda hemşerilerimizi Kastamonu’ya yatırım yapma noktasında davet ediyoruz”
AHŞAP FUARI
“Ahşap Fuarı daha önceden 9 kez yapıldı, ancak 10’ncusu yapılamadı. Pandemi şartlarında bu fuarı yapma imkanımız olmadı. İnşallah önümüzdeki yıl, bu yılı da telafi edecek şekilde daha güçlü bir şekilde Ahşap Fuarı’nı yapacağız”
HAVALİMANI
“Pandemi döneminde yolcu sayılarımız çok gerçekçi değil. Biz gelen yolcularımıza yönelik bir anket çalışması yapmayı hedefliyoruz. Bazı talepler var ancak yolculara yansıması nedir, bunu görmek istiyoruz. Çevre il ve ilçelerimizle alakalı bazı ortak çalışmalar noktasında belediyelerimizle görüşmeler yapacağız, çünkü bu belediyelerimizi de yakından ilgilendiren bir konudur. Havalimanı Müdürümüz ile de bu konuyu çok detaylı görüşmedik, yüzeysel görüşmelerimiz oldu. Bizim de amacımız Havalimanı’nı sadece Kastamonu değil, civardaki yakın il ve ilçelerimizi de kapsayacak şekilde servis ağının konulmasını düşünüyoruz. Bir de turizmi planlarken sadece ilimizi değil, bölgemizi planlamamız gerekiyor. Bu sadece bizim ilimiz için değil, komşu illerimiz için de geçerli. Örneğin Safranbolu sadece bir saat ve son derece konforlu bir yol. Bu anlamda, Turizm Çalıştayı’nda da bu entegrasyonu konuşacağız. Biz turizmle alakalı geleceğimizi planlarken sadece Kastamonu değil, bölgesel düzeyde planlamamızı yapacağız. Havalimanı noktasında daha somut verilerle çalışma yapıp, bunu genişletebiliriz ve adımlar atmamız gereken bir konu”
“ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞEN BİR İNSAN YAPISI VAR”
“Kastamonu, Osmanlı’da yönetim merkezi ve sancak merkezi olmuş. Burada ağırlama ve hürmet kültürü oluşmuş. Sayısız konakların, hanların, külliyeler ortada. Neticede böyle bir kültür oluşmuş. Bunun sonucu olarak, gözlemim zengini de fakiri de, okumuşu da okumamışı da siyasetin her renginde insanlarda ortak bir davranış kalıbı gelişmiş. Bütün samimiyetimle söylüyorum, şehriyle bütünleşen bir insan yapısı var. Dolayısıyla aslında işimiz çok kolay. Anadolu insanı ne ister, veya ben kendim ne isterim. Öncelikle mütevazilik isterim. Samimiyet isterim. Selam verirken kalben selam versin, tokalaşırken gözüme baksın isterim. Ben gerçekten de mütevazi olmayacağım ama kendime ve insan ilişkilerime güveniyorum. İnşallah dönemimde Devlet-Vatandaş kaynaşması en üst seviyede olacak. Tüm kamu personeli ile vatandaşımızın, her kesim insanın kaynaşması ve kucaklaşması anlamında en üst seviyede olacağız. Biz inşallah her zaman halkımızın arasında olacağız. Şu an aslında mesaimizin çoğunu ilçelerimizde geçirdik. Nasılsa kış döneminde biraz daha merkez de oluruz diye düşünerek böyle hareket ettik. Buna rağmen halkımızın varsa memnuniyeti beni çok mutlu eder. Aslında bu konuda ben bir mahcubiyet yaşıyorum, inşallah bunun çok daha iyisini hep birlikte göreceğiz.
Birçok yerde görev yaptım ve çalıştım. Ancak böylesine bir coğrafyada hiç çalışmadığım için ben müthiş bir keyifle geziyorum. Açıkçası yorgunluk hissetmiyorum. Büyük bir keyifle ve gururla görev yapıyorum.”
KASTAMONU RUHU
“Önceliğimiz Kastamonu’yu Kastamonululara tanıtmak. Kastamonu’yu tanımak demek, sadece doğduğun ili tanımak değil. Kastamonu’da önce hali hazırda yaşayanlardan başlayacağız. Bu konuda güzel projelerimiz var. Öncelikle çocuklarımızdan, öğrencilerimizden, özel engelli, şehit aileleri ve gazilerimizden başlayarak projeleri hayata geçireceğiz. Kastamonu’yu gezdireceğiz ve insanlarımızı kaynaştıracağız. Memleketi ile gurur duyan bir Kastamonulu ruhunu öncelikle geliştireceğiz. Olanı yaşatmak da bir projedir. Bu projelere ağırlık vereceğiz.”
“EŞİMİN SOSYAL İLİŞKİLERİ ÇOK GÜÇLÜ”
“Eşim Bahar hanım da gerçekten sosyal ilişkileri çok güçlü bir insandır. Eşim bu anlamda pandeminin elverdiği ölçüde aile ziyaretlerinde bulunuyor. Organizasyonlara da birlikte katılmaya özen gösteriyoruz. Akşamları da evde yaptıklarımızı birbirimize keyifle anlatıyoruz. Bunu yaparken de 19 ilçe kaymakama eşleriyle de birlikte hareket ediyorlar. Onlara da çok teşekkür ediyorum. İlerleyen dönem de çok daha güçlü faaliyetleri de planlıyorlar.”
SPOR
“Sportif altyapıda, Kastamonu’yu beklediğimden daha güçlü gördüm. Kastamonu’da çok güçlü bir spor altyapısı var. Kastamonuspor’un bir Kasımpaşaspor maçı vardı, o maçı elbette ben de hatırlıyorum. Bazen bir maçla bu şekilde en üste çıkabiliyorsunuz. Geçen yıl malum takım çok iyiydi, play-off’ta şanssız bir şekilde kaybettik. Bu sezona biraz zorluklarla girildi. Özellikle ekonomik anlamda… Malumunuz Onursal Başkanımız Cengiz Aygün bey ve Kulüp Başkanımız Enes bey şu ana kadar çok ciddi fedakarlıklar yaptılar. Açıkçası bırakma aşamasına da geldiler ve ciddi ciddi bunu düşünüyorlardı. Kastamonuspor’un yapısı anlamında da yüksek bir beklenti oluştu. Hep üst sıralara oynamayı hedefleyen bir yapı oluştu. Netice de biz başkanlarımıza söz verdik, biz Kastamonu’da belli bir miktar toplarız, biraz da sizler koyarsınız ve transfer yasağını aşıp güçlü bir takım yaparız. Tam umduğumuz gibi olmadı. Hatta hiç olmadı. Bu anlamda Hanönü Acacia Maden’e teşekkür ediyorum, 500 Bin TL bir katkıda bulundular. Bunun ilk dilimi geçen hafta da ödendi. Değişik kesimlerden de büyük fedakarlıklar oldu. Yürekten isteyip, ekonomik sebeplerle yapamayan insanlarımız da Allah razı olsun. Onlar da ilerleyen süreçte yapacaktır diye ümit ediyoruz. Böyle bir süreçle başladık ve Kastamonuspor sezona sancılı başladı. Transfer yapılamadı ve ilk haftalar kötü sonuçlar alındı. Sonuç olarak ilk haftalar bocaladık ve karamsarlığa düştük. Ekrem hocaya da ben katkıları için teşekkür ediyorum. Netice de yollar ayrıldı ve Levent hoca geldi. İkinci resmi maçında ikinci galibiyeti elde etti. Neticede takımımız havasını buldu. Takımın kaynaşmasını da iyi buldum, seyir sevki de vermeye başladı ve ben umutlandım. Kastamonu Belediyespor hentbol takımımız var, halkta çok büyük yeri olan bir spor dalı. Kastamonu’da çok uzun geçmişi olan bir kulübümüz. Voleybol’da da heyecanlı çalışmalarımız var. Diğer tüm kulüplerimiz var. Sporla bütünleşmiş bir Kastamonu var, gelecek açısından oldukça umutluyum.”