KATSO’da düzenlenen Kendir panelinde konuşan Dr. Yalçın Koçak, kendirin 50 binin üzerinde mamule girdi sağlayabilecek bir hammadde olduğunu kaydederek, “Kendir ekimi köye dönüş projesidir” dedi.
İstanbul ve Samsun’daki üniversitelerden gelen bilim insanlarının kendirle ilgili tüm ayrıntıları masaya yatırdıkları panel; ilimizin planlı, sabırlı ve ürün odaklı kendir ekimine başlaması halinde büyük sosyo-ekonomik fayda sağlayacağını gözler önüne serdi.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KATSO) ev sahipliğinde Endüstriyel Kenevir İnisiyatifi tarafından düzenlenen Kendir Paneli; İstanbul ve Samsun’den gelen bilim insanlarının, Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, ilimizdeki meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin, çiftçilerin katılımları ile cumartesi günü yapıldı.
3.5 saati aşkın süren panelde ilginin bir an olsun eksilmemesi ve dinleyicilerin katılımları, kendire olan özlemi gözler önüne serdi.
Arslan: “Çeşitli ülkelere ihracat yapıyorduk”
Katılımcıları selamladığı konuşma ile paneli açan KATSO Başkanı Selçuk Arslan, elindeki arşiv belgesini salona göstererek, “Kendir ekimi yapıldığı dönemde Marsilya’ya, Liverpool’a, İspanya’ya kadar dünyanın birçok noktasına kendir ihracatı yapıyorduk. O eski ışıltılı günlerimize yeniden dönmeyi umut ediyoruz ve bu doğrultuda çalışıyoruz” dedi.
KATSO’nun ekimi yapıldığı dönemde kendire sahip çıktığını çeşitli veri ve örneklerle kaydederek, “Bugün de yarın da kendir için elimizde gelen her çabayı sergileyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Koçak: “Kendir ekimi, köye dönüş projesidir”
Endüstriyel Kendir İnisiyatifi’ni temsilen panelim moderatörlüğünü yapan Dr. Yalçın Koçak ise yaptığı konuşmada, kendirden imal edilen ambalaj malzemesini göstererek, “Kendir günümüzde 50 binin üzerinde mamule girdi olabilecek bir hammaddedir” değerlendirmesinde bulundu.
Kendir ekimi sayesinde ülkemizin bir çok alanda büyük ekonomik fayda sağlayabileceğini örneklerle anlatan Dr. Koçak, “Kendir ekimi, köye dönüş projesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Kendir her yönü ile anlatıldı
Panelde Prof. Dr. Selim Aytaç, Mehmet Dok, Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Erdem Ulaş, Emir Polat, İsmail Tokalak kendiri tarım, endüstri, ekonomi ve sosyal açıdan irdelediler.
Yaman: “İzin süresi 1 Nisan’da bitiyor”
Teknik ve idari personeli ile panele katılan Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, kendir ekimi üzerine açıklamada bulunarak, “Ülkemizde kendir ekimine izin verilen 19 ilden biri Kastamonu’dur. Çiftçilerimizin ekim izin başvuru süresi 1 Nisan’da bitiyor. Önümüzdeki hafta başvuruda bulunmaları halinde gerekli izin işlemlerini yapabiliriz” dedi. Kendir ekimi için devlet olarak üzerlerine düşeni yapmaya her zaman hazır olduklarının altını çizen Yaman, işbirliği için kendirin yeniden ilimize kazandırılabileceğini ifade etti.
Butur: “Kendiri unutmadık”
Kastamonu çiftçisinin kendir tarımını unutmadığını dile getiren Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, “Çiftçi alıcını bildiği, alım ve fiyat garantisini gördüğü takdirde kendir eker” tespitinde bulundu.
İzbeli: “Yeter ki emek verelim”
Kırsal potansiyelin ilimiz için büyük ekonomik fırsatlar içerdiğini kaydeden Kastamonu Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli, “Kastamonu’da büyük potansiyel var, yeter ki emek verelim” değerlendirmesinde bulundu.
Kendirin kültürel yönünü etnografik örneklerle anlatan İzbeli’nin konuşması salonda gülücüklerle karşılık buldu.
Yıldırım: “Azık geri geldi”
Örnek olmak amacıyla 4 dönüm tarlaya kendir ekecek olan eski milletvekili Mehmet Yıldırım, takas yoluyla aldığı kendir tohumunun büyük mutluluğunu yaşadı. Duygusal bir konuşma yapan Yıldırım, “10 bin ton kendir üreten bir Kastamonu vardı. Kendir sayesinde asla parasız kalmayan bir çiftçi vardı. Kimse harçlıksız kalmayacak artık. Azık yeniden geliyor. Gözün aydın Kastamonu” diyerek mutluluğunu dile getirdi.