Hanönülü girişimci Erdoğan Topuz,kendir kullanarak ürettiği eşyaları Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
- Üretim alanını 40 dönümden 70 dönüme çıkartan Topuz, “Bu seneki ekimimiz tamamen tohumluk için…Yöremizin ihtiyacını karşılamak için kendir ektik. Kullandığımız tohum yöremize ait olan has tohumumuzdur. Kastamonu’nun ve bölgemizin tohum ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Dışarıdan tohum girmesini istemiyoruz” diye konuştu.
- Kendir üretiminde ve sonrasındaki işleme aşamasında makineleşmek gerektiğini belirten ve dışarıyla rekabet için bunun gerekli olduğunu belirten Topuz, Ama bunun için devletimizin desteği gerekiyor. Kendirden, yani kenevirden 50 bin çeşit ürün yapılıyor. Biz, bunun sadece ip ve urgan kısmındayız. İnce ip üretme projemiz var, kaynak bekliyor” dedi.
Hanönülü girişimci Erdoğan Topuz, kendir kullanarak ürettiği eşyaları Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Gittiği fuarlarda kendirle (kenevir) yapılan ürünlere büyük merak duyan Erdoğan Topuz, yaşadığı Hanönü ilçesinde 100 metrekare alana sahip küçük bir dükkandabenzeri ürünler yapmaya karar verdi.
İlk olarak Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kenevir ektiren Erdoğan Topuz, buradan elde ettiği tohumla ilçesinde 70 dekar alanda kenevir ekmeye başladı.
Daha sonra ekim alanlarını genişleten Topuz, elde ettiği ürünü kurduğu küçük atölyede işleyerek iç ve dış piyasaya pazarlamaya başladı.
Topuz, kendirden elde ettiği ürünleri Amerika ve Kanada başta olmak üzere Avrupa ülkelerine satıyor. Bu yıl da kendir ekimi gerçekleştiren Topuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları üzerine geçtiğimiz yıl 40 dekar olan ekim alanını bu yıl 70 dekara çıkardı. 70 dekar alanda imece usulüyle tek tek kendirleri söken Topuz, bu yılki ürününü tohum olarak kullanmayı düşündüğünü söyledi.
“Yöremize ait has tohum”
4 yıldır kendir ekimi yaptığını söyleyen Erdoğan Topuz, “Geçtiğimiz yıl 40 dönüm ektik. Bu yıl ise 70 dönüm alanda ekim yaptık. Bu seneki ekimimiz tamamen tohumluktu, yöremizin ihtiyacını karşılamak için kendir ektik. Kullandığımız tohum yöremize ait olan has tohumumuzdur” dedi.
Kendiri hasat sonrası birkaç gün hava şartlarına bağlı olarak tarlada beklettiklerini söyleyen Topuz, şu bilgileri verdi:
“Hasadını yaptığımız kendiri topladıktan sonra birkaç gün kurumasını bekliyoruz. Kuruduktan sonra çırpılacak, çırpıldıktan sonra ıslanacak, ıslandıktan sonra soyulup taranacak, taranma işleminin gerçekleştirilmesinin ardından ip halini alıyor. İpten de çeşitli ürünler yapacağız. Mart ayında ekiyoruz, lif olursa Ağustos ayında sökümüne başlıyoruz. Ama tohum olursa Eylül ayında söküyoruz. Şu an 70 dönüm ektiğimiz için işçilerimizin sayısı da az olduğundan dolayı işlerimizi biraz sıkıştırdık. Bu işlemler hala ilkel yöntemlerle yapılıyor. Yurtdışında bu işlem makineleşmiş ama Türkiye’de hâlâ bu işlem için makine teknolojisi ve fabrikası yoktur. Kendir hasadını kendi imkanlarımızla ilkel yöntemlerle yapıyoruz. İp, urgan, halat, sicim gibi ürünleri bizler hâlâ el ile yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın da talimatları doğrultusunda bu sene 70 dönüme çıkarttık ekim işlemimizi.”
“Bölgemizin tohum ihtiyacını karşılamak istiyoruz”
Kastamonu’da kendir tohumu için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Topuz, “Kastamonu’nun ve bölgemizin tohum ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Dışarıdan tohum girmesini istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız talimat verdikten sonra bizler, bu işi daha da geliştirmeye çalıştık. Bir şeyler yapacağız inşallah. İlimize, ilçemize ve ülkemize de katkı sağlayacağız bu konu hakkında” diye konuştu.
“Makineleşebilirsek Avrupa ülkeleriyle yarışırız”
Türkiye’nin büyük bir kısmının Kastamonu ve Samsun bölgesinde ekildiği kendir/kenevirin geleneksel yöntemlerle hasadının yaptıklarını anlatan Topuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Makineleşerek Avrupa ülkeleriyle yarışabilir hale geliriz. Ektiğimiz kendirlerden elde ettiğimiz ipleri atölyeye getiriyoruz, daha sonra da çiçeklerden elde ettiğimiz kök boyası ile boyuyoruz. İplerden kilim, file, çanta, paspas gibi çok çeşitli ev tekstili hayvansal ürünler yapıyoruz. Burada yaptığımız ürünleri Avrupa ülkelerinden sonra Amerika ve Kanada’ya gönderip, oradaki pazarlarda satışa sunuyoruz. Bu ürünlerin maliyeti çok fazla. Avrupa ülkelerinde olan üretimler makineleşmiş hale gelmiş, teknolojileri çok geniş ama bizde ise onların sahip olduğu teknolojilerden hiçbiri yok. Devletimizin bize desteği olursa Avrupa ülkeleri ile de yarışabilir, hatta Avrupa’yı geçebiliriz. Ama bunun için makineleşmek gerekiyor. Devletimizin desteği gerekiyor. Kendirden, yani kenevirden 50 bin çeşit ürün yapılıyor. Biz, bunun sadece ip ve urgan kısmındayız. Dışa bağımlı olan ülkemizde bu üründen gazete, sigara kağıdı, hatta para kağıdı dahi yapabiliriz.”
Sicim elde edebilmek için fabrika kuracak
Türkiye’de şu anda ince ip elde edilebilmesi için bir fabrikanın bulunmadığını belirten Topuz, bu konuda da şunları söyledi:
“Daha önce 100 metrekarelik bir dükkanda çalışmaya başladık. Fakat zamanla bu dükkan bize yetersiz gelmeye başladı. Kapasitemizde arttı, işlerimizde arttı. Bizde Hanönü ilçemizde 7 bin metrekarelik bir yer aldık. Burasının bin 500 metrekarelik kısmına kapalı alan yapacağız. Maddi sıkıntılarımız nedeniyle henüz bu projeye başlayamadık. Fakat tamamladığımızda yaklaşık 30 kişiye yakın insanı burada istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu sayede kendiri hem kendimiz ekeceğiz hem de üretimini kendimiz yapıp bu tesislerde ip yapacağız. Şu anda Türkiye’de ince ip yapacak makine bulunmuyor. Biz, burada ince ip yapmak için uğraşıyoruz. Şu anda bu yılki ürünlerle birlikte elimizde 80 tona yakın ürün var, yani hammadde bulunuyor. Bunlar işlenecek, ayrılacak, ıslanacak, yani bir takım aşamalardan geçirildikten sonra kilim, paspas, urgan, sicim gibi çeşitli ürünler yapacağız. Bu elde ettiğimiz ürünleri artık yurt dışına ihraç edeceğiz. İç piyasada da müşteri bulabilirsek iç piyasaya da verebiliriz.”
“Tohumunun fiyatının yükselmesini istiyoruz”
Samsun’dan Hanönü’ne hasat için gelen işçilerden Osman Gökhan ise, “Burada kenevirin kabuğunu almıyorlar, sadece kenevirin tohumunu merak edip onu alıyorlar. Kenevir tohumu merak edildiği için alınıyor. Devlet kenevirin tohumunu kilosu 40 liradan alıyor. Kenevir tohumu merak ediliyor. Bu yüzden kenevir tohumunun kilo fiyatının 100 lira olmasını istiyoruz. Çünkü tohum için işçilik çok fazla, uğraş veriyoruz. Cumhurbaşkanımızdan bu konu hakkında yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. İHA