Duyduk duymadık deme ey Kastamonu halkı, koskoca şehir merkezinde üzerine okul binası yapılacak el kadar arazi kalmayınca, çareyi okul bahçesi içine okul yapmakta buldu bizim idareciler…
Göl Anadolu Lisesi’nin bahçesine bi “kazulet” dikmeye hazırlanıyorlar hayırlısıyla.
Üstelik cin mi cin bir fikirle…
Hadi geçtim Kastamonu halkının duygu ve düşüncelerine gösterilen saygıdan, parayı basan Bakanlık bile bina bittiğinde şaşıp kalacak emin olun.
Her şey İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bakanlıktan mevcut fiziki koşulları yetmeyen Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) için yeni bir bina talep etmesiyle başladı…
Bürokratların iyi gününe rast gelmişiz anlaşılan, bakanlıktan “okey” çıktı, Kastamonu RAM binası yatırım bütçesine konuldu. Ancak şöyle bir sıkıntı vardı, bakanlıktan RAM binası isteyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri binanın yapılacağı arsayı göstermemişlerdi. Bakanlık bürokratları da sormadılar anlaşılan. Ki, bizim İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sanırım alışkanlığı bu, aynı şekilde İhsangazi, Çatalzeytin, Ağlı için talep edilen ve yatırım bütçelerine giren okul atölyelerinin yapılacakları arsalar da gösterilmemişti zaten.
RAM binası ödeneği çıkınca şehrimizde okul arazisi için yer aramaya başlayan yetkililerin elleri bomboş kaldı doğal olarak, temel eğitimin olmazsa olmazı ilkokullara yer yok ki, üstünkörü bir anlayışla “tali” alan olarak değerlendirilebilecek RAM binasına yer olsun…
Antiparantez belirteyim, şehir merkezinde arana tarana ilkokul için ancak nerede arazi bulanabildi biliyor musunuz, İsmailbey Mahallesi’nin taa tepesinde, kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde.
“Neresi olsun neresi olsun” derken…
Günümüzün üniversite külliyelerini kıskandıracak Gölköy’deki yerleşkesinden alınıp Kuzeykent sırtlarına hapsedilen Göl Anadolu Lisesi’nin bahçesi akıllara geliverdi.
Şimdi öğrencilerle idarecilerin söz konusu alana bakış açılarındaki 180 derece farka dikkat çekmek istiyorum izninizle…
Öğrenciler için “Okulun eğlencelerinin tertip edildiği, spor müsabakalarının yapıldığı, okul şenliklerinin düzenlendiği, dersten artakalan zamanlarında yorgunluklarını ve streslerini en iyi bir şekilde attıkları okulun arka bahçesi.” Milli Eğitim yetkililerine göre ise o alan “okul bahçesi” değil. Zamanında geniş tutulmuş, okulla ilgisi olmayan, yeni binalar için ayrılmış boş bir alan sadece. Sanırım idarecilerin “okul bahçesi” tanımı içine sadece okulun ön cephesinde yer alan boşluklar giriyor, arka cepheler kullanım dışı.
“E peki bu arka bahçede ne var?” diye sorarsanız söyleyeyim, yetkililerin anlatımından edindiğim izlenime göre, okul yönetimi hiç elini sürmeden öğrencilerin kendi emekleri ile diktikleri futbol kale direkleri ve öğretmenlerin el emeği olduğuna kanaat getirdiğim dikilmiş taze fidanlar. …
“Spor sahası ve yeşil alan”; eğitim açısından son derece ehemmiyetsiz şeyler yani.
İdarecilerin “cin” fikrine gelince, her ne kadar inkar etseler de, binanın iki kapısı olacak, biri bakanlığın bütçe gönderdiği RAM’a, diğeri yeni İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına açılacak…
Bu duruma bir elbiselik kumaştan iki takım elbise çıkarmak mı diyelim yoksa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün binasına ortak olacağı Rehberlik Araştırma Merkezi’ne verdiğe “büyük” değer mi diyelim?
Göreve başladığı ilk günden itibaren hemen her konuda “istişare, istişare” diyen Vali Günaydın’ın bu oldubitti karşısında duyarsız kalmayacağını ve ilim irfan yuvası Göl Anadolu Lisesi bahçesine o kazuleti diktirmeyeceğini düşünüyorum…
Aksi, dünya bilim çağını yaşarken Kastamonu için sınıfta kalır bir karne olur çünkü.
Keza…
İl dışından gelen vakıflara bile şehrimizde yurt yeri tahsisinde bulunacak kadar eğitim ve öğretime önem veren Belediye Başkanı Babaş’ın da RAM binası yeri konusunda muhakkak bir alternatif üreteceğine inanıyorum.
Asırların kadim eğitim şehri Kastamonu’nun, son yıllarda eğitim alanında vereceği en önemli sınavlardan biri ile karşı karşıya olduğunu düşünüyorum…
Göl Anadolu Lisesi’ni daha da büyütmek yerine budamak, asla kabul edilebilir bir icraat değil.