İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Özel İdaresi’nin Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2019 yılı bütçesi görüşüldü.
Başkan Kayıkcı, daha sonra oylanarak kabul edilen bütçeyle ilgili eleştirisini dile getirirken, “Bütçe yapılırken, hem İGM üyelerimizin hem de İl Özel İdare’nin önceliği gerçekçi bütçe olmalıdır. Önümde gerçekçi bir bütçe görmüyorum. Yol Yapım Giderleri için şube müdürlüğümüzün talebi 41 milyon TL ama Encümen’in ve komisyonun takdir ettiği 10 milyon TL” dedi.
İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda Özel İdaresi’nin Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün 2019 yılı bütçesi görüşüldü.
Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Tuğrul Alp Akdemir tarafından sunulan bütçede, müdürlüğünün 2019 yılı tahmini bütçesinin 30 milyon 690 bin TL olduğu Meclis’in bilgisine sunuldu.
İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı, “Bütçe yapılırken, hem İGM üyelerimizin hem de İl Özel İdare’nin önceliği gerçekçi bütçe olmalıdır. Önümde gerçekçi bir bütçe görmüyorum. Yol Yapım Giderleri için şube müdürlüğümüzün talebi 41 milyon TL ama Encümen’in ve komisyonun takdir ettiği 10 milyon TL. Kilitli Parke Yapımı için kurumumuzun talep ettiği 515 bin TL ama Encümen ve komisyonumuz 750 bin TL vermiş. Ayrıca kilometreleri belli olan BSK’ların rakamlarının da net olması lazım. 8 kilometrelik BSK için 2,5 milyon TL takdir edilmiş. Bu bütçeyle bu işi nasıl yapacaksınız? 13,5 kilometrelik BSK için 8 milyon TL talep edilmiş, burada 2,5 milyon TL takdir edilmiş. Böyle bir bütçeyle nasıl hizmet edeceğinizi düşünüyorsunuz?” dedi.
Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Tuğrul Alp Akdemir ise Meclis Başkanı Kayıkcı’nın bu açıklamaları karşısında şunları söyledi:
“Mevcut bütçeyle bu çalışmaları gerçekleştirmem imkansız. Bu konuda benim elimden bir şey gelmiyor. Bitüm fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı bu sene öz bütçe kaynaklarından da kullanmak zorunda kaldık. Yıllara yayılmış işlerimizin de bu sene yüzde 60’ını tamamlayabileceğimizi öngörüyorum. Şu an da bütçemizde Yol Yapım Giderleri için 10 milyon TL bütçe ayırdık. Bu 10 milyon TL içerisinde hem 2019 yılı için öngörülen 25 kilometre BSK yolu yapacağım, hem ihalesi yapılan işler için bitüm alacağım, hem sathi kaplama için bitüm alacağım, hem yama için bitüm yapacağım. Yeni bir yola girmemiz, ek bir kaynak ya da kredi çıkmadığı sürece biraz zor. Ya yaptığımız işlerde daralma yapıp yeni işlere gireceğiz, ya da kaynak bulacağız. Bitüm işleri için ayrılan para 13,5 milyon, Abana Sahil işlerinin BSK’sını yapabilmem için ihtiyaç bugünkü fiyatıyla 14 milyon 600 bin TL. Bitüm fiyatları arttıktan sonra biz protokolü imzalanan işlere öncelik sağladık. Protokol imzalandığında bitüm fiyatı bin 400 TL idi. İşlere başladığımız zaman bitüm fiyatları 2 bin 900 TL ile 3 bin 165 TL arası oynadı. Bundan dolayı da kendi öz bütçemizdeki kaynakları bitüm işlerinde kullanmak zorunda kaldık. KÖYDES ödeneklerinin geç gelmesinden dolayı da sıkıntıya girdik. Şu anki imkanlarımızla her yere BSK ve beton yol yapmamız imkansız.”
Yerel seçimlere değinerek sözlerine devam eden İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı, “Önümüzde yerel seçimler var. İnsanların huzuruna çıkacaksınız. Huzura çıktığınızda gerçekçi şeyler söylemek lazım” dedi.
Taşköprü’nün bağımsız İGM üyesi Osman İnce ise, İl Özel İdaresi’nin Yurdun Tepe ve Toklu Tepe gibi projelerden vazgeçip; yol, su ve kanalizasyon işlerine ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.
Her dönem farklı hedeflerle yola çıkıldığından sıkıntılar yaşandığını söyleyen İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı, “Ortak bir karar alıp yürüyebilsek, ilerleyeceğiz. Çünkü imkanlarımız var. Birlik ve beraberlik içinde ilin ihtiyaçlarını belirleyip, hareket etmemiz lazım. Kişilere veya zamana göre bunların değişmemesi lazım. Bugün genel sekreterliğimizin bütçesinde Yurdun Tepe için ayrılan 16 milyon 30 TL gibi bir rakam var. Burada Ilgaz Yurdun Tepe ulaşım yolu ve sanat yapıları için 5 milyon 500 bin TL yazıyor. Altındaki kalemde Yurdun Tepe sanat yapıları ve ikmali için 4 milyon TL için bir para harcanmış. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın burayla işi yok. Her şeyi sırasına göre yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanı Sabri Bayramoğlu ise “Eleştirmek çok kolaydır. Kastamonu’nun kalkınması için sadece yolları, suları yapılsın mantığı bence yanlış. Çünkü Kastamonu şehriyle, ilçeleriyle, köyleriyle bir bütün. İlçelerde ve merkezde bazı sosyal alanlarında yapılması lazım. Kastamonu’nun turizmine katkı yapmak için Yurdun Tepe’yi, Toklu Tepe’yi yapmak mecburiyetimiz var. Fakat bunları zamana yaymak lazım. Kaynaklarını başka şekilde bulmak lazım. İlla Özel İdareye yüklememek lazım. Siyasi yönden bizim bu bütçeye katkı yapmamız lazım” dedi.