TÜBİTAK projesi kapsamında her yıl düzenlenen Enerji Verimliliği Yarışması’na 2018 yılı Eylül ayında Kastamonu Üniversitesi’nin de katılma kararı alması ile Makine, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde hummalı bir çalışma başlar.
Başarıya inanmış bu teknik ekibe öncelikle Rektör Prof.Dr.Ahmet Topal ve üniversite yönetimi, Fakültenin Dekanı Prof.Dr. Özgür Öztürk başta olmak üzere öğretim üyeleri Özkan Eski, Hakan Ada, Erdal Şehirli, Yücel Çetinceviz, Salih Görgünoğlu ve Abdülkadir Karacı destek verir.
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Muhammet Ali Ulu kaptanlığında üç bölümün öğrencililerinden kurulan takım bir yıldan kısa sürede bir elektrikli otomobil (Elektromobil) yaparlar.
Takımın adı “Şerife Bacı’nın Torunları”, arabanın adı Atabey Gazi’dir. Yani ‘Made in Kastamonu’
Şerife Bacı’nın Torunları takımı teknik ve teoriyi hocalarından, uygulama ve pratiği ise yılların motor ustası Niyazi Yazgan ve kaporta ustası Yüksel Hamaloğlu’ndan alırlar.
Başta yaşanan sponsor sıkıntısı ise KASİAD, Kastamonu Belediyesi, KATSO, Eko Tekstil, TTAF, TMS Kalıp, Universal Partners, Kronospan, Hakan Emlak, Panorama İnşaat, Koçoğlu Ticaret, Finestled, Bilge Adam Akademi, DowAksa ve Onur Otomotiv’ in karınca kararınca katkıları ile aşılır.
Bu takım 16 Eylül 2019 tarihinde İzmit Karting Pistinde dev sponsorlara sahip uluslararası katılımın da olduğu 61 üniversitenin 78 takım ile katıldığı yarıştan, yedi dalda verilen ödüllerin ikisini almaya hak kazanarak döner. Kurul Özel Ödülü ve Tanıtım Yaygınlaştırma ödülleri Kastamonu’ya geldiği gibi TÜBİTAK Instagram sayfasında Kastamonu Üniversitesi logolu Atabey Gazide yer alır.
Daha ilk yılında iki ödül alan gençler 2020 yılını da pas geçmezler. Takım 2020 yılında kaporta ve şasi imalatında çelikten karbon fibere geçerek arabayı 60 kilo hafifletmeyi başarır. 1-6 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılan İzmit Karting Pisti’nde ilk gün yarışlarında üçüncü, ikinci gün final yarışlarında beşinci olurlar. Formula -1 yarışlarının yapıldığı, yüksek eğimler ve keskin virajlar nedeniyle dünyanın en zor pistlerinden kabul edilen İstanbul Park’ta da yarışarak başarının tesadüf olmadığını ispatlarlar.
İki yılda dört ödül alan Atabey Gazi İstanbul Park Pisti’nde verilen ‘Yerlilik Teşvik Ödülü’ ne de layık görülerek yerli ve milli olduğunu ispatlar.
2021 hedefi ise Kastamonu kendir ve keneviri kullanımı ile Atabey Gaziyi daha da hafifletmektir. Formula-1 pistine çıkıyorsan hafif, kıvrak ve seri olmak şart tabii ki.
Bu takım ve bu araba, Kastamonu’nun bir inovasyon (yenilik) başarısıdır. Üniversite, Belediye, sivil toplum, özel sektör, esnaf güç birliği yaparak gençlerimizin önünü açınca kafeye, kahvehaneye değil laboratuvarave atölyelere giden ve gerektiğinde sabahlayan gençlerin başarısıdır bu.
Bu takım, adını yüz yıl önce destan yazan Şerife Bacı’dan alıp arabanın adını Atabey Gazi koyuyorsa kayıkla kağnının buluştuğu bu topraklardan elektrikli arabanın doğabileceği sinyalini veriyor.
Tüm Kastamonululara ise daha fazla destek vermek, motivasyon ve en önemlisi sponsorluk sağlamak düşüyor.
Şimdiye kadar verilenler boşa gitmemiş. Sonuç ortada.
FEZA TİRYAKİ