- KASMİB’in en büyük projesinin Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, eski katı atık sahalarının ıslahı ile projenin birinci etabının tamamlandığını, ikinci etap faaliyetlerine geçildiğini söyledi.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin Meclis toplantısı Vali Avni Çakır’ın başkanlığında düzenlendi.
İGM salonunda düzenlenen toplantıda Vali Avni Çakır, geçtiğimiz haftalarda devreye alınan Mobil Kısırlaştırma Aracı ile bugüne kadar 500’ün üzerinde kısırlaştırma, aşılama ve kayıt altına alma işlemi yapıldığını söyledi.
Vali Çakır, “KASMİB Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi hizmetlerinin daha etkili ve verimli yürütülmesi amacıyla, belediyelerimizin kısırlaştırma sonrası hayvanların tedavi takibinin yapılacağı, 7-10 günlük nekahet dönemini geçireceği Geçici Rehabilite alanlarını hazır hale getirmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
KASMİB’in en büyük projesinin ise Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi olduğunu söyleyen Vali Avni Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki aşamalı olan projenin birinci aşaması olan yapım işlerinin geçtiğimiz günlerde tamamlanması dolayısıyla projemiz IPA-II döneminde tamamlanan ilk proje olmuştur. Proje kapsamında 15 adet eski katı atık düzensiz (vahşi) depolama sahasının ıslahı gerçekleştirilmiştir. Bunlardan 5 adet saha (Kastamonu-merkez, Tosya, Taşköprü, İnebolu ve Seydiler) ‘yerinde rehabilite’ yöntemiyle, diğer sahalar ise (Devrekani, Daday, Araç, Ortalıca, Doğanyurt, Abana, Cide, Ağlı, Şenpazar ve Azdavay) taşıma yöntemiyle temizlenmek suretiyle doğaya kazandırılan sahalar olmuştur. Yine proje kapsamında KASMİB Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki düzenli depolama alanında oluşan sızıntı sularına yönelik tam arıtma yöntemiyle çalışan bir arıtma tesisi yapılmıştır. Günlük 120 metreküp arıtma kapasitesi olan tesisin hizmete geçmesi ile birlikte düzenli depolama sahasında oluşan sızıntı sularının yüzey veya yeraltı sularına karışarak çevreyi kirletmesinin önüne geçilmesi sağlanmıştır. Projenin bundan sonraki aşaması ile ilgili hazırlıklar devam etmekte olup önümüzdeki günlerde 5 kısımdan oluşan Tedarik İhalesinin ilanına çıkılacaktır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yürütülecek ihale ve sözleşme süreçleri sonunda; düzenli depolama sahası mobil ekipmanları, transfer kamyonları ve ekipmanları, bakiye atık toplamaya yönelik sıkıştırmalı kamyon ve ekipmanlar temin edilecektir. Proje ile temin edilecek iş makineleri ve ekipmanlar arasında yer alan; 18 adet 13 metreküplük ve 16 adet 7 metreküplük olmak üzere toplam 34 adet Sıkıştırma Tertibatlı Çöp Kamyonu, üye mahalli idarelerimize verilecektir. Yine proje kapsamında, 7 adet Konteynır Yıkama Aracı, üye mahalli idarelerimizin ortak kullanımına sunulacaktır. Her belediyemize en az 1 adet olmak üzere her 10 bin nüfusa 1 adet düşecek şekilde toplam 34 adet Mobil Atık Getirme Merkezi teslim edilecek, yine üye mahalli idarelerimize toplam bin adet çöp konteynırı ve bin 890 adet sıfır atık konteynırı verilecektir. Yine proje ile birlikte Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin işletiminde kullanılmak üzere 1 adet kompaktör, 1 adet buldozer, 1 adet ekskavatör, 1 adet Loder (Lastikli Yükleyici), 1 adet Beko Loder (Kazıcı Yükleyici), 2 adet damperli kamyon, 5 adet çekici (Tır), 10 adet Semi-treyler temin edilecektir.”
Meclis toplantısında KASMİB’in 2022 Mali Yılı Bütçesi de görüşüldü. Oy birliğiyle KASMİB’in 2022 yılı bütçesi 6 milyon 300 bin lira olarak belirlendi.