- Birinci yazımızda Kültür Bakanlığında Millî Folklor Araştırma Dairesi Başkanı iken Kültür Bakanı Cihad Baban’ın emri üzerine Ankara’da 31 Ekim-1 Kasım 1981 tarihleri arasında Türk Mutfağı Sempozyumu’nu düzenlediğimizi ve sempozyum sırasında da Marmara Oteli’nde “Türk Mutfağından Örnekler Sergisi”açtığımızı belirtmiştik. Serginin broşürünü arşivimizde yorucu bir aramanın sonucu bulabildik. Bu sebeple bir yazı daha yazmak farz oldu.
“Türk Mutfağından Örnekler Sergisi”ni 31 Ekim 1981 akşamı 19.00-21.00 arasında AOÇ’deki şimdi olmayan, o tarihte Ankara’nın en önemli ziyafet ve düğün oteli konumundaki Marmara Oteli’nde İsmail Karataş’ın şefliğinde düzenlenmişti. Davetliler, bir saatlik gezmeden sonra istedikleri yemeklerden tabaklara alıp yiyebileceklerdi. Salihli’den getirtilen kımız dışında bütün yiyecek ve içecekler otelin aşçıları tarafından hazırlanmıştı. Kısacası, yemekler beklediğinde bozulacağı, lezzetini kaybedeceği için sergi süresi sadece tatma dâhil üç saatti. Sergi dolayısıyla hazırladığımız 16 sayfalık broşürde 19 yemek ve tatlının tarifi verildiği gibi, sergideki 56 örneğin tamamının çeşitli dillerdeki tarifleri de sergide hazır bulundurulmuştu. Büyükelçilerin tamamına yakını, basın mensupları, konunun uzmanları, devlet protokolü davetliydi. Bakan Cihad Baban çok keyifliydi. Bana defalarca teşekkür etti.
Sergide yer alan 56 örnek şunlardı:
Çorbalar: İşkembe Çorbası, Tarhana Çorbası
Et Yemekleri: Külbastı, Sebzeli Şiş Kebabı, Büryan, İçli Köfte, Tavuk Dolması
Sebzeli Etler: Terbiyeli Ispanak Kökü, Beyinli Beykoz Kebabı, Saray Güveci, Hünkâr Beğendi, Ulu Yahni
Pilav, Hamur İşleri: Türkistan Pilavı, İç Pilav, Perdeli Pilav, Mantı, Puf Böreği, Dilber Böreği, Ispanaklı Kol Böreği, Talaş Böreği, Saray Böreği, Su Böreği
Zeytinyağlılar:Kuru Bakla Ezmesi, Çerkes Tavuğu, Yaprak Dolması, Biber Dolması, Lahana Dolması, Barbunya Fasulyesi
Tatlılar: Muhallebi, Kazandibi, Keşkül-ü Fukara, Tavukgöğsü, Güllaç, Zerde, Aşure, Kaymaklı Kaysı Tatlısı
Hamur Tatlıları: Bülbül Yuvası, Dilber Dudağı, Un Helvası, Kadayıf Dolması, Şambaba Tatlısı
Salatalar: Patlıcan Salatası, Bostana, Turp Salatası, Çoban Salatası, Havuç Salatası, Marul Salatası, Kısır
Turşular: Bütün turşu çeşitleri
İçecekler: Ayran, Kızılcık Şurubu, Üryani Pestili Şerbeti, Nar Şerbeti, Antep Fıstığı Hoşafı, Üryani Eriği Hoşafı, Kımız.
Yabancı konuklar düşünülerek yiyecek ve içecek adlarının İngilizce karşılıkları da listede gösterilmişti. Misafirlerin istedikleri yemekten tatmaları, kalabalık dolayısıyla mümkün olamayacağından aç olarak salondan ayrılmamaları için döner kebap, baklava, bülbül yuvası, kadayıf gibi yine Türk mutfağının ünlü yiyeceklerinden hazırlatılmıştı. Nitekim, sergiye ilgi çok büyük oldu. Yaklaşık 300 kişi bekliyorduk, 500’ü aştı. Hiç kimseyi de aç göndermedik.
Yazımızın ekinde broşürün kapağını ve 17 Aralık 1983 tarihine 70 kadar Türk tatlı ve şerbetinin sunulduğu Topkapı Sarayı’ndaki Türk Tatlıları Sergisi’nden bir fotoğrafı KASTROFEST düzenleyicilerine ve değerli hemşehrilerimize sunuyouz.