Kastamonu Gastronomi Festivali’nin (KASTROFEST) lansman toplantısı Belediye’de yapıldı.
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ)öncülüğünde, Kastamonu Valiliği ile Kastamonu Belediyesi destekleriyle ilk kez 27-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan KASTROFEST’in onur konuğu İtalya olacak. Dünyaca ünlü gurme, şef aşçılar ve gazetecileri Kastamonu’da bir araya getirecek olan festivalle ilgili olarak Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi grubundan Gülsen Kırbaş, Dr.Atıf Uğurlu, Mehmet Reis, Prof.Dr.Zeki Alpan, Prof.Dr. Sakine Esen Eruz, Ender Yılmaz ve Sedat Kalem, festivalin detayları ve neden böyle bir adım attıklarını katılımcılara aktardı. Lansman toplantısına Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, ilçe belediye başkanları ve STK temsilcileri de katıldı. Belediye Başkanı Vidinlioğlu, “Gastronomi alanında sayısız lezzetlerin merkezi olan Kastamonu’muzda böyle bir festivalin düzenlemesi için Belediye Başkanlığı olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Sahip olduğumuz bu zenginliğe şehir olarak sahip çıkmamız çok önemli. Eğer şehir olarak sahip çıkarsak Gastronomi Turizmi içerisinde şehrimizi çok daha ileri seviyelere taşıyabiliriz” dedi.
DMKİ’nin sözcülüğünü üstlenen Gülsen Kırbaş, “Festival için hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Bugüne kadar şehrimizin mutfağını hep İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde tanıtmaya çalıştık. Artık herkesin Kastamonu’ya gelmesi ve bu lezzetleri yerine deneyimlemesi gerekiyor. Kastamonu’nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye’ye, hatta tüm dünyaya duyurmasını amaçladığımız Kastrofest, kentin gastronomi turizmi alanındaki tanıtımı için büyük bir adım olacak” dedi.
Festivalin sponsorları arasında yer alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve DMKİ üyesi Kastamonulu iş insanı Mehmet Reis ise şu ifadeleri kullandı: “Kastamonu’da 800’den fazla yemek çeşidi var; her ilçemizin farklı yemekleri mevcut. Bu zengin mutfak kültürünün herkese tanıtılması için DMKİ olarak yola çıktık. Kastrofest, Kastamonu’nun gastronomi turizminde markalaşması için bu alanda kente katma değer yaratacak ve bir ilki gerçekleştirecek. Bundan sonra festivalin sürdürülebilir olması da çok önemli. Gaziantep ve Hatay bunu başardı. Biz de festivalle başlayarak, yöresel mutfak mirasımızı tanıtmaya yönelik, yeni projeleri de hayata geçirmeye devam edeceğiz”.
KASTROFEST ile bugüne kadar saklı kalmış bir hazine olan Kastamonu mutfağı en doğru mesajlarla yerelden evrensele tanıtılacak ve festival kentin yükselen bir gastronomi destinasyonu olması için önemli bir tanıtım platformu olarak kurgulanacak.
Önde gelen gastronomi yazarlarının, şeflerin, kanaat önderlerinin ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşecek bu gastronomi buluşması, Kastamonu’nun bugüne kadar keşfedilmemiş mutfak kültürünü Türkiye’ye tanıtacak ve gastronomi dünyasında heyecan yaratacak bir gastronomi etkinliği olacak.
Kastamonu mutfağının tüm inceliklerini ve yerel özelliklerini yansıtacak bir içerikle ve profesyonel bir organizasyon kurgusuyla gerçekleştirilecek bu festival, Kastamonu’nun gastronomik bir marka destinasyon olması yolunda önemli bir mihenk taşı olarak görülüyor.
“Geleneğe saygı, geleceğe miras” sloganı altında gerçekleşecek olan festivalin Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenleneceği de önceki günkü toplantıda dile getirildi.
Festivale davet edilecek konuşmacılar, ulusal basın mensupları, şefler ve kanaat önderleri için festivalden bir gün önce Kastamonu’nun gastronomik değerlerini, kültürel miraslarını, doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla turlar ve yemekler düzenlenecek.
Bu etkinliklerde amaç davetli konuk şeflerin Kastamonu’nun yerel ürün zenginliğini ve üretim aşamalarını (Siyez bulguru üretimi, Kastamonu pastırması yapımı, çekme helva üretimi vs) birebir deneyimlemesi ve bu ürünler için potansiyel bir pazar yaratılmasıdır. Bu etkinlikler sırasında sosyal medya fenomenlerinin yoğun olarak paylaşım yapmaları sağlanacak ve sosyal medyada geniş kitlelere ulaşacak etkili bir tanıtım çalışması gerçekleşecek.
Festival bir kortej geçişi ile başlayacak. Açılış için ulusal ve uluslararası ünlü şefler ve kanaat önderleri ile basının ilgisini çekecek özel bir açılış etkinliği kurgulanacak. Bu şovda büyük bir kazan ateşi yakılacak ve sahne alacak tüm konuklar geleneksel kıyafetler ve mutfak ekipmanlarıyla birlikte siyez bulguru pilavı pişirme ritüelini canlandıracak.
Festival süresince her gün iki saat ana sahne Kastamonulu şeflere tahsis edilecek. Kastamonu Aşçılar ve Pastacılar Derneği organizasyonu ile Kastamonulu yerel şefler sahnede şehrin geleneksel yemeklerini ve mutfak kültürünü renkli ve ilgi çekici sunumlar ile izleyicilere aktaracak.
Gastro şovlarda ünlü şef Hazer Amani “Kastamonu mutfağına usta dokunuşlar”, Sahrap Soysal ve Michele Esposito “Kastamonu mutfağına evrensel bakış”, Şef Danilo Zanna “Mutfakta İtalyan var”, beslenme uzmanı Dilara Koçak “Mutfakta sıfır atık” başlıkları altında festivale gelen konuklarla buluşacak. Festivalin sunuculuğunu ise Elif Korkmazel yapacak.
KONUK ÜLKE İTALYA
Doğal, yöresel ürün zenginliğiyle öne çıkan ve sürdürülebilir gıdanın en önemli savunucularından olan Slow Food akımının doğduğu yer olmasıyla dikkat çeken İtalya, festivalin konuk ülkesi olarak davet edilecek. Bu çerçevede İtalyan gazeteci Dino Del Vescovo, şef Michele Esposito, sürdürülebilir tarım uzmanı Valentina Stinga ilimize gelecek.
SÖYLEŞİLER VE PANELLER
Festivale kültürel bir boyut katmak amacıyla da Mutfak Dostları Derneği organizasyonuyla ‘’Gıdanın Geleceği’’ üst başlıklı söyleşiler ve 3 panel düzenlenecek.
“Sürdürülebilir Tarımda Geleneksel Ürünlerin Önemi” başlıklı söyleşide Valentina Stinga (İtalya Rareche organik çiftliği kurucusu, sürdürülebilir tarım uzmanı); “Turizme Yeni Bir Bakış: Eko-Gastronomi ve Sürdürülebilirlik” başlıklı söyleşide Elif Ovalı (Teofarm), İksir Sema Aydın (İksirli Çiftlik)ve Serdar İzbeli (İzbeli Çiftliği); “Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmada Fon ve Teşviklerin Önemi” başlıklı söyleşide Filiz Hösükoğlu (Eski UNDP Proje Koordinatörü – Proje Danışmanı)konuşmacı olarak yer alacak.
Festival çerçevesinde Gıdanın Geleceği başlığı altında paneller de düzenlenecek.
“Kaybolan Yerel Tarım Değerlerimiz ve Nitelikli Kastamonu Ürünlerinin Geleceği” konulu panelde gazeteci Zeynep Kalkınç’ın moderatörlüğünde gazeteci Mustafa Afacan, REİS Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Metro Kategori Müdürü Birol Uluşanve şef Ebru Baybara Demir konuşmacı olarak yer alacak.
“Geleneksel Mutfaklar ve Gastro Turizme Etkileri” konulu panelde ise moderatörlüğü Uğurlu Konakları sahibi Gülsen Kırbaş yapacak. Panelde TURSAB Gastronomi Turizmi Danışmanı Metin Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr.Gülay Arslan, Yiyecek ve İçecek Danışmanı Osman Serim, Şef Burak Zafer konuşmacı olacak.
“Kenevirin Dönüşü” adlı panelde de moderatör Prof. Dr. Dursun Kırbaş olacak. Dr. Yalçın Koçak (Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi) ve İsmail Tokalak (Araştırmacı Yazar)da panelde konuşmacı olarak bulunacak.
YARIŞMALAR DÜZENLENECEK
Festivalde Kastamonu’nun yerel mutfak değerlerini öne çıkaran, festival ziyaretçilerini içine alan keyifli yarışmalar düzenlenecek. Bu yarışmalar içerisinde “Geleneksel Kastamonu Köy Yemekleri Yarışması”, “Gastronomi Öğrencileri Yarışıyor – Bölge Ürünleri ile Yaratıcı Kastamonu Mutfağı”, “En Hızlı ve En Lezzetli Etli Ekmek” yer alıyor.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Kastamonu’nun yerel mutfak değerlerini öne çıkaran, festival ziyaretçilerini içine alan atölye çalışmaları da düzenlenecek. Yapılacak atölye çalışmalarında Kastamonu’nun en geleneksel ve unutulmaya yüz tutan ev yemekleri, Kastamonulu ev hanımlarının vereceği atölye çalışmalarında ziyaretçilere aktarılacak ve bu geleneklerin yaşatılmasına katkıda bulunulacak. Alanda ayrıca, Kastamonu pastırması kesim teknikleri, Çekme helva yapımı gibi atölyeler de düzenlenecektir.
GELENEKSEK SERGİ
Kastamonu’nun en yerel üretim ve pişirme teknikleri (bakır sahan, sini, kazan ve ahşap kasık, okl’agac, yasl’agac, bisl’egec, geleneksel sofra yaygıları) birebir sergilenecek ve ürünler tadılabilecek. Ziyaretçiler üretim tekniklerini sergileyen üreticiler ile sohbet ederek bilgi alabilecek ve bu teknikleri öğrenebilecek. Ayrıca geleneksel Kastamonu sofrasının bir demosu da bölümde yer alacak.
STANTLAR OLUŞTURULACAK
Oluşturulacak stant alanlarında ise Kastamonu mutfağının önde gelen restoranları ve üretici firmalar yer alacak. Katılımcı firmalar stantlarda satış yapacak ve bu alana kurulacak dinlenme bölümünde festival ziyaretçileri keyifli bir şekilde vakit geçirecek.
GALA GECESİ DÜZENLENECEK
Festivalin ilk akşamında ise şehir protokolü, ulusal basın, yerel basın, kanaat önderleri ve şehrin önde gelen turizm şirketlerinin ve restoran sahiplerinin davet edileceği bir gala yemeği düzenlenecek. Geceye özel menüler tasarlanıp bastırılacak. Gala gecesinde Şapka Defilesi de düzenlenecek.
ŞEHİR GEZİSİ
Davetliler Kastamonu’nun önde gelen çiftliklerinden birinde Kastamonu ürünlerinden oluşan geleneksel bir kahvaltı organize edilecek. Kahvaltıdan sonra da davetlilerin Kastamonu’nun gastronomik, tarihi, doğal güzelliklerini tam anlamıyla deneyimleyebilmeleri adına özel bir Kastamonu şehir gezisi organize edilecek.