Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği (KASTOD) Başkanı Mustafa Gün, Kent Konseyi toplantısında ilimiz turizminin gelişmesi noktasında şehir olarak yapılması gerekenleri sıraladı.
TURSAB’ın Kastamonu’ya gerçekleştirdiği son ziyaret sonrasında acente sayısının 7’ye yükseldiğini söyleyen Mustafa Gün, TURSAB ile ikili ilişkileri güçlendirmek için üst düzey bir katılımla bir ziyaret gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi ve ayrıca, “Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Turizm Otelcileri Derneği, Havalimanı Müdürlüğü, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, yerel basın, seyahat acenteleri ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi yetkililerinden oluşan bir Yürütme Kurulu kurulmasını talep ediyorum. Bu kurul her 15 günde bir toplanarak yapılan çalışmaları ve yapılacak çalışmaları kamuoyu ile paylaşmalı” dedi.
TUREM’in turizm işletmecilerine ara eleman sağladığını, ancak şehir dışında olması nedeniyle tam olarak katkı sunamadığını da söyleyen Mustafa Gün, “TUREM’in merkeze alınmasıyla, bu noktada bir rahatlama sağlayacağı inancındayım. TUREM şehir merkezine çok uzak olduğu için yeteri kadar fayda sağlanamıyor” diye konuştu.
Mustafa Gün, KASTOD olarak planladıkları ve hayata geçirilmesini arzu ettikleri çalışmaları şu şekilde sıraladı:
“Kastamonu’da en kısa sürede bir turizm caddesi oluşturulması gerekiyor. İstiklal Caddesi gibi Bağdat Caddesi gibi Kastamonu’da da ileriye dönük böyle bir projenin temelleri atılabilir. Havalimanı açıldı. Seferlerin arttırılması ve rotalarının çoğaltılması Kastamonu’ya daha çok katkı sağlayacaktır. Yurt içine İzmir ve Antalya, yurt dışına ise Kıbrıs, Batum ve Saraybosna seferleri konularak halkın ilgisini çekebileceğimizi düşünüyoruz. Kastamonu’da THY’nin şefliği var. Müdürlüğü ise Sinop’ta bulunuyor. Müdürlüğün Kastamonu’ya alınması için girişimlerde bulunulmasının Kastamonu turizmi için önemli olduğunu düşünüyorum. Haftalık turizm toplantıları gerçekleştirilmesini ve bu toplantılarda tek konu üzerinde fikir alışverişinde bulunulmasını öneriyorum. Belediyenin öncülük edebileceği bu toplantıda hangi konu masaya yatırılacaksa o konunu muhataplarının katılımın sağlanması halinde çok daha başarılı olunacağına inanıyorum. Kastamonu’daki acenteler vasıtasıyla günü birlik turlar düzenlenmesini, hem acentelerin yaşamasının sağlanması hem de Kastamonu’nun önce Kastamonululara tanıtılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kastamonu Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile Kastamonu Yemek Festivali yapmayı öneriyorum. Bir İskender Kebabı’nın Bursa’ya, bir Islama Köfte’nin Adapazarı’na ait olduğunu biliyorsak, Banduma’nın, Simit Tiridi’nin, Et Ekmeği’nin de Kastamonu’ya ait olduğunu Türkiye’ye ve dünyaya duyurmalıyız. Şehrin girişine Kastamonu’nun bir turizm şehri olduğunu anlatacak büyük ve dikkat çekici levha ve görseller konulmasını isitiyoruz. Şehir merkezinde oteller, restoranlar, camiler ve türbelerin yerlerinin sıralı olduğu bir levha yapılabilir.”
“Heryere yapıldı, ama bizde şimdi başlıyor” dememek için demiryolu hamlesinin de başlatılması gerektiğini söyleyen Mustafa Gün, “Demiryolu için kolları sıvamak, devlet bunu düşünecek ve bize getirecek diye kadere ve makus talihimize bırakmamak gerektiğini düşünüyorum. Kastamonu demiryolunu istemeli, sesini çıkarmalı, ihtiyaçlarını söylemelidir. Ağlamayan çoçuğa meme verilmediği için bizde derdimizi söylemediğimiz sürece derman bulamayacağımızı düşünüyorum” dedi.