Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın göreve başladıktan sonraki en önemli artısı ilimizin kangrene dönmeye meyilli “teknokent” kördüğümünü çözmesi oldu…
Kastamonu’nun “ormancılık alanında teknoloji geliştirme merkezi bölgesi ilan edilmesi” önerisi ise bambaşka bir açılım illaki.
Rektör Prof. Dr. Topal geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında “teknokent” üzerine kapsamlı bilgi verdi…
“Tıp fakültesi” mevzusu gölgesinde kalan “teknokent”, Kastamonu’nun kalkınmasında “mihenk taşı” aslında.
“Yerel hammadde ile bilimsel üretim”…
“Kalkınma”.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü ve Kastamonu Teknokent A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün’ün basın toplantısındaki sözleri “çok ama çok” önemli…
“Kastamonu’nun esas dinamiği olan ve ihtisaslaşma konusunda hocaların özellikle üzerinde durduğu ormancılık, odun dışı diğer ürünler, turizmle ile ilgili belli alanlarında teknolojiyi geliştirme merkezi bölgesi olarak mutlaka ilân edilmesi oradaki teşviklerden yararlanması gerekiyor. Bu konuda üniversite inisiyatif alabilir, karar verebilir ama böyle bir kararda Kastamonu’nun tamamını ilgilendirdiği için Üniversite tek başına karar alanı olmak durumunda değil. Hatta bir adım sonrasında Batı Karadeniz Bölgesini ilgilendiren oluşumlara, girişimlere hedefleniyoruz. Bunlarda da doğrusunu isterseniz Kastamonu’yu ön planda tutmak istiyoruz.”
(İlimiz için bir “şans” olduğu görülüyor Prof. Dr. Yenigün’ün…
Makus kader bazen kırılıyor demek ki.)
“Ormancılık, odun dışı diğer ürünler, turizmle ile ilgili belli alanlarında teknolojiyi geliştirme merkezi bölgesi olarak mutlaka ilân edilmesi…” sözlerinin altını özellikle çizmek istiyorum…
Milyarlarca liraya çevrilebilecek “orman tali ürünü” varlığından söz ediliyor burada.
(Kastamonu’yu “teknokent” alanında “yerel potansiyel” ile “küresel ticaret” güzergahında seyrettirecek bir öngörü bu…
Kastamonu Teknokent’e de “cansuyu” bir anlamda.)
Ormanlarımızda yatan potansiyeli ya değerlendiremiyoruz ya da değerlendirelim derken “hiç ediyoruz”…
Prof. Dr. Yenigün, Kastamonu’yu orman köylüsü ve girişimcisi ile bambaşka bir sahile taşıyacak bir fikirden söz ediyor.
Rektör Prof. Dr. Topal aynı istikamette devam ediyor söze… “Stratejik planlar oluşturduk. Genişleme sahası belirledik. Teknokent’i daha geniş alanlara yayacağız. Hedefimiz 100 dönüme (10 kat büyütmek) çıkartmak. Teknokent’in müteşebbislere çok ciddi katkıları var.”
Üniversitenin “beklenti” içinde olduğu “teknoloji geliştirme merkezi bölgesi ilanı” çağrısı kısa sürede cevap bulur umarım yetkili çevrelerce…
Kastamonu’yu kurtarsa kurtarsa “teknokent” kurtarır çünkü.
MUSTAFA AFACAN