Kastamonu’da üretim altyapısına ilişkin hali hazırda “Organize Sanayi Bölgesi” (OSB) ve “Küçük Sanayi Sitesi” (KSS) modelleri var, ülkemizde yeni dalga olarak gelişmekte olan “Orta Ölçekli Sanayi Sitesi” (OÖSS) ise Kastamonu’da yok…
Şehrimizde üretimin ve istihdamın gelişmesi için “OÖSS” kurulması “elzem” aslında.
“OÖSS”, “KSS” ile “OSB” arasında “ara kat” bir nevi, küçük sanayiden büyük sanayiye geçiş koridoru…
“Merdiven”…
“OÖSS” olmazsa…
“OSB” olmaz.
“OÖSB” olmazsa…
“KSS” küçük kalır.
(Şehir dışından yatırımcı aranır…
Medet yerelde bulunmaz.)
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 3 yıl önce açıklamada bulundu, sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi” ile ilgili…
“Türkiye’de KOBİ’ler yaygın olarak, küçük sanayi sitelerinde 150 metrekareye kadar ki alanlarda üretiyorlar. Küçük işletmelerin, bütçe yetersizliğinden kaynaklanan 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’ne gelmeleri pek mümkün olmuyor. Fiziki şartlar, üretim koşullarını belirliyor ve üretim miktarı düşüyor… Bu projenin çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, ne sadece sanayi sitesi, ne de Organize Sanayi Bölgesi’dir. İşte arada sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturan bir çalışma içindeyiz.”
KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar geçtiğimiz yıl açıklamada bulundu…
“Kastamonulular olarak bir olalım, içerisinde Ahşap Fuarı’nın da yapılacağı fuar alanının yer alacağı Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi (OÖSB) projesini Kastamonu’da hayata geçirelim, Kastamonu’yu ahşap mobilya noktasında marka yapalım… Kastamonu’da 15 ayrı masif mobilya üretimi yapan firma bulunuyor. Bunların hepsi de 200-300 metre karelik bir alanda çalışıyor. Seri üretim noktasında yer darlığından kaynaklı ciddi sıkıntıları mevcut. Sahip oldukları alan üretim noktasında bile yeterli değilken ürünlerini teşhir etme anlamında büyük güçlük çekmektedirler. Ahşap üretimi yapan firmaların geneline baktığımızda orta büyüklükte firmalar oldukları açıktır. Bu firmalarımız için Organize Sanayi Bölgesi’ndeki parseller büyük kalmakta, küçük sanayi sitesindeki alanlar ise yetersiz gelmektedir. Bu bakımdan en az 1.000 metre karelik en fazla 3.000 metre karelik parsellere sahip yeni bir orta ölçekli sanayi bölgesi kurarak ahşap üzerine üretim yapan firmalarımızın burada kümelenmesini sağlayabiliriz. Orta büyüklükte bir alan önermemizin en büyük sebebi budur.”
Her iki başkan da projenin hayata geçirilmesinde TOKİ önerisinde bulundular…
Aklın yolu bir demek ki.
“Zonguldak”…
“Tekirdağ”.
Nice il çoktan kurmaya başladı “Orta Ölçekli Sanayi Sitesi”…
Kastamonu neyi bekliyor?
MÜSİAD ve KASİAD Kastamonu Şubesi ve elbette KATSO…
“Ortak akıl”, “ortak emek”.
MUSTAFA AFACAN