Milli Eğitim Bakanlığı’nın “okul öncesi eğitim seferberliği” başlatmasının ardından ilimizin de yekun ilçeleri ile birlikte katara dahil olması için haftalardır “alarm” veriyoruz, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilimize gerçekleştirilecek yatırım listesini yayımladı, 20 ilçeli ilimize “12” sabit, “5” mobil anaokulu…
Öptük başımıza koyduk.
Müdürlüğün açıklamasını paylaşıyorum…
“Millî Eğitim Bakanlığımızca okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla 2022 yılı sonuna kadar ülkemizde yapılacak 3000 yeni anaokulu yapım programı 27 Şubat 2022 tarihinde açıklandı. Bu kapsamda, ilimize 12 müstakil anaokulu ve 5 mobil anaokulu olmak üzere 1400 öğrenciye hizmet verebilecek toplam 70 derslik yapılacaktır. Bu çerçevede İl merkezine 3, Tosya İlçemize 2, Abana, Ağlı, Doğanyurt, İnebolu, Pınarbaşı, Şenpazar, Taşköprü ilçelerimize 1 ‘er tane olmak üzere toplam 12 Müstakil Anaokulu ve İl merkezine 2, Tosya İlçemize 2, Cide İlçemize 1 olmak üzere toplam 5 Mobil Anaokulu yapılacaktır. İlimize hayırlı olması dileklerimizle…”
(Metindeki yazım hataları müdürlüğe ait…
Müdahale etmeyerek buraya aldığım için okuyucudan bin özür.)
Aynı saatlerde Düzce’nin “okul öncesi eğitim yatırımı” müjdesi de açıklandı, çeşitli temaslarda bulunmak ve toplantılara katılmak için Düzce’ye giden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “İl Eğitim Değerlendirme” toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yaptı…
“İlimize, bu yatırımlara ilave olarak yeni 18 anaokulu yapacağız. Bunun 10’unu merkezde, birini Akçakoca, ikisini Cumayeri, birini Çilimli, birini Gölyaka, birini Gümüşova, birini Kaynaşlı ve birini Yığılca’da yapacağız. Bunlara ilave olarak merkezde 24 derslikli yeni bir ilkokul yapacağız. Yine merkezde 24 derslikli anaokulu yapacağız. Yine Dikmenli’de 8 derslikli ilkokulu da yatırım programına bugün itibarıyla dahil etmiş olacağız.”
Kastamonu ve Düzce “nüfus” ve “anaokulu” verilerini karşılaştırdım…
Öyle ya Kastamonu şehrine “3” sabit ve “2” mobil anaokulu yapılırken neden Düzce şehrine “10” anaokulu yapılacak?
Kastamonu Merkez ilçe nüfusu 2021 itibarı ile “152” bin, Düzce Merkez ilçe nüfusu “254” bin…
“Sabit” ve “mobil” anaokullarını birbirine eklese dahi Düzce’nin “nüfus başına” oranına ulaşamıyor Kastamonu; “1” eksik kalıyor.
Üstüne üstlük, Kastamonu Merkez ilçede halihazırda “6” anaokulu varken, bu rakam Düzce Merkez ilçede “15”…
Kastamonu Merkez yeni yapılacaklar ile “9” sabit ve “2” mobil anaokuluna çıkacak, Düzce ise “25” anaokuluna.
Düzce’nin “8” ilçesinin tamamı da 2022 yatırımlarından faydalanacakken, Kastamonu’da bu oran 20 ilçede “9” ilçe şeklinde “kalacak”…
Düzce’nin “39” bin nüfuslu Akçakoca ilçesi “5” anaokulu ile Kastamonu Merkez ilçenin “sabit” anaokulu sayısının yarısından fazla anaokuluna kavuşmuş olacak.
Düzce’nin aldığı yatırım miktarında elbet gözümüz yok…
Daha çok olsun.
Kastamonu da kervanın gerisinde kalmasın ama…
En azından toplam il nüfusunda başa baş olduğu Düzce’yle, Kastamonu’ya verilecek 5 “mobil anaokulu” da yekuna dahil edildiğinde, aynı sayıya ulaşabilseydi, “1” eksik kalmasaydı.
(Anaokulu planlamasında elbette nüfus “projeksiyonu” önemli bir kıstas…
Kastamonu nüfusu 2007 yılından 2021’e “15” bin kişilik bir artış gösterirken, Düzce nüfusu aynı tarih aralığında “77” binlik bir artışa imza attı.
Düzce’nin “eksilmeyip artacağı”, Kastamonu’nun ise “inişli çıkışlı” nüfus hareketliliği ile mevcut şartlar altında “artmayıp eksileceği” aşikar…
Düzce “genç”, Kastamonu “yaşlı”.
Hal böyleyken…
Gelecek yıllara “sari” anaokulu planlaması yapmak pek “rantabl” gözükmüyor olsa gerek.
“Anaokulu” değil de…
“Huzurevi” istemeli belki de.)
(Bakanlığın “matematik” seferberliği ile devam ederiz yarın…)
Kervandaki yerimizi almamız hasebiyle.)
MUSTAFA AFACAN