Hz. Pîr Şeyh Şâbân-ı Velî Kültür Vakfının 2021 yılında Türkiye çapında düzenlediği Kastamonu’nun Fethi konulu edebî yazı yarışmasında (şiir, hikâye, mektup dallarında) derece alan ürünler bir kitap hâlinde yıl sonunda yayımlandı. Vakfın Mütevelli Heyet Başkanı Süleyman Yücel Bey’in göndertmek lütfunda bulunduğu kitabın künyesi şöyle:
Atabey Gazi Hüsamettin Çoban, Muzaffereddin Gazi Yavlak Arslan ve Kastamonu’nun Fethi/Şiir, Hikâye, Mektup; bs. haz. Zeki Gökgöz, İstanbul 2021, 192 s. Hz. Pîr Şeyh Şâbân-ı Velî Kültür Vakfı-Pamiray Yayıncılık.
Kitabın yayımlanmasına ayrıca Metin Boyacıoğlu, Eşref Üçüncü, Mehmet Yurt, Şaban Gün ve Ekrem Esen de katkıda bulunmuşlardır. Tabii, Kastamonu Üniversitesi, KATSO ve Taşköprü Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Vakıf çalışanlarını da unutmamak gerek…
Vakıf adına kaleme alınan Ön Söz’den yarışmanın amacını açıklayan şu cümleleri okuyoruz:
“Vatan; ömrü akşam ezanı ile son bulmayan, her karış toprağını kanlarıyla sulayan; dini, tarihi, ülküsü bir olan insanların sahiplendiği, benim dediği, uludağ başlarında korkusuzca, özgürce haykırabildiği bir yerdir. Hani Mithat Cemal Kuntay’ın bir şiiirinde;
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır
dediği gibi. İşte öyle bir şey… Biz de şairimizden esinlenerek diyoruz ki:
Vatan denen nazlı gelin, erde şan ister
Büyük devlet kurmak, büyük kan ister
Bu düşünceyle yola çıkan Türkmen boyları, Türkmen yiğitleri geriye dönmeyi hiç düşünmeden başlarında Atabey Gazi Hüsamettin Çoban Bey, beraberinde İshak-ı Rumî, Abdal Hasan, Bostan Dede, Muzaffereddin Gazi Yavlak (müthiş dehşetli) Arslan, Yir Alagöz ve daha binlercesi… Hiçbiri geri dönmedi ama Kastamonu bizlere yurt oldu. Vatan oldu. Mekânları Cennet olsun!”
Amatör, profesyonel her yaş ve öğretim seviyesindeki vatandaşlarımıza açık yarışmanın sonuçlarını açıklayan kitabın Birinci Bölümünde dereceye giren eserler, diğer üç bölümde de yayımlanmaya değer görülen eserler yer almıştır:
I.Bölüm: Dereceye Giren Eserler:
- Hikâye dalı: 1. Yunus Kara: Gideros. 2. Yasemin Çakır: Adın Gibi Ata Olasın Oğul. 3. Halil Serdar Bıyıklı: Yunus Mürebbi’den Kıyak Sultan’a.
- Mektup dalı: 1. Şahin Kurt. 2. Ümit Helveci. Mehmet Çay.
- Şiir dalı: 1. Yunus Kara: Çobanoğlu Destanı. 2. Muhammet Sole: Çobanoğlu Beyliği. 3. Mehmet Uysal: Bizimdir.
II.Bölüm: Hikâye Dalında Yayımlanması Uygun Görülen Eserler
Ahmet Ali Yıldız: Çoban ve Torunu Arslan, İsmail Batuhan Turuş: Muzaffereddin Yavlak Arslan ve Gideros Kalesi’nin Fethi, Murat Yapar: Bey Kızının Dermansızlığı Hastalığı, Özgür Yıldız: Ataman Hüsameddin Bey, Hatice Yanık: Küçük Kalbin Fethi, Faruk Albay: Çobanoğlu Beyliği, Ali Korkmaz: Hilalin Sancaktarı Atabey Gazi Şeyh Hüsameddin Çoban, Süleyman E. Yücel: Ağlı Kalesi ve Alınca Gazi.
III.Bölüm: Mektup Dalında Yayımlanması Uygun Görülenler
Murat Tapar, Berra Özge Özdemir, İpek Ergül, Serap Oruç, Elanur Tabaklı, Alparslan Karasalihoğlu, Ömer Keskin, Ali Korkmaz, Ecrin Selin Yüksek, Ufuk Tidim ve Mehmet Tuğcu’nun mektupları.
IV.Bölüm: Şiir Dalında Yayımlanmaya Değer Görülen Eserler
Arif Odabaş: Diyar-ı Kastamonu, İpek Ergül: Ata Yadigârları, Edanur Akkaş: Kastamonu Fatihleri, Emre Gezici: Tarih ve Biz, Rıfat Çakır: Hüsameddin Çoban, Oğuzhan Erdoğan: Kastamonu’da Bir Beylik, Mustafa Erenay Özdemir: Bu Şehir, Elif Kübra Bıçakçı: Okun Fethe Doğru Yol Aldığıdır, Derya Çamlıbel: Çobanoğulları Şahı, Asiye Aydın: Kayı Soyundan İki Yiğit, Murat Tapar: Benim Ceddim Atabeygazi, İsmail Süklüm. Yavlak Arslan, Özlem Küçükbulut: Kastamonu Fatihi Atabey Gazi, Ömer Keskin:Yavlak Aslan Bey, Erkan Dede: Çoban Bey’de Var, Ali Korkmaz: İstikbal Yolcusu, Hüseyin Mete Dumanoğlu: Kastamonu Erleri, Yusuf Toprak: Çoban Yıldızı, Yılmaz Gödeloğlu: Kutlu Soy, Dursun Kepçeoğlu: Türk’ün Kastamonu Destanı, İsmail Süklüm: Yunus Mürebbi (Bayraklı Sultan).
Dereceye giren eserlerin tamamını, diğer bölümlerden de en az üç eseri dikkatle okuduk. Artvin, Rize, Tokat, Sinop, İstanbul, Denizli ve Manisa kökenli yazarların yarışmaya katılması sevindirici. Doğal olarak katılımcıların çoğu Kastamonulu. Bizim Kastamonu’da ilkokul ve Göl İlköğretmen Okulunda okuduğumuz yıllarda (1948-1959) ne yazık ki Kastamonu’nun fethiyle ilgili kitapta yer alan bigi ve edebiyat ürünleri yoktu… Kastamonu’nun fethini Moni’nin efsanesi kadar öğrenebildik. Bu bakımdan yeni nesiller şansı. Kastamonu tarihi, yetiştirdiği ünlü kişiler hakkında artık daha geniş bilgiye sahibiz. Tabii ki böyle olacaktı… Yarışma, Kastamonu kültürüne, edebiyatına yeni metinler kazandırmıştır. Düzenleyenleri ve katılanları yürekten kutluyoruz. Şükranlarımızı sunuyoruz. Sadece, küçük bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Bu tür kitaplarda; genellikle yarışma şartnamesi ile değerlendirme/seçiciler kurulu tutanağına da yer verilir. Yarışmaya her dalda kaç eser gönderilmiş, üç grupta değerlendirmeyi kimler yapmış, açıklansa daha özendirici olurdu. Şu insanoğlu hiçbir zaman tatmin olmaz biliyorsunuz. İyinin de daha iyisini ister. Daha iyisini ortaya koyarsınız. Daha daha iyisini istemekten geri kalmaz… İster oğlu ister…Dünyada gelişme böyle sağlanır…
NAİL TAN