Belediye Başkanlığı çalışmalarını, sadece belediye hizmetlerinden ibaret saymadıklarını, Tosya’nın bugününü, yarınını, yüzlerce yıl ötesini planlayabilen, çalışmaları o yönde geliştirebilen nir anlayışı, vizyonu baz alarak, bu anlayışla yol almaya ve hareket etmeye çalıştıklarını kaydeden Belediye Başkanı Kazım Şahin, Kastamonu bütünlüğü içinde, Tosya’yı, Kastamonu’nun Anadolu’ya açılan kapısı olarak gördüklerini söyledi.
“TOSYA’YI KASTAMONU’DAN AYRI DÜŞÜNMEK DOĞRU OLMAZ”
Tosya’yı sanayi, üretim kültürü, coğrafyası ve doğal güzellikleri ile Kastamonu’nun bir rengi, bir çeşitliliği olarak gördüklerini ifade eden Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, “Kastamonulu olmak bir ayrıcalıktır, Tosya’da o bütünün bir parçasıdır. Kastamonu’nun sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin tamamına Tosyamızda sahip. Aynı kültürün, aynı coğrafyanın insanlarıyız, aynı dokunun birer parçasıyız. Ancak Tosya, coğrafi konumu, sanayi ve üretim potansiyeli ile farklı bir noktada duruyor sanki. Kastamonu sanayisine, Kastamonu üretimine, Kastamonu istihdamına olan katkısıyla biraz daha farklılık ve özellik gösteriyor diye düşünüyoruz. Dolayısıyla Tosya’yı Kastamonu’dan ayrı düşünmek, Kastamonu’yu kendi bütünlüğü içinde düşünüp, Kastamonu’yu sanki biraz kenarda tutmanın doğru olacağını düşünmüyoruz. Tosya ile beraber Kastamonu daha güçlü, sanayi hamlelerini daha fazla gerçekleştirebilmiş, kültürde, sanatta, doğada daha mesafe almış bir bütünlük arz edecek diye düşünüyoruz” diye konuştu.
“UYUYAN DEV, BİR GÜN UYANACAK”
Kastamonu’nun çok acil keşfedilmesi gereken, turizm ve kültür alanında mutlaka işlenmesi gereken yerleri olduğuna dikkat çeken Tosya Belediye Başkanı: “Bir uyuyan devin bir gün volkan patlaması gerçekleştireceğine inanan Kastamonululardan biriyim. Dolayısıyla Tosya’yı şekillendirirken, Tosya’da hizmet ederken, Tosya’yı planlarken Kastamonu’nun bu geleceği içinde bir Tosya hedefliyoruz. Tek başına Tosya’da bir turizm atağı yapma şansımız maalesef yok ancak Kastamonu bütünlüğü içinde gelen turların, yapılan çalışmaların bir bölümü Tosya’ya kaydırılarak, sanayi ile beraber Tosya’nın da bu pastadan pay almasını sağlayabiliriz” dedi.
Kastamonu’dan bahsetmeden, Tosya’yı bir yere oturtmanın, Tosya’dan bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Kazım Şahin, Kastamonu’nun ne kadar ayağa kalkacaksa, Tosya’nın da o kadar ayağa kalkacağını açıkladı. Kastamonu’da sanayi, sağlık, eğitim ve üretimin olacağını, ancak Kastamonu’nun kesinlikle çok fonksiyonel bir turizm hamlesiyle ivmeyi yakalayacağına olan inancını ifade eden Şahin: “Ben Kastamonu’dan çok umutluyum, asla umutsuz değilim. Kısa sürede Kastamonu benim dediğim o patlamayı yapacak. Ben potansiyeli gördüğüm için Kastamonu, Kastamonu, Kastamonu diyorum” diye konuştu.
“KARA DELİKLERİ KAPADIK”
Siyasetin zor bir iş olduğunu, yerel yöneticiliğin ise kat ve kat daha zor iş olduğunu kaydeden Kazım Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte herkes imkanları ve gücü ölçüsünde birşeyler yapmaya çalışmış. 2009’da göreve geldiğimizde Tosya’nın kangren olan sorunlarını masaya yatırdık. Nedir Tosya’da kangren sorunları, eğitim, sağlık, sanayi, içme suyu, arıtma, yüksekokul gibi temel sorunları masaya yatırdık ve bunlara neşter vurmaya çalıştık. Dolayısıyla hemen ilk günlerde, yüksekokulu açtık. Atıksu arıtma tesisini devreye aldık, içme suyu sorununa çözüm bulduk. Belediye hizmetlerini yürütürken, eğer siz kara delikleri kapamaz, eğer siz tasarrufa önem vermezseniz hizmet etme şansınız yok. Biz Belediye yönetimine geldiğimizde, ilk işimiz belediye’nin kara delikleri nelerdir, su kaçakları nerededir diye baktık arkadaşlar. İki kalem tasarruf yılda 2 Milyon TL’nin belediyemizde kalmasını sağladı.”
“PARAN VARSA FESTİVAL YAPARSIN”
Yurdun birçok kentinde olduğu gibi Kastamonu’da da yaz aylarının değişmezi olan festival furyasını hatırlatan Belediye Başkanı Şahin, bu konuda dikkat çeken bir çıkış yaptı.
Sosyal, kültürel faaliyetlerin güzel olduğunu, bunları yavana atamayacaklarını ifade eden Şahin, “Siz bir tarafta kuyudan su basarken, diğer tarafta sokaklarınız delik deşik iken, sanatçılara yüzlerce bin lira ödeyerek güya tanıtım adı altında festivaller yapmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Varsa paranız yaparsınız, peki olmayacak mı bunlar, olacak ama daha güzel ve daha tertipli olmalı” dedi.
“KSK 1966 YÜZÜMÜZÜ KARA ÇIKARTMADI”
Tosya Belediyesi olarak spora her zaman destek verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini söyleyen Başkan: “Ancak takdir edersiniz ki Tosya ölçeğinde bir ilçe belediyesinin yüzlerce milyar harcayarak bir futbol takımını finanse etmesinin de bir anlamı yok. Kastamonu amatör kümeye düşünce, Tosya Belediyespor’u daha yakışır olacağını düşündük ve Kastamonuspor’a devrettik. Bugün onlarda aslanlar gibi mücadelesini yapıyorlar ve böylece neredeyse vatandaşlardan aldığımız bağışlar da dahil 1 Milyon TL’ye yakın bir meblağdan da, bu futbol takımını finanse etmek yükünden belediyemizi kaldırmış olduk. Sağolsunlar yüzümüzü kara çıkartmadılar, emek veriyorlar, aslanlar gibi de mücadele ediyorlar. Spora her zaman yardımcı oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Sporun her dalına yardımcı oluyoruz, gençlerimizi sokaklardan kurtarıyoruz. Yer tahsisi yaptık, kendi sosyal tesisimizi Tosya Belediyespor’a verdik” dedi.
ÜRETKEN VE MANEVRA KABİLİYETİ OLAN BELEDİYE
Tosya Belediyesi’nin bugün geldiği noktaya dikkat çeken Belediye Başkanı, şunları söyledi: “50-100 bin nüfuslu birçok ilden çok daha üretken, çok daha manevra kabiliyeti olan, çok daha proje üreten ve geliştirebilen bir belediye konumundayız. Dün bu belediye de iki tane kilit parkeyi yan yana koymayı bilen yokken, bugün tüm alanlarda profesyonel ekiplerimiz var. Bugün 257 personelimiz var, 257’sine de sorun. Bir tane olumsuz cevap alırsınız ben bu başkanlığı bırakırım. Bir personel çalışma koşullarımız ağır, bindiğimiz araba araba değil, aldığımız paranın hayrını görmüyorum derse ben bu işi bırakırım” dedi.
“İKİ VİZYON PROJEMİZ VAR”
Tosya olarak ileriye dönük iki vizyon projeleri olduğundan söz eden Başkan Şahin: “Bunlardan ilki Devrez Üniversitesi, diğeri de Tosya-Kastamonu yolu. Bu iki vizyon proje bizim hayalimiz, nereye kadar gidebiliriz bunu zaman gösterecek. Kastamonu siyaseti bunları mutlaka gündemine almalıdır. Tüm toplantılarda biz bu iki konuyu mutlaka masaya yatıracağız” dedi.
YA İPTAL EDELİM, YA DA!..
Kastamonu dışında gerçekleştirilen Kastamonu Günleri etkinlikleri ile ilgili bir soru üzerine konuşan Belediye Başkanı Kazım Şahin, şu değerlendirmede bulundu: “İlk günlerde çok güzel bir heyecanla bu etkinlikler başlamıştı. 2004 yılında Başkentte Kastamonu Günleri olarak başladığımızda Türkiye’de böyle bir format yoktu. Hiçbir İl bunu yapmıyordu. Biz o yıl ilk defa gerçekleştirmiştik ve o heyecanı bir daha hiç yakalayamadık. Bugün geldiğimiz noktada, bu sistemin yürüyebilmesi için devasa paralara ihtiyaç var. Yani alan kiralanmasından, düzenlemesine, stant parasından halısına, ışığından çadırına kadar. Bu işi Kastamonu STK’ları veya mülki idare sahiplenip, masaya yumruğunu vurup adam gibi yaptırabilir. Bu organizasyonu yapan arkadaşlar, giderlerin bir şekilde karşılanması gerektiği için falanca esnaf, filanca peynirci veya hamsiciyi oraya koyuyor, iş paraya dönüyor. Geldiğimiz nokta bir karmaşa. Ben bu işin başlangıcını ortaya koyan adam olarak diyorum ki, ya bu işi iptal edelim, ya da sayın valimizin himayelerinde onun emirleriyle sadece tanıtım yapalım. Yoksa bu iş bana göre amacından çıktı, farklı boyutlara doğru gidiyor. Sayın Valim turizmci bir vali, bu işleri bilen bir büyüğümüz, bu işe el attığında bunun düzeleceğini düşünüyorum.” (kgc)