Vatani görevini yaptığı Bozkurt’ta yaşadığı yangın olayından etkilenip itfaiye aracı üretme fikrine odaklanan İsa Tecim, kurduğu Volkan İtfaiye şirketiyle bunu başardı.
Volkan İtfaiye, Türkiye’deki havalimanlarında da kullanılacak ilk yerli üretim 8×8 şasili itfaiye aracını dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye hazırlanıyor.
Volkan İtfaiye Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim, aracın tanıtım toplantısında şirketin temellerinin 1974 yılında İzmir Çankaya’da küçük bir yazıhanede atıldığını söyledi.
Askerlik görevini yaptığı Kastamonu’da yaşadığı bir yangın vakasından çok etkilendiğini ve döndüğünde itfaiye araçları üretmek için işe koyulduğunu anlatan Tecim, o dönemde itfaiye araçlarındaki ihtiyaçları daha iyi anlamak için geceleri gönüllü olarak itfaiyecilerle birlikte çalıştığını ifade etti.
İsa Tecim, “Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde askerlik görevimi yaptım. Orada bütün evler ahşaptı. Bir yangın yaşandı. Evlerden birindeki felçli bir kadın ve torunu ilçede itfaiye aracı olmadığı için yanarak öldü. Bu durum beni derinden etkiledi. O nedenle döndüğümde itfaiye aracı işine girmeye karar verdim. İl il belediyeleri ziyaret edip itfaiye araçlarını tamir etmeye talip oldum. 2,5 yıl kadar bu tamirat işlerini yaptım. Sonrasında ise Adıyaman’ın Kahta Belediyesi için sıfırdan bir itfaiye aracı ürettim. 1990 yılına kadar üretim alanında kendimi geliştirdim” dedi.
“10 MİLYON EURO YATIRIM YAPILDI”
Tecim, bugün Torbalı’da 135 bin metrekarelik tesisten dünyanın dört bir yanına araç gönderebilecek bir noktaya geldiklerini aktararak, “Volkan İtfaiye 40’a yakın ülkeye itfaiye aracı ihraç ediyor” dedi.
İsa Tecim, üzerinde 5 yıldır çalıştıkları ilk yerli 8×8 şasi üretimi projesinin 10 milyon euro’luk yatırımla hayata geçirildiğini bildirdi.
YENİ HAVALİMANINDA DA KULLANILACAK
Volkan İtfaiye Genel Müdürü Yaşar Tecim ise 8×8 şasili ana uçak yangın söndürme aracının tamamen Volkan Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirildiğini belirterek, “1.500 beygir gücünde, ikiz motor teknolojisine sahip araç, sıfırdan 80 kilometre hıza 21 saniyede ulaşıyor” dedi. Yüzde 60 olan yerlilik oranını daha da artıracaklarını dile getiren Tecim, daha önce bu araçlardan Devlet Hava Meydanları’na 22 tane verdiklerini, şu anda yeni versiyonuyla 28 tane daha ürettiklerini ve İstanbul Yeni Havalimanı’na da göndereceklerini belirtti.