Kastamonu Turizm Endüstrisi Birliği (TUREB) tarafından Kastamonu Üniversitesi (KÜ) öğrencilerine Kastamonu’yu tanıtmak amacıyla hazırlanan “Kastamonu’da Bir Yudum Hayat” projesi hafta sonu yapılan etkinlikle birlikte start aldı.
Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) ve TUREB işbirliğinde gerçekleşen projede ilk geziye Kastamonu Üniversitesi’nde yer alan topluluk başkanları katıldı. 30 öğrencinin bulunduğu gruba TUREB Danışmanı Süleyman Yücel rehberlik etti.
Öğrenciler ilk olarak İsmail Bey Külliyesi’ni gezdi. Ardından Bakırcılar Çarşısı’ndan geçerek Kastamonu’nun tarihi sokaklarını gördüler ve Cem Sultan Bedesteni’ni gezdiler. Kurşunlu Han’da çay molası veren grup, ardından Yakupağa Külliyesi’ne çıktı. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi de gezildi.
Külliyeyi gezen gruba Yakupağa Helva Evi tarafından helva ikramında bulunuldu. Grup ardından Hz.Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Külliyesi’ni ziyaret etti. Burada Hz.Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından yemek ikram edilen grubun son durağı Saat Kulesi oldu.
Gezi sonunda öğrencilere doldurmaları için Kastamonu Gezi Memnuniyet Anketi dağıtıldı.
Süleyman Yücel
Proje ile ilgili konuşma yapan TUREB Danışmanı Süleyman Yücel, şunları söyledi:
“Kastamonu kadim bir şehir.Bu şehrin bir ruhu duruşu, maneviyat dolu bir tarihi duruşu var. Bu projedeki temel amaçlarımız şehirde misafir olarak bulunan öğrencilerin yaşadığı çevreyi tanıması ve bu yaşadığı çevreye artı eksi katkıda bulunmasıdır.
Öğrencilerimizin gezi sonunda doldurdukları değerlendirme formalarından çıkacak sonuçlar, bundan sonraki turizmle ilgili şehrin hedeflendirmelerinde faydalı olacaktır diye düşünüyoruz. Öğrencilerimizin gözlemleri objektif olacaktır. İlerleyen süreçte bu gezilerimizi ilçelerimize de yapmayı planlıyoruz. İlçeler nezdinde de olsun istiyoruz. Önümüzdeki hafta Cumartesi ve Pazar günkü gezilerimize Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği öğrencileri katılacaklar. Daha sonraki geziler için öğrencilerimizin Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı’nda bulunan TUREB’in dernek ofisine gelerek müracaat formalarını doldurmaları gerekmektedir.”
Yusuf Ekşioğlu
Kastamonu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf öğrencisi, Türk Kültür Topluluğu Başkanı, Kastamonu Belediyesi personeli ve TUREB üyesi Yusuf Ekşioğlu da proje ile ilgili düşüncelerini şöyle paylaştı:
“Bu proje ile hedeflerinin bir yıl boyunca 600 öğrenciye şehir merkezini gezdirmek . Öğrenciler Kastamonu merkezi gezme fırsatı bulsa da bir rehber eşliğinde gezme fırsatı bulamıyorlar. Bu proje ile amacımız üniversitede okuyan öğrencilerimize Kastamonu hakkında detaylı bilgilendirme yapmak. Üniversitemizde malum 30 bin civarında öğrencimiz var. Bunların yüzde 70’lik kısmı Kuzeykent’ten Kastamonu Merkeze inmiyorlar, inseler de tarihi mekânları çok gezmiyorlar, ya da rehber eşliğinde gezmedikleri için tarihi bilgilerini de bilmiyorlar. Biz TUREB olarak bu projemiz ile bu eksiklikleri gidermek istedik. Kastamonu’da Bir Yudum Hayat Projesi kapsamında üniversitemizin akademik takvimi boyunca her hafta Cumartesi ve Pazar olmak üzere 30’ardan 60 öğrencimize Kastamonu merkezde bulunan tarihi yerleri gezme fırsatı sunacağız. Organizasyon TUREB tarafından yapılıyor. Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Üniversitesi de projenin ortaklarından. Nasip olursa 1 yıl boyunca yaklaşık 600 tane öğrenciye Kastamonu’yu gezme fırsatı sunmuş olacağız. Gezilerimize katılmak isteyen Kastamonu Üniversitesi öğrencilerimiz TUREB dernek ofisimizi ziyaret ederek oradaki katılım formları ile katılım sağlayabilirler. Organizasyonumuz tamamen ücretsizdir.” diye konuştu.
Çağrı Solak
Gezi sonunda programı değerlendiren Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Öğrenci Konseyi ve Genç Yeşilay Topluluğu Başkanı Çağrı Solak ise gezi ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Kastamonu’nun tüm kültürel değerlerini tanımak için TUREB tarafından bir gezi düzenlendi. Biz de buna katılım gösterdik. Gezdiğim yerlerin tarihini daha ayrıntılı bir şekilde öğrendim. Bir rehber eşliğinde şehri gezmek daha farklı oluyor. Tarihini bilerek, bu memleket nelere sahip bunları görmüş olduk. Bizler de bu gördüklerimizi ailelerimize, arkadaşlarımıza aktaracağız. Bizden sonrada topluluklardaki diğer arkadaşlarımızın gezmesini isteyeceğiz. Kültür ve tarih bakımından bize çok şey kattı. Çok güzel, keyif aldığımız bir gezi oldu. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İyi ki böyle bir proje yapmışlar. Bizler de yaşadığımız yeri daha iyi öğrenmiş olduk. Bu açıdan da mutluyuz.”
Cengiz MUHZİROĞLU