Araştırmacı Hacı Hüseyin Eroğlu ve Prof. Dr. Abdülkerim Abdulkadiroğlu’nun anıldığı dördüncü dönem ilk toplantısında Eroğlu’yla ilgili sunum yapan Ferhan Çapraz, “Hacı Amcayı kaybettiğimizden bu tarafa Kastamonu yetim kaldı, Kastamonu’nun sorunları için en büyük eylemciydi” dedi.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı’nın İlim Hikmet Sofrası etkinliği kapsamında düzenleye gelmekte olduğu Cumartesi Sohbetleri’nin dördüncü dönemi merhum Araştırmacı Hüseyin Eroğlu ve Prof. Dr. Abdülkerim Abdulkadiroğlu anmasıyla başladı.
- Araştırmacılar Günü’re rastlayan Cumartesi Sohbetleri dördüncü dönem ilk toplantısı öncesinde Hacı Hüseyin Eroğlu’nun mezarı ziyaret edilip Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi.
Eroğlu anısına düzenlenen Gönül Dostları fotoğraf sergisinin açılışının ardından başlayan sohbet toplantısında Vakıf Başkanı Muharrem Avcı ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş birer konuşma yaptı. Gazetesi Yazar Ferhan Çapraz Hacı Hüseyin Eroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Erol Topal da Prof. Dr. Abdülkerim Abdulkadiroğlu ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.
Ferhan Çapraz
“Hacı Hüseyin Eroğlu bizim tabirimizle Bilgin Babamız”diyerek konuşmasına başlayan Ferhan Çapraz, Eroğlu ile ilgili sunumunda şunları söyledi:
“Hacı Hüseyin Eroğlu Kastamonu’da doğmuş, Kastamonu’da yaşamış ve Kastamonu’da hayatını kaybetmiştir. Toprağın, suyun, havanın Türk Milleti’nin Kastamonu’nun ve bilimin de aşığı idi. Kastamonu’da Çevre Dostları Kulübünü kurdurmuştu. Doğada bulunan çöpleri toplatmıştı. Yine dünya ve kainat için yapılması gerkenlerin not edildiği bir dosya ve ekinde binlerce imza toplamış ve kendisine teslim edilmişti. Dosyalar ve imzalar o dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e teslim edildi. Kastamonu için herkse içinde büyük bir değerdi.
“Hacı Hüseyin Amca Amerika, Kanada ve diğer yabancı ülkelerden teklif gelmesine rağmen kutsal toprak dediği Kastamonu’yu asla terk etmemiş bu topraktan da, bizden de asla umudunu kaybetmemişti” diye konuşmasını sürdüren Çapraz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kendi varını yoğunu bu işlerde harcamış arsalarını bile üniversiteye bağışlamıştı. Kastamonu’nun kainatın merkezi olmasını, hapishanelerin kapatılmasını, çocuk sahibi olunması için ehliyet verilmesini, endemik bitkilerin envanterinin çıkarılmasını, hastalık olmadan hastalığın dermanının getirilmesini, düzenli ve planlı ağaçlandırma yapılmasını, doğaya zarar verecek her şeyden uzak durulmasını hep isterdi, yine yüzlerce istekleri vardı bunu hep yaşayan insanlarımız için yapılmasını isterdi. Yine bir cümlesinde en büyük iyiliği bana en büyük kötülük edene yapmamı nasip et derdi. Kastamonu’nun sorunlarını çözülmesi içinde Ankara’ya doğru yürüyüşe çıkar, ölüm orucuna da başlardı. Kastamonu sorunları için büyük mücadele verirdi. Ümitsizlik kelimesini hayatınızdan çıkartın derdi. Dibe vurmadan yukarı çıkılmaz sabredin derdi. Uzay bizim ikinci evimiz olacak, aziz millet bir gün layık olduğu yere gelecek diye bıkmadan usanmadan bunları sürekli anlatırdı. ‘İlimle ilgili çalışmalar olduğunda Kuran Kursu durur, imam hatip durur, cami durur’ derdi. Hacı amcayı kaybettiğimizden bu tarafa Kastamonu yetim kaldı, Kastamonu’nun sorunları için en büyük eylemciydi. Dünyadaki din adamlarına Rusya, Amerika ve Avrupa devlet başkanlarına telgrafla çekmiş, mektuplar yazmış merhametin dünyayı kurtaracağını da ifade etmişti. Vergi değil vergiye gerek kalmadan ülke kaynaklarını ciddi anlamda harekete geçirilerek ülkeyi idare etme sistemi kurulması, faize gerek kalmadan faizsiz bir sistemle ülke ekonomisini harekete geçirerek atıl tek kuruş bırakmama esasını da getirmek isterdi.”
Çapraz daha sonra Hüseyin Eroğlu’nun ilimiz için yaptığı diğer çalışmaları ve projelerini anlattı, Eroğlu gibilerine ilimizde çok ihtiyaç olduğunu, onun gibi bilim ve irfan insanlarının çok az yetiştiğini söyledi ve kendisini bir kez daha rahmetle ve şükranla andıklarını ifade etti.
Erol Topal
Yrd. Doç. Dr. Erol Topal da, Prof. Dr. Abdülkerim Abdulkadiroğlu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“1943 yılında Kastamonu’da doğmuştur. İlk derslerini babası Abdullah beyden almıştır. 9 yaşında Hafız olmuştur. 1962 yılında İlahiyat fakültesine girmiş, 1966 yılında mezun olmuştur. 1979 yılında Bursalı Beliğ isimli eseriyle doktorasını tamamlamıştır. 1982 yılında Gazi Üniversitesi’nde göreve başlamış, 2 Şubat 2006 yılında da vefat etmiştir” dedi ve sözlerini Abdülkerim Abdulkadiroğlu çok disiplinli, çalışkan ve vatanına hizmet etmeyi seven biridir. Dünya görüşü olarak ilim adamlarının partiler üstü olması fikrini savunmuştur. Kastamonu üzerine 3 yüksek lisans tezi yaptırmış, kendisi de kitaplar yazmıştır. Yine Kastamonu üzerine birçok makalesi de bulunmaktadır.”
Topal, Abdülkadiroğlu’nun yazdığı eserlerini gösterdi makaleleri ve eserleri hakkında da bilgi verdi.
Düzenlenen programda İlim Hikmet Sofrası Cumartesi Sohbetlerine destek veren, kamuoyuna duyurulmasına katkı veren gazetecilere Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Belediye Meclisi Üyesi Necati Atak, MHP Merkez İlçe Başkanı Fazlı Deligözoğlu, Özel Kastamonu Odak Göz Merkezi Uzman Göz Doktoru Galip Vidinlioğlu, eski Belediye Başkan Vekili Mehmet Sayan, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Süleyman Yücel ve Kastamonu Üniversitesi, Eğitim fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ahmet Rıfat Güzey verdi.
Yine konuşmacılar Ferhan Çapraz ve Erol Topal’a da katkılarından dolayı vakıfca hazırlanan teşekkür belgeleri Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından verildi.