Bilim ve teknolojinin vardığı yeni ufuklar eğitim ve öğretimin güzergahını da değiştiriyor, çağın getirdiği yeni okul tipleri ülkemizde de boy vermeye başladı, ilk “yazılım lisesi” İstanbul’da açıldı…
Devamı Kastamonu’da neden gelmesin?
Dünya değişiyor…
Türk eğitim ve öğretim sistemi ayak uyduruyor.
İlk adım İstanbul’da atıldı…
Kastamonu isterse ikinci adıma neden ev sahipliği yapmasın?
Millî Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin “Eğitimde Yeni Eğilimler, Mesleki ve Teknik Eğitimde Paradigma Değişiminin Sanayimiz Açısından Önemi” ana gündemiyle yaptığı toplantıya katıldı…
MEB ve İSO “mesleki eğitim” alanında gerçekleştirdikleri işbirliğine yeni bir halka daha ekledi.
Bakan Özer “mesleki eğitim” alanında gerçekleştirdikleri işbirliği seferberliğinde önde gelen ortaklarının “İstanbul Sanayi Odası” olduğunu açıkladı…
Kastamonu’daki meslek odalarına darısı.
MEB ve İSO “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” kapsamında İstanbul’daki Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (MTAL) “yazılım lisesi” olarak dönüştürülmesine imza attılar…
Benzeri bir “imza” Kastamonu’da neden atılmasın?
“Mehmet Rıfat Evyap MTAL” Türkiye’nin ilk “yazılım meslek lisesi” olarak “Yazılım Lisesi Mükemmeliyet Merkezi” kurgusuyla hayata geçti…
Kastamonu için “örnek”.
Bakan Özer yaptığı konuşmada “Yüzde birlik dilimden ilk defa mesleki eğitim öğrenci almaya başladı. İnşallah, Yazılım Lisesi de bu liselerden biri olacak. Yani fen lisesine gidebilecek puan alan öğrenci artık mesleki eğitime geliyor. Aslında bu, bir dönüşümün başladığını gösteriyor. Yıllardan beri özlenen, eğitimle iş gücü piyasası el ele verdiği zaman süreci nasıl şekillendirebileceğini ve birlikte hareket ettiği zaman aslında çözülemez gibi duran sorunların nasıl kolaylıkla çözülebilir olduğunu göstermesi anlamında hakikaten çok önemli bir model” açıklamasında bulundu…
Tam da Kastamonu’nun izini sürdüğü güzergah değil mi?
Temmuz ayında açıldı “yazılım lisesi”…
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, mesleki eğitimin ve MEB ile işbirliklerinin geldiği aşamaya dair o gün “Yazılım Meslek Lisesi de bu boyutta bir çalışma. Görüyoruz ki artık yüksek teknolojiye odaklanan bir sanayide, sanayi 4.0’ların, 5.0’ların konuşulduğu bir dönemde, normal, rutin meslekler kadar ileri teknoloji de her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Yazılım da tartışmasız bu konudaki en önemli alanlardan biri. Gençlerimizin bu konudaki yoğun ilgisini artık hepimiz görüyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.
(Adını Evyap Holding’in kurucusu merhum Mehmet Rıfat Evyap’tan alan okul, T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile EVYAP Sabun Yağ ve Gliserin Sanayi A.Ş arasında yapılan işbirliği protokolü neticesinde 1998 yılında eğitim öğretime açıldı, “Endüstri Meslek Lisesi” olarak faaliyet geçti, “Anadolu Teknik Lisesi” olarak gelişti…
İSO işbirliği ile yoluna “yazılım lisesi” olarak devam edecek.)
Keza…
Özel sektör tarafından açılan yazılım liseleri de tohum atmaya başladı ülkemizde, mesleki merkezli öğretim dünyanın gerektirdiği yeni model ülkemizde hızla yayılıyor, metropolde başlayan hareketliliğin zaman içinde şehirlere yansıması kaçınılmaz.
Rutin bitti…
Değişim ışık hızıyla.
“Kastamonu Yazılım Lisesi”…
“Elzem”.
Not: Pandemi “alev aldı”…
Vaka sayısında “30 bin” sınırındayız.
Devlet ve vatandaş işbirliğiyle yangına “su dökmek” zorundayız…
Hayat yeniden duracak yoksa.
MUSTAFA AFACAN