Kastamonumuz Danişmentliler, Çobanlar, Pervaneler, Candaroğulları, Osmanlı ve Cumhuriyetin dönemlerine ait sayısız cami, mescit, türbe, medrese, kütüphane, imaret, mektep, han, hamam, bedesten, şadırvan, çeşme, köprü, sebil, dükkân, ev, konak yuvasıdır.
Hepsi ata yadigârı bu değerleri koruyan, yaşatan, restore eden, sahip çıkan kurumumuzise, merhum Yazı İşleri Müdürümüz Siyami Özel’in 80 öncesibu gazetenin sütunlarında sürekli yayımladığı “Kastamonu’nun Çözüm Bekleyen Sorunları” listesinin üst sıralarında yer alarak zihinlere işlenmiş olanKastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğüdür.
Dönemin Valisi merhum Aydın Arslan 14 Mayıs 1996 tarih ve 720/651 sayılı yazı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Kastamonu’ya Şube Müdürlüğü ister. 27 Haziran 1996 tarih ve 71.00.01/ 3305 sayılı yazı ile ret cevabı gelir. Pes ermeyen Kastamonu siyasileri ve bürokratları53. Hükümet döneminde alamadıkları Vakıflar Şube Müdürlüğünü 54. Hükümet döneminde 11 Haziran 1997 tarihli Resmi Gazete’de yayınlatarak alırlar.2 Eylül 1997 tarih 97/9914 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü kurulur.
Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü Bartın, Karabük ve Zonguldak illerine de hizmet vermek üzere artık faaliyettedir.
Milletvekilimiz Murat Başesgioğlu’nun girişimleri ile Yavuz Yücebıyık’ın 23 Ocak 1998 tarihinde müdürlüğünde kurulan ve zaman içerisinde Zühtü Danacı, Hüseyin Tuzcu, Ziya Karaküçük, İhsan Yalınkılıç ve Burhan Karabostan’nın katılımı ile zenginleşen kurum, Nasrullah Camii yanındaki üç odalı ilk binasında (Tevfikiye Medresesi) hizmete başlar.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün efsane müdürü Yavuz Yücebıyık 1998’de aldığı bayrağı 2019’da 21 yıl 5 aylık hizmet sonrası emekli olarak Erdal Pınar’a devredecektir. 1998 -2019 yılları arasında vakıf taşınmazları 462 den 730’a ulaşacak ve vakıf kira gelirleri 46 bin TL/yıl’dan 5 milyon 366 bin TL/ yıl’a fırlayacaktır.
19 yılda 162 adet eser onarılmış, 220 adet eser projelendirilmiş ve arşivlendirilmiştir. Neler yoktur ki restore edilen eserler arasında: Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, Nasrullah Külliyesi, Yılanlı Cami Külliyesi, Benli Sultan Külliyesi, Deve Hanı, Kurşunlu Han, Penbe Han, Cem Sultan Bedesteni, sayısız konak, han, hamam ve en ücra köşedeki eserler..
Kastamonu’yu Kastamonu yapan tüm eserler, harabe ve varoş hallerinden nezih birer yaşam alanına Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün sayesinde kavuşmuştur.
Bunların yanında Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta da sayısız eser, kimliğine kavuşturulur.
1998’de üç odalı bir mekanda bir kadrolu personeli ile yola çıkan kurum şuan Cumhuriyet Meydanı karşısında beş katlı kendi binasında 52 personeli ile hizmet vermektedir.
Hız kesmeyen kurum dört ilde on restorasyon öncesi proje temini, altı esaslı onarım ve üç basit onarım projesi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Nede olsa Vakıflar; geçmişe saygı, geleceğe teminattır. O teminatı bize veren kurum Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğüdür.
Her sokağında ecdat yadigârı tarihi eser olan Kastamonu gibi illerde bu hizmeti vermek her babayiğidin harcı değildir.
Bize de geçmişimiz ile geleceğimiz arasında köprü olan bu kurumun tüm çalışanlarına teşekkür etmek, hayatını kaybetmişlere rahmet dilemekdüşer.
Feza TİRYAKİ