Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan iklim değişikliğiyle ilgili projeye, TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.
Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi projelerine bir yenisi daha eklendi. TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör’ün yürütücülüğünü yaptığı, “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi II” başlıklı proje destek almaya hak kazandı.
İlki 2022 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenen ve tekrar destek almaya hak kazanan “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi II” projesinde önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda örgün eğitimlerine devam eden gençlerin, interaktif uygulamalarla iklim değişikliği konusunu çeşitli boyutlarıyla ele alarak konuya dair bilgi seviyelerini artırmak amaçlanıyor. Bu proje ile katılımcıların tabiatı koruma ve tabiat ile uyumlu yaşama bilinci kazanmaları, uzman eğiticiler ile birlikte kamu politikaları geliştirmeleri, yerel, ulusal ve uluslararası çevre çalışmalarına katılmaları ve aktif olmaları hedefleniyor. Ayrıca proje çerçevesinde sel, kuraklık ve yangın gibi aşırı iklim olaylarına karşı aksiyon alma konuları üzerine de durulacak.
18 Ağustos-23 Ağustos, 30 Eylül-2 Ekim ve 14 Ekim tarihleri arasında üç etapta gerçekleştirilecek olan proje çerçevesinde 12 atölye çalışması, 40 saat eğitim programı ve 3 bilimsel gezi yer alıyor. Proje sonucunda 1 editöryal kitap, 1 sergi, 2 çalıştay, 2 panel, 1 sempozyum ve 1 fidan dikim faaliyeti yapılacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük, Rektör Yardımcısı Teknokent ve TTO Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, Öğretim Görevlisi Ahmet Tabanlıoğlu ve Öğretim Görevlisi Mehmet Fırat Olgun uzman olarak bulunacak. Projede ayrıca Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Erdem, Kastamonu Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Dr. Suat Tüfekci, Kastamonu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tolga Ulusoy, Doç. Dr. Alperen Kaymakcı, Doç. Dr. Burhan Sevim, Doç. Dr. Erol Tekin, Doç. Dr. Önder Tor, Doç. Dr. Miraç Aydın, Dr. Öğretim Üyesi Serap Yıldız İlden, Dr. Öğretim Üyesi Özkan Evcin, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Karamanoğlu, Öğretim Görevlisi Feyza Kılınç Tayfun, Öğr. Gör. Zuhal Arife Küçük eğitmen olarak yer alacak.
Kastamonu 3 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nden Dr. Cihangir Küçük sağlık personeli, Kastamonu Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kazım Yasin Özbey ile lisansüstü öğrenciler Esmanur Gedik, Özge Damla Başar, Sena Sarıca, Sümeyye Nur Sezgin, Zeynep Buse Güngör ve Zeynep Yazıcı da rehber olarak yer alacak ve böylece proje çerçevesinde paydaş 2 üniversite, 4 kamu kurumu ve 1 özel kuruluştan toplam 4 uzman, 14 eğitici, 7 rehber ve 1 sağlık personeli görev yapacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik konularına verdiği önemi vurgulayarak, projenin bu çabaların bir yansıması olduğunu belirtti. Sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyleyen Rektör Topal, projede emeği geçenleri tebrik ederken, teşvikleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumlarına verdiği desteklerden dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.
İHA