Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu öğrencileri Nihal Eyüpoğlu ve Kübra Muzır; “İmkansızlık İçinde Kadın Girişimci Olmak, Kastamonu İli Örneği” isimli TÜBİTAK Projeleri kapsamında; Kadın Kooperatifi desteğiyle bir söyleşi gerçekleştirildi.
Projenin danışmanı Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Dr. Özgür Öngöre’nin moderatörlüğünde gerçekleşen seminere kız öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.
Projeyi incelediğimizde; Kastamonu Üniversitesi’nde okuyan katılımcı durumundaki kız öğrencilere kadın girişimciliğinin öneminin, gerekliliğinin ve karşılaşabilecekleri sorunlar hakkında bilgilendirilme ile bu sorunlarla mücadelenin anlatılmasının amaçlandığını görüyoruz.
Özellikle Kastamonu gibi sanayi ve şehirleşmenin zayıf kaldığı illerde, kadın istihdamının görece daha düşük olduğuna, kadına bakış açısının da sanayinin geliştiği büyük şehirlere göre farklılık gösterdiğine dikkat çekilen projede; Kastamonu Üniversitesi’nde okuyan kız öğrencilerin girişimcilik ile ilgili eşitsizlikler konusunda bilinçlendirilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.
Dr. Özgür Öngöre, projeyle ilgili kısaca bilgi vererek başladığı konuşmasında konukların da özgeçmişlerine yer verdi. Bu gün ki ilk seminerin ardından bahar aylarında da programların farklı konuklarla devam edeceğini ifade ederek, projeyi hazırlayan öğrenciler Nihal Eyüpoğlu ve Kübra Muzır için salondan alkış istedi. Dr Öngöre sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seminerlerimiz öğretim yılı sonuna kadar sürecektir. Dönem sonunda yapacağımız değerlendirmeyle, öğrencilerimizdeki farkı göreceğiz. Maalesef kadın girişimci sayısı çok az. Zaten bu bağlamda bu projeye başladık.
Sarı Konak Kooperatifi, Üniversitemizin yanı sıra Valilik ve Belediye gibi kamu kuruluşlarımızla da iletişim halinde olan, hatta koordineli çalışan bir kooperatif. O nedenle rahatlıkla hem destek alabilir hem de destek verebilirsiniz.”
Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Dr. Cihangir Tevfik Sezgin proje ile ilgili bilgi vererek başladığı konuşmasında, kadın girişimcilerin özellikle cinsiyete bağlı ayırımcılık gördüğüne dikkat çekti. Dr. Sezgin;
“Cam tava sendromu olarak ifade edilen, kadınların ilerleme ve gelişiminin engellenmesi Türkiye’de kadınların önüne çıkmaktadır.
Kastamonu Üniversitesi olarak, kız öğrencilerin bilgilendirilip, farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Unutmayalım ki, niyet simya gibidir. İnsan niyetle demirden altın elde edebilir.
Türkiye’de Trendyol İcra Kurulu Başkanı Demet Mutlu ve Armut.com kurucusu Başak Taşpınar Değim gibi bir çok başarılı kadın girişimci örnekleri var. Cumhuriyet’in güçlü kadınları olarak yeni girişimcileri görmek istiyoruz.
Hocamıza, öğrencilerimize böyle bir proje hazırladıkları için ve değerli katılımcılara da yanımızda olmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Kastamonu Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, girişimcilik hikayesini ve kooperatifin kurulma aşamasını öğrencilerle paylaştı. 6. Yılını dolduran Sarıkonak Kadın Kooperatifi’nde zorluklar yaşadıklarından ancak yılmadan yürüdüklerinden söz ederek, dinleyici kız öğrencilere hem bilgi hem de öğüt verdi. Tüfekçi şöyle konuştu:
“Başlangıçta çok aksaklıklar oldu, geri durmamızı isteyenler de oldu, vaz geçmedik. Bizim de yolumuza çok taşlar çıktı. Onları kenara çekip, devam ettik. Yılmadan yürümek çok önemli.
Bu Dünya’ya keyif için, yiyip, içip gideyim diye geldiğimi düşünmüyorum. Mutlaka birilerine yardımcı olmamız gerekiyor. Sizler çok gençsiniz. Çok daha güzel şeylere imza atmanızı ve daha kolay yol almanızı diliyorum.”
Kooperatif Üyesi Gamze Altunbaş Koca, slayt eşliğinde; Kooperatif nedir, Sarı Konak Kadın Kooperatifinin etkinlikleri ve projeleri başlıklarını içeren bir sunum yaptı. Koca, konuşmasında şu bilgilere de yer verdi:
“Dr. Mustafa Eski’nin, ‘İmparatorluktan Cumhuriyete Kastamonu Ekonomisi’ kitabında Kastamonu’da kooperatifçiliğin çok eski yıllarda başlamış olduğunu görüyoruz. Bundan sonra da yine tüketen kadını üreten kadına dönüştürmek ve bunu da el ele başarmak istiyoruz”
Kastamonu Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi’ne 2 ay önce üye olduğunu, ancak bu kısa sürede hayatında çok olumlu değişiklikler yaşadığını paylaşan Arzu Çolak, terzilik ve geri dönüşümü birleştirerek, yaratıcı ürünler ortaya koyuyor.
“Oğuz Atay’ın, ‘Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım’ cümlesindeki gibi yaşıyordum. Yanlış yapmaktan, başarısızlıktan korktuğum için hayallerim bile günü birlikti. Bu kooperatifle yolum kesiştikten sonra daha büyük hayaller kurmaya ve bunları gerçekleştirmeye başladım. Artık yaptığım işler, yalızca kendi yakınlarıma değil, hiç tanımadığım bir çok kişiye ulaşıyor.”
Seminer sonunda Arzu Çolak tarafından kullanılmış ürünlerin geri dönüşümü uygulamalı olarak da gösterildi.
Soru cevap bölümünün ardından; Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Cihangir Tevfik Sezgin, Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Hakan Can ve İnsan Kaynakları Yönetimi Öğretim Görevlisi Dr. Ayşegül A. Civek konuşmacılara katılım belgelerini takdim ettiler.