Çankırı Üniversitesi Vakfı (ÇÜVAK) 1990’lı yılların ortasında kamu, yerel yönetim, vatandaş ortaklığında kuruldu, ilin eğitim ve kültüre katkıda amiral vakfı oldu, Karatekin Üniversitesi’nin gelişmesinde başat rol oynadı, bozkırda bilim ışığına çıra oldu…
Darısı komşu vilayetlere.
2017 yılında gerçekleştirilen tüzük değişikliği ile vakıf yönetimi üniversiteye devredildi…
Amaç, daha hızlı yol almak üniversiteyi geliştirme hedefinde.
Çankırı, vakıf konusunda ciddi yol almış durumda…
ÇÜVAK yanı sıra bir de “Çankırı Vakfı” ayrıyeten.
İstanbul merkezli…
“Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 1986 yılında dönemin İstanbul Valisi, Çankırı’nın duayeni Nevzat Ayaz’ın teşvikleri ile kurulmuştur. Bir müddet Aksaray’da kiralık bir ofiste faaliyetlerine devam eden Vakfımız daha sonra Gayrettepe’de kendi mülkünü alarak faaliyetlerine devam etmiştir. 2013 yılında ise Cerrahpaşa’da tarihi Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi olarak kullanılan tarihi binayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden tahsis yoluyla alarak çalışmalarını burada yürütmeye başlamıştır. Asıl amacı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma olan Vakfımız, Çankırı’nın, İstanbul’daki Çankırılıların gelişimine, kaynaşmasına ve güçlenmesine katkı sağlamayı ve İstanbul’da eğitim gören öğrencilerimize sahip çıkmayı kendisine amaç edinmiştir.”
Çankırı’da “vakıf” işleri böyle…
Bildiğiniz “jet”.
Örnek mi almalı Çankırı’yı?..
Örnek mi olmalı Çankırı’ya?
***************
Karadeniz’e yazık ediyoruz
Yaz geldi, deniz sezonu açıldı, millet yavaştan sahil boylarına kaçacak, paraya kıyan yurtdışı, Akdeniz yahut Ege, bütçesi kıt olan ver elini Kastamonu yahut Sinop…
Kastamonu ve Sinop’ta standarda uygun “plaj” yok.
Hadi Kastamonu, sahil ilçelerinin kıymetinden bihaber, Sinop vilayetinin Merkez ilçesi de kendi değerinden bihaber…
Çok yazdım, “Mavi Bayrak” isimli bir uluslararası “plaj ve marina” sertifika yönetimi var. “Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir.”
Kastamonu ve Sinop ve Bartın’da “Mavi Bayrak” yok…
Kocaeli, Düzce, Sakarya, Yalova, Kırklareli de var.
Van’da var…
Kastamonu, Sinop, Bartın, Zonguldak’ta yok.
Ülkemizde “mavi bayrak” olmayan tek coğrafi bölge…
Batı Karadeniz.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy geçtiğimiz gün Muğla’da konuştu…
“463 tane mavi bayrağa sahip plajlarımız ve marinalarımız var. Mavi bayrakta Antalya birinci, Muğla ise ikinci sırada bulunuyor. Bizim hedefimiz Türkiye olarak birinciliği almak. O yüzden çok çalışmamız lazım. Bu önemli hedefe gelmek için de başta turizm yatırımcılarına, otelcilere ve belediyelere çok büyük görevler düşüyor. Onların gayret etmesi gerekiyor ki biz Türkiye olarak bu hedefimizi gerçekleştirelim. Çok zor bir hedef değil. Mavi bayrak sayısında çok hızlı şekilde yükseliyoruz.”
Belediyelere görev düşüyor…
Gerçi kimi yıllarda deniz suyu ölçümü bile yapılmıyor bizim sahilde.
**********************
Tebrik almak için
müdür ayağına gitmek
Okul sporlarında öğrenciler cümle olanaksızlıklar içinde başarılı sonuçlar alıyorlar, il içi, il dışı yahut uluslararası arenada…
Şampiyonlar çıkarıyoruz.
Şehre dönüşle birlikte ilk iş idareciler önde, sporcular ardında, marş marş, bürokratlara makam ziyareti…
Tebrik almak için.
Bürokrat hazretleri öğrencilerin okuluna gidemiyor besbelli…
İş, güç, yoğunluk.
Etmeyin…
Eylemeyin.