Türkiye – Orta Doğu Ticaret Fuarı’nda renkli açılış
- 91 özel firma ve 18 kamu kurumunun katıldığı Türkiye – Orta Doğu Ticaret Fuarı’nın (TRADEF) dün yapılan açılış töreninde konuşan ve Kastamonu’nun fahri hemşerisi olma dileğinde bulunan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Bu fuarlar bizim için çok önemli. Ortadoğu ile ticareti geliştirmek ve Batı Karadeniz’in potansiyelini ortaya koymak adına çok önemli bir fuar. Ama bu fuarları daha profesyonel yapalım. Yurt dışından firmalar getirelim. Kastamonu’nun güzelliklerini herkese gösterelim” dedi.
- İstamonu Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadeniz, “Kastamonu gibi şehirlerin büyükşehirlerle yarışabilmesi için yerinde tanıtım, fuar ve kongre turizminin şart olduğunu düşünüyorum” dedi. Fuarın ana sponsoru Winsa Marka Satış Direktörü Batuhan Boyacı ise “Yenidünya düzeninde ticari sınırların kalkmasıyla yeni pazarların oluşması şehirlerarası dış ticaret ile mümkün” diye konuştu.
- Vali Avni Çakır, “Türk ve Ortadoğu iş aleminin TRADEF ile ilimizde bir araya gelmesi ve yeni ticari köprülerin kurulacak olmasından dolayı son derece mutluyuz” derken, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da “Bölgelerin, şehirlerin hatta ilçelerin yarıştığı dönemde ticaretin önemli olduğunun farkındayız. Bu fuar da her geçen yıl katlayarak ilimize çok şeyler katar. Kastamonu bunu hak eden bir şehir” ifadesini kullandı.
Türkiye – Orta Doğu Ticaret Fuarı (TRADEF), ilimizin ev sahipliğinde Türk ve Ortadoğulu firmaları buluşturdu. Fuarın açılışı resmi açılışı dün üst düzey katılımla gerçekleştirildi.
Kuzeykent’te gerçekleşen fuara Türkiye, Irak, Katar, Afganistan, Sudan başta olmak üzere Orta Doğu ilkelerinden çok sayıda davetli katıldı.
Katılımcılar arasında Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri eski Bakanı Murat Başesgioğlu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Afganistan Ankara Büyükelçisi Amir Muhammad Ramin, Sudan Ankara Büyükelçisi Nadir Yusuf Eltayeb de bulunuyordu.
5 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşen fuarda kurum ve kuruluşların yanı sıra 100’ün üzerinde turizm, ahşap, bilişim, çevre, enerji, elektrik, eğitim, gıda, inşaat, makine, maden, mimarlık, otomotiv, plastik, sağlık, tarım ve tekstil sektörünün temsilcileri yer aldı.
Turizm çeşitliliği, keşfedilmemiş güzellikleri, tarım ve sanayinin birlikte geliştiği ve ekonomiye önemli katkılar sunduğu Batı Karadeniz’de mahalli ve yerel idare birimleri, sanayi ticaret odaları, kalkınma ajansları, özel kurum kuruluş ve iş dünyası derneklerinin birlikte hareket ettiği TRADEF, bölge adına gerçek bir tanıtım ve iş forumu olma özelliği de taşıdı.
HÜSEYİN KARADENİZ
TRADEF’i düzenleyen İstamonu Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadeniz, TRADEF ile Kastamonu’nun Batı Karadeniz tarihinin en büyük fuar organizasyonuna ev sahipliği yaptıklarını söyledi.
Konuşmasında Kastamonu’nun ticaret geçmişine de değinen Hüseyin Karadeniz, “Türkiye’nin en büyük ticaret odası İstanbul Ticaret Odası’nın kuruluşu 1888, Kastamonu Ticaret Odası’nın kuruluşu ise 1837’dir. Biz, ‘Ticaretin kalbi’ derken masal anlatmıyorduk. Gerçekleri haykırıyorduk. 5 bin metrekare alanda 18’i kamu kurumu, 91’i özel sektör şirketi olmak üzere 113 kuruluş TRADEF’e renk verdi. Uluslararası boyuta taşınması konusunda Irak ve Katar büyükelçilerimize de teşekkür ediyorum. Ülkemizde 30 büyükşehir, 51 il statüsünde vilayetlerimiz var. Büyükşehirlere bağlı ilçelerle il statüsüne bağlı ilçelerin gelir dağılımları aynı değil. Kastamonu gibi şehirlerin büyükşehirlerle yarışabilmesi için yerinde tanıtım, fuar ve kongre turizminin şart olduğunu düşünüyorum” dedi.
MUSTAFA DESTİCİ
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Kastamonu’da Şeyh Şaban-ı Veli’nin topraklarında Kuvayı Milliye’nin Kurtuluş Savaşı kahramanlarının, Şerife Bacı’nın şehrinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti ve şunları söyledi:
“Kastamonu kadim bir şehir olmanın dışında Türkiye’nin büyük şehirlerine göç vermiş bir şehrimiz. Bununla birlikte aslını, neslini, kültürünü, şehrini, tarihini, dokusunu korumuş bir şehrimiz. Kastamonu, Türkiye’nin kıymetlisi. Bizlerinde kıymetlisi. Onun için burada olmak, sizinle birlikte olmak istedim. Parti yönetimimizde Kastamonulu iki genel başkan yardımcımız var. MKYK’da da Kastamonulu kardeşlerimiz var. Kastamonu’dan güç alıyoruz. Kastamonu’ya da bundan sonra daha farklı ve güçlü bir şekilde destek vereceğiz. Kastamonu göç veren değil, varlığını, nüfusunu muhafaza eden, yeni açılacak sanayi kuruluşlarıyla birlikte göç alan bir şehir haline dönüşecektir. Kastamonu ve Kastamonulular devletinden, milletinden yana olmuştur. Bunun için şahsım, camiamız ve milletimiz adına bir kere daha şükranlarımı sunuyorum. Başta gıda olmak üzere pek çok hammadde de sıkıntılar oluşmaya başlandı. Fiyatlar yükselmeye başladı. Bundan ülkemizde ziyadesiyle etkilendi. Türkiye bölgenin lokomotifi olmasından dolayı bu krizi vatandaşına daha az hissettirerek hem de bölgesinde önce olmanın avantajı ile üzerine düşeni fazlasıyla yaptı.”
BATUHAN BOYACI
Fuarın ana sponsoru Winsa Marka Satış Direktörü Batuhan Boyacı ise konuşmasında “Bu fuarla birlikte Kastamonu’nun bilinmeyen yanları ortaya çıkmakla birlikte kentin Türk sanayisi ve turizmi açısından ne kadar önemli bir yeri olduğunu anlamış bulunuyoruz. Yenidünya düzeninde ticari sınırların kalkmasıyla yeni pazarların oluşması şehirlerarası dış ticaret ile mümkün. Bu organizasyonun sürdürülebilir ticari akış açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
GALİP VİDİNLİOĞLU
Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu da Kastamonu’nun tarihi geçmişinden bahsederek şunları söyledi:
“‘Kastamonu sadece Kastamonu değildir’ diye her platformda dile getiriyorum. Kastamonu bin yıllık Türk yurdu. Önceden de ticaret yolunun üzerinde bir ilimizdi. Bunu konaklama noktalarından da çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. Dolayısıyla Kastamonu Milli Mücadele’nin de fitilini ateşleyen illerden bir tanesi olmasından dolayı Türkiye’nin mayasını oluşturan şehirlerdendir. Kastamonu’ya baktığınızda Anadolu’yu, birliği ve beraberliği görüyorsunuz. Ama şu anda neredeyse cumhuriyetin kurulduğu günkü nüfusumuzu koruyoruz. Türkiye 7 kat büyümüş ama biz yerimizde saymışız. Aslında bu anlamda Kastamonu’nun aleyhinde olmuş ama tarihi dokuyu, insan yapısını bozamamışız. Özellikle pandemi sonrasında bu tarz yerler aranılan yerler olmuş. Pandemi sonrası en çok konuştuğumuz konulardan bir tanesi gıda olacak. Bölgelerin, şehirlerin hatta ilçelerin yarıştığı dönemde ticaretin önemli olduğunun farkındayız. Bu fuar da her geçen yıl katlayarak ilimize çok şeyler katar. Kastamonu bunu hak eden bir şehir.”
AVNİ ÇAKIR
Fuarlar sayesinde ticari ilişkilerin geliştiğine dikkat çeken Vali Avni Çakır da “Fuarlar taraflar arasında ticaretin ve ticari ilişkilerin geliştiği önemli buluşmalardır. Türk ve Orta Doğu iş aleminin TRADEF ile ilimizde bir araya gelmesi ve yeni ticari köprülerin kurulacak olmasından dolayı son derece mutluyuz. Çok cazip bir yatırım ortamına sahip bir ilde bulunuyoruz. Fuar boyunca katılımcılar da ilimizin güzelliklerine şahitlik edeceklerdir. Önemli işbirliklerinin yapılacağı temennisi ile tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
İBRAHİM YUMAKLI
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşerimiz İbrahim Yumaklı ise “TRADEF vesilesiyle memleketimdeyim. Yeni pazarlar oluşması açısından bu fuarlar çok önemli. Yeni teknolojileri de bu fuarlarla yakından tanıyoruz. Fuarı düzenleyenlere ve iştirak edenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
RIZA TUNA TURAGAY
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da ilk defa geldiği Kastamonu’ya hayran kaldığını dile getirerek “Beni fahri hemşehri yapın” dedi.
Bakan Yardımcısı Turagay, konuşmasında şunları söyledi:
“Kastamonu’ya ilk gelişim. Bugün çok güzel sohbetlerimiz oldu. Çok güzel şehir. Bin yıllık bir Türk yurdu. Deniziyle, yaylalarıyla, konaklarıyla, 170 kilometre denize sınırı olan bir şehrimiz. Sarımsağıyla, helvasıyla o kadar güzel bir şehir ki beni fahri hemşehri yapın. Bu fuarlar bizim için çok önemli. Ortadoğu ile ticareti geliştirmek ve Batı Karadeniz’in potansiyelini ortaya koymak adına çok önemli bir fuar. Ama bu fuarları daha profesyonel yapalım. Yurt dışından firmalar getirelim. Kastamonu’nun güzelliklerini herkese gösterelim. Turizm sadece mal satışı değildir. Turizmde çok önemlidir. Kastamonu, Batı Karadeniz’in incisidir. Hepimiz konuşmasak da olur. Bir iki kişi konuşur sonra ilimizi ve fuarı gezeriz. Şehrimizi tanıtırız. Bu bizim için daha önemli. Batı Karadeniz’de yer alan 8 ilimizin toplam ihracatı 2021 yılında 2,7 milyar dolar. Zonguldak birinci sırada, Kastamonu’nun ihracatı ise 385 milyon Dolar. Yeter mi? Tabi ki yetmez. Bu açıdan bu fuarlarda çok önemli.”
Fuarın açılışında Zonguldak maden işçilerinden oluşan Madenci Korosu ve Zonguldak Folklor Ekibi ile Kastamonu Merkez Halk Oyunları ekibinin gösterileri katılımcılara sunuldu.
TRADEF 24 Eylül tarihine kadar Kuzeykent Fuar alanında ziyaret edilebilecek.