Yazarak iz ve belge bırakmak, tarihin yoklama defterine imza atmaktır. (*)
Eğer bir belgesi yoksa, bir kuşağın bildiği, görüp yaşadığı sonraki nesillerde unutulmaya, yok olup gitmeye mahkumdur. Gerçekleşen olayların, mekanların, yaşananların, kültürleringeleceğe aktarılmasını sağlayan en güzel yollardan bir tanesi yazıya dökmektir.Yazılanlar, yazıldıkları gibi kalmakta, gelecek için belge olmaktadır.
Geçmişin tarihini, coğrafyasını, edebiyatını geleceğe taşırken, o yılların insanları, sosyal yaşamı, toplumun erdem ve değerlerine de sahip çıkılmış olur. Yazıldığı dönem, ortam ve kültür hakkında çok değerli bilgiler veren kitaplar, bilgiyi “nesnel” kılar.
“Kastamonu’da Bayramilik ve Şemsizade Ailesi” adlı kitabı emekli Kaymakam Metin Boyacıoğlu, imzalayıp verirken, aklımdan bunlar geçiyordu.
Pendik Özel İdaresi Müdürlüğünden emekli Metin Boyacıoğlu, Kastamonu Üniversitesine, kişisel arşivinden kitaplarbağışlamıştı. Yine bağışlamış olduğu kartpostallar 2018 yılında K.Ü. Güzel SanatlarFakültesi’nde açılan “Memleketim” temalı “Uluslararası Posta Sanatı Sergisinde”yer alırken, Grafik Tasarım Bölümünün Tipografi ve Grafik Tasarım derslerinde örnek olarak kullanılabileceği ifade edilmişti.
Araştırmacı, koleksiyoner Boyacıoğlu, Çekül Vakfı Bilgi ve Belge Merkezi’ne 81 ilin beş bin adet fotoğrafını da bağışladığını ifade etti. Lise yıllarından bu yana müzayedelerden aldığı Türkiye’nin tüm kentlerine ait fotoğraflar ve kartpostallar Prof. Dr. Metin Sözen liderliğindeki ÇEKÜL Vakfı’nda değerlendirilecek.
Metin Boyacıoğlu, ikinci oğlu 30 yaşında vefat edince 5 bin fidan dikilen Şekip Başar Boyacıoğlu hatıra ormanını, rahmetli olan kız kardeşi ve eniştesi adına da Yıldız Adnan Konyalıana okulunu Kastamonu’ya kazandırdı. Aytaç Eruz Lisesi’ne Atıf Boyacıoğlu kitaplığını kurarken, Kırkçeşme Mahallesi’nde Ahmed Siyahi ve Halidiye Kütüphanesine 60 adet kitap bağışında bulundu.
“Kastamonu’da Bayramilik ve Şemsizade Ailesi” kitabın yazarı Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu sunuş bölümünde;
“Çalışma, önce aileden Sayın Metin Boyacıoğlu ile Mesut Boyacıoğlu’nun teklifi ve bu konuda yardım talebi le başlamış oldu” diyor.
420 sayfadan oluşan kitabın hazırlanma sürecinde; kütüphanelerdeki belgelerin taranması, gazete arşivleri incelenmesi ve kişilerin bilgilerine baş vurulmasıyla büyük emek verilmiş.Çok sayıda Osmanlıca belge vefotoğraflarla desteklenen kitapta soy ağacı tablosu da yer alıyor.
Birinci bölümü, Kastamonu’nun Kültürel Altyapısı, Bayramilik’e Genel Bir Bakış.Mekanlar ve Kastamonu’da Bayramilik başlığını taşıyor. Candaroğulları Dönemi İlim, Kültür ve Sanat Faaliyetleri konusunun yanı sıra Kastamonu’da Ata Bey Gazi Camii, Türbesi, Haziresi, Medresesi, Çeşmesi, Kütüphanesi, Hamamı ve Şeyhoğlu Konağı anlatılıyor.
Şemsizade Ailesi, Şeyh Ahmed Ziyaeddin (Uluoğlu) Efendi, Vakıfları başlıklı ikinci bölüm ise bu kişilerle ilgili hatıraları içeriyor. Ayrıca Şemsizade Ziya Efendi’nin Şairliği, kayıtlar, belgeler, akrabalık bağı bulunan kişiler, ailenin vakfiyeleri ve vakıf evrakı da yer alıyor.
Kitabı yazan Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu Kastamonulu ve 14 ay kadar Kastamonu Müftü Yardımcılığı ile müftü vekilliği görevlerinde bulunmuş. Bir ders yılına yakın Kastamonu Eğitim Fakültesinde dersler veren Prof. Abdülkadiroğlu, Gazi Üniversitesinde Klasik Türk Edebiyatı dalında profesör olmasının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Teftiş Kurulu’nda baş müfettiş olarak görev almış.
Arapça, Farsça, İngilizce ve Osmanlıca bilen Abdulkerim Abdulkadiroğlu, öğretim üyesi olarak yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, birçok makale, araştırma ve kitaba imza atmış.
“Kastamonu’da Bayramilik ve Şemsizade Ailesi” adlı kitabın arka kapağında, Prof. Dr. AbdulkerimAbdulkadiroğlu imzasıyla, şöyle yazıyor:
“Mahallî çalışmalar bir kaç bakımdan önemlidir. Bu önem, ülke kültürünün ortak değerlerini yansıtmasına ilâveten uluslararası bilinip tanınma boyutuna ulaştığında ülkesine ve yöresine değerler katar.”
Tarihin yoklama defterine; “Kastamonu’da Bayrâmîlik ve Şemsizâde Ailesi” adlı eseriyle imza atan Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu’na ve kitaba emek veren Mesut Boyacıoğlu’na rahmet, Kastamonu sevdalısı Metin Boyacıoğlu’na sağlıklı yaşamının devamını diliyorum.
(*)Dr. İkram Çınar
MİNE ÖZGÜR