“Fiyat önceden belirlenmeli”
Pancar fiyatını değerlendiren Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, ilimizde pancarın el emeği ile üretildiğini, bunun da maliyeti yükselttiğini belirtti, açıklanan fiyatın makineli tarım yapılabilen yerler için iyi olduğunu ifade etti ve “Ama bizim öyle bir şansımız yok” dedi.
Butur, “Sözleşmeli yapılan üretimde fiyatlar önceden belirlenmeli. Ekim yapıldıktan, üretim yapıldıktan sonra fiyat açıklanmamalı. Üretici de ona göre kurtarırsa ekimini ve üretimini yapar. Taban fiyat da yer büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre belirlenmeli; üreticimiz de korunmalı, zarar etmemelidir. Üreticimiz bol ürün üretmeye teşvik edilmelidir” diye konuştu.
Türkşeker tarafından tonu 336 lira olarak belirlenen A kotası şeker pancarı taban fiyatı değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, “Kastamonu şartlarında bu fiyat yeterli değil” dedi.
Butur, şunları söyledi:
“Kastamonu şartları için bu fiyat yeterli değil. Bizim yer parsellerimiz küçük. Kastamonu ilçelerimizde pancarı el emeği ile yapıyoruz. Bu da maliyeti yükseltiyor. Açıklanan fiyat 100 dönüm için, parselleri ve yerleri toplulaştırılmış, birleştirilmiş bin dönüme kadar olan yerler için iyi. Oralarda makineli tarım yapılabiliyor, o da üretim maliyetlerini düşürüyor. Ama bizim öyle bir şansımız yok” dedi.
“Sözleşmeli üretimde ekim yapılmadan fiyatının belirlenmesi lazım” diyen Buturşöyle konuştu:
“Sözleşmeli yapılan üretimde fiyatlar önceden belirlenmeli. Ekim yapıldıktan, üretim yapıldıktan sonra fiyat açıklanmamalı. Üretici de ona göre kurtarırsa ekimini ve üretimini yapar. Taban fiyat da yer büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre belirlenmeli; üreticimizde korunmalı, zarar etmemelidir. Üreticimiz bol ürün üretmeye teşvik edilmelidir.” CM