Kastamonu’da IV. düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu sonrasında, şehirde yapılan çalışmalar UNESCO Türkiye Milli Komitesi üyeleri ile birlikte değerlendirildi.
Kastamonu’nun UNESCO başvuru süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan UTMK Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, “UNESCO sürecinde Kastamonu birçoğu kültürel olmak üzere, somut ve somut olmayan kültür sözleşmeleri, yaratıcı şehirler ağı, öğrenen şehirler ağı, üniversite ve liselerin eğitim programlarına entegrasyonu ve UNESCO kürsüsü gibi ağlara dâhil olabilir. Kastamonu’nun bu konuda önemli potansiyellere sahip olduğunu görebiliyoruz” dedi.
Kastamonu’da IV. düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu sonrasında, şehirde yapılan çalışmalar UNESCO Türkiye Milli Komitesi üyeleri ile birlikte değerlendirildi.
Kastamonu UNESCO Masası temsilcilerinin yer aldığı değerlendirme toplantısı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kastamonu Vali Yardımcısı Ünal KILIÇARSLAN başkanlığındaki değerlendirme toplantısına, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin EKİCİ, SOKÜM İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar KUTLU, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan GENÇ ve diğer kamu kurum ve kuruluş temsilcileri yer katıldı.
UNESCO İçin Kastamonu Masası ve Tematik Çalışma Ekipleri Oluşturuldu
Toplantının açılışında konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Ünal KILIÇARSLAN,IV. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’nu Kastamonu’da düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu dile getirerek, komisyon üyelerini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.KILIÇARSLAN, “Bu toplantımızın amacı Kastamonu’nun UNESCO programlarına yönelik yaptığı çalışmaları sizlere sunmaktır. Tarih ve kültür şehri olan ilimizin sahip olduğu değerler için 2019 yılının Haziran ayında valiliğimiz öncülüğünde başlattığımız çalışmaları kurumsal hale getirilerek, UNESCO Kastamonu Masamız ve tematik çalışma ekiplerimiz oluşturulmuştur” dedi.
Kastamonu Potansiyeli Olan Bir Şehir
Kastamonu’nun UNESCO başvuru süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunanUTMK Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ’da görüşlerini şu şekilde dile getirdi; “Bildiğiniz gibi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile birlikte IV. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’nu gayet verimli bir şekilde tamamladık. Bu güzel ev sahipliğinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum.Kastamonu’nun Türk Dünyası Başkenti olmasının ardından Kastamonu’da UNESCO süreciyle ilgili önemli gelişmeler oldu. Bunlardan ilki Ahşap Camiler Serisi’nde Kastamonu’yu görmekten memnun olduk. İkinci olarak Valiliğimiz ve KUZKA,UNESCO Masası denilen kurumsal bir yapıoluşturmuş. Bu bizim önem verdiğimiz ve not etmemiz gereken çok önemli bir husustur. UNESCO sürecinde Kastamonu birçoğu kültürel olmak üzere, somut ve somut olmayan kültür sözleşmeleri, yaratıcı şehirler ağı, öğrenen şehirler ağı, üniversite ve liselerin eğitim programlarına entegrasyonu ve UNESCO kürsüsü gibi ağlara dâhil olabilir. Kastamonu’nun bu konuda önemli potansiyellere sahip olduğunu görebiliyoruz.”
Değerlendirme toplantısı, konuşmaların ardından Kastamonu’nun UNESCO programlarına yönelik yaptığı çalışmalara ilişkin gerçekleştirilen sunumla devam etti. Kastamonu UNESCO Masası adına Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Uzmanı Begüm Hazal KURT, UNESCO başvuru süreciyle ilgili 2019’un Haziran ayında başlayan ve devam eden çalışmalar hakkında bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Toplantı, sonumun ardından katılımcıların UNESCO başvuru süreçlerine ilişkin sorularının cevaplandırılması sona erdi.