Ülkemizde “tarihi” liseler var, her il bu miraslarına sıkı sıkıya sarılıyor, hem maziye vefa hem de aynı misyon ve vizyonu geleceğe taşıyabilmek gayreti…
“Kastamonu Lisesi” de tez vakitte “vakıf” ile buluşmalı.
(Dünkü yazım girizgah olsun “Kastamonu Lisesi Eğitim Vakfı” kuruluş aciliyetine ilişkin…
Bugün “gelişme”.
Atılacak adımlar ölçüsünde…
“Sonuç” bölümü bilahare.)
Lise vakıflarına dair uzun bir liste vermiştim dün…
Önce “tekil” ardından “bütün” bir örnekle derdimizi daha deruni izah edelim bugün.
“Erzurum Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı” misal…
“Bir grup Erzurum Lisesi mezunu tarafından 1986 yılında kurulmuştur. Vakfın amacı; Erzurum Lisesi’nin tarihi kimliğini korumak, eğitim ve öğretim düzeyini yükseltmek, okulun fiziki ihtiyaçları ile eğitim araç ve gereç eksiklerinin tamamlanmasına katkıda bulunmak, öğrencilerin sosyal ve kültürel etkinliklerine katkıda bulunmak, ihtiyaç sahibi öğrencilerin burs ve diğer sosyal yardım ihtiyaçlarını karşılamaktır. Erzurum Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı’nın 74 Mütevelli Üyesi bulunmaktadır.”
Diyeceğim o ki…
“Kastamonu” ve “Kastamonu Lisesi” mezunları “Erzurum” ve “Erzurum Lisesi” mezunlarından sanırım “geride” kalmazlar, olsun varsın arada “36” kısacık yıl, çalışkandır memleketlimiz, tez zamanda kapatır mesafeyi.
Elbet Kastamonu’da yaşayan mezunlardan meşaleyi yakmaları beklenir ama dünyanın dört bir tarafında eli meslek ve kalem tutan yekun mezunlar aynı çabanın öncüsü olmalılar…
Omuzda sorumluluk.
“Kastamonu Lisesi Eğitim Vakfı” umut olsun ayrıca…
İlimizde “eğitim” hanesine yazılacak sivil toplum desteğine.
Not: “Vakıf” olmayınca…
Vakfın getireceği bir dizi faydadan da mahrum kalınıyor.
Misal…
“TEVDAK (Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği)” çatısı altında alınabilecek destekler.
“100 yılın üzerinde tarihi olan, kurumsal kültürleri ve gelenekleri oluşmuş, mezunlarıyla toplum hayatımızın çeşitli alanlarında etkili olmuş ve bu özellikleriyle ülkemize mal olmuş” liseleri bir araya getiren bir “çatı” TEVDAK…
Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde 1991 yılında “platform” olarak bir araya gelen lise vakıfları, 1996 yılında dernek statüsü kazanan bir sivil toplum örgütü halini aldı.
“İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Zonguldak ve Erzurum” illerindeki 15 “tarihi devlet lisesi” üye…
“Ankara Atatürk Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Edirne Lisesi, Erzurum Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Vefa Lisesi ve Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi”.
TEVDAK’ın amacı ne?…
“Osmanlı’nın son döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında devlet bürokrasisinin, siyaset, eğitim, kültür, sanat, serbest meslek ve iş hayatının başarılı elemanlarını yetiştiren bu liselerimizin, 21. yüzyılda da kurumsal kültür ve kimliklerini yaşatmalarını, etkin, nitelikli ve çağdaş eğitimlerini geliştirerek sürdürmelerini, öğrencilerimizin milli ve manevi değerlerimize bağlı, evrensel değerlere saygılı, bilgi toplumunun seçkin bir üyesi, çağdaş, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bilinçli bir yurttaşı olarak yetiştirilmelerine her türlü maddi ve manevi katkıyı sağlamaktır.”
Bir dünya proje uygulanıyor TEVDAK çatısı altında…
“Kastamonu Lisesi Eğitim Vakfı” sayesinde katara dahil olalım.
MUSTAFA AFACAN