• Kastamonu’nun da aralarında olduğu 55 ilin yer aldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, bütün şehirlerin yeni yeni değerlerinin farkına vardığını belirtti ve “Dünya gastronomiden yıllardır para kazanıyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz. Ama bu fuarlar inşallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz için hem insanlık için kullanma yolunda bize fırsat verecek” dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Mezopotamya Fuarcılığın organize ettiği Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı başladı.
Bölgenin Gastronomi Turizmine önemli katkı sunacak olan fuarda, Kastamonu. Rize, Aydın, Van, Osmaniye, Mersin, Sivas, Trabzon, Hatay ve Kayseri olmak üzere 55 il yer alıyor.
Fuarda onur konuğu olarak konuşan Rize Valisi Kemal Çeber, “Hep beraber bir heyecan duyuyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bu konseptte hiçbir faaliyete katılmadık. Rize çok zengin kültüre sahip bir il, her fuarda özel davetler gelir. Pandemi ve diğer gerekçelerle bu kapsamda katılım sağlayamamıştık. Ama davet Diyarbakır’dan olunca yaklaşık 250 kişilik ekiple buradayız” dedi.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da Diyarbakır’da önemli bir etkinliği birlikte açtıklarını belirterek, “12 bin 500 yıllık insan birikimini burada. Biz Diyarbakır’ı tarif ederken gastronomi bakımından tarif ederken insanlığın lezzet serüveninin başladığı yerdir diyoruz Diyarbakır’a. Bunu tesadüfen söylemiyoruz. Çünkü insanoğlu yerleşik hayata bu coğrafyada Mezopotamya’da, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da ve Mardin’de geçti. İnsanoğlu ilk kültür tanımını, buğdayı, arpayı, mercimeği bu topraklarda tarımına başlayarak yaptı. Hayvanları bu topraklarda evcilleştirdi. ilk mayalı ekmeği Diyarbakır’da körük tepede mayaladı ve pişirdi. Gastronomi deyince, lezzet deyince, bölge çok önemli, ülkemiz çok önemli. Biz elimizdeki çok önemli bir değeri mutfak kültürümüzü yemeklerimizi gastronomi kültürümüzün yeni yeni farkına varıyoruz. Bütün şehirler, Antalya’sıyla, Rize’siyle, Bursa’sıyla Diyarbakır’ı ile, Gaziantep’iyle, Hatay’ı ile yeni yeni değerlerimizin farkına varıyoruz. Dünya gastronomiden yıllardır para kazanıyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz. Ama bu fuarlar inşallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz için hem insanlık için kullanma yolunda bize fırsat verecek” diye konuştu. İHA