Yöremizde açılan, hizmet veren restoranlar artık bir rekabet içine girmişlerdir. Pastadan pay alabilmek için oluşan bu rekabet, kaliteyi ve lezzeti de beraberinde getirmektedir.
Kalite ve lezzetin yanında en önemli konulardan biri de lokasyon…Oldukça kalabalık ve işlek, insanların en çok gezdiği yerlerde açılan işyerleri diğerlerine göre bir adım önde işe başlamaktadırlar.Bu durum işletme adına artı bir avantaj gibi gözükse de yine de verilen hizmet, kalite, lezzet ve hijyen üst düzey olmadıktan sonra kısa zamanda işletme adına sıkıntılar doğacaktır.
Firmanın veya işyerinin en iyi tanınmasını sağlayan en büyük etken reklamlardır. Ancak bu reklamların başarılı olabilmesi ve işyerinin devamlılığı ise reklamlar sayesinde içeriye giren müşterilerin en iyi şekilde ağırlanıp kaliteli hizmet anlayışı ile mutlu olarak işletmeden ayrılmasını sağlayabilmektir. Asıl reklamı müşteri yapacaktır ve bu da müşteri memnuniyeti ile sağlanır.
Bu haftaki lezzet durağımız ise yukarıda bir kısmını anlattığımız işletmecilik ve lezzet konusunda oldukça iddialı olan Âlâ Restaurant.
Lokasyon tamam, hizmet ve lezzet kendi sloganlarında olduğu gibi, yani “Lezzetin ve hizmetin âlâsı burada” diyorlar.
Sadece restoran değil Kastamonu pastırma ve sucuğundan susamsız simidine, siyez bulgurundan siyez ununa kadar birçok yöresel ürünü de aynı mekânda bulabiliyorsunuz.
Cumhuriyet Caddesi No:54’de hizmet veren Âlâ Restaurant’ın üç işletmecisi var, Ahmet Bilal Karabıyıkoğlu, Ömer Faruk Karabıyıkoğlu ve İrfan Karabıyıkoğlu…Kendileri işletme içinde işleri bölüşmüşler, hepsi farklı bir işin ucundan tutuyor, mesai saatlerini kendilerine göre ayarlamışlar. İşletmesini anlatmak ise Ahmet Bey’e düşüyor.
“Firma olarak eski ancak yeni isim altında AFM Sanayi İnşaat Mad. Tic. Ltd. Şti. olarak üç sene önce yeni bir firma olarak başladık.
Şirket çatısı altında Âlâ Restaurant olarak ise yaklaşık sekiz aydır hizmet vermekteyiz.
Pastırma kendi imalatımız ve Devrekâni ilçemizde yapılmaktadır. Vatandaşlarımızdan çok iyi yorumlar alıyoruz.Özellikle kadın müşterilerimizden… Zaten yemeklerimizin lezzeti onlardan iyi not almamızdan anlaşılmaktadır.
Asıl mesleğimiz bu değil.Ben makine mühendisiyim, Ömer inşaat mühendisi, İrfan muhasebe mezunu.Yani mesleğimiz inşaat, ancak babalarımızdan beri gıda sektörü içinde olmak gibi hayallerimiz vardı.Otogarda bir kafeteryamız vardı, orayı kapattık, burası nasip oldu ve hayalimizi gerçekleştirmiş olduk.
Çorba çeşitlerimiz var, aşağıda fırınımız bulunmakta ve pide çeşitlerimiz yapılıyor.Yöresel yemeklerimiz, ızgara çeşitlerimiz var. Özellikle çorbalardan tavuk suyu çorbamız çok tutuldu.
Ustalarımız çok uzun süreden beri bu işin içinde olan kişiler, yemeklerimiz onların hünerli ellerinden çıkıyor.”
Ahmet Karabıyıkoğlu pastırma dahil tüm yemek çeşitleri konusunda oldukça iddialı şeyler anlattı.
Mekân çok rahat ve ferah. Cumhuriyet Meydanı manzaralı.Güler yüzlü hizmet lezzet ile birleştiğinde ise gerçekten uğranılması gereken bir lezzet durağı olarak karşınıza çıkıyor.
Aklıma takılan ise, Kubbe Kebabı ve en kısa zamanda lezzetine bakmam gerekiyor.
“Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. En zoruysa düşündüğünü yapmaktır.” (J.Goeth)
Yazı ve Fotoğraflar: Bülend Çadırcıoğlu