Lezzet Duraklarını yazmaya başladığım zaman böyle bir yeri yazacağım hiç aklıma gelmezdi, ta ki tandır çorbasını tadana kadar..
Öncelikle kısaca tarihçesinden başlayalım. Mart 2009’da Kastamonu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kuruluyor, 2015 yılı Mart ayında ise Turizm Fakültesine dönüştürülüyor.
Çalışmaları ile kısa sürede Kastamonu’nun gözbebeği olan fakültede en son olarak da Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı hayata geçiriliyor.
Aslında Gastronomi bölümü 2 yıl önce açıldı, bu dönem ise Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağı açılıyor.
Mutfak olarak yazdığımda bir ev mutfağı olarak düşünmeyin, tam bir 5 yıldızlı otel mutfağı, her şey düşünülmüş her şey yerli yerinde.
Neticede bir fakülte bünyesinde olduğundan her zaman her saat ve de istediğiniz menüyü seçme imkanı yok. Fakültenin internet sayfasına bakmanız gerekiyor ve önceden programlanmış 4 adet yemeği yiyebiliyorsunuz. Sadece 12.15 ile 13.30 arasında hizmet verilen bu restorana rezervasyon yaptırıp gitmek gerekiyor.
Yani bir nevi misafir umduğunu değil bulduğunu yer hesabı… Ama bu durum sizi aldatmasın. Evet, önceden belli olan dört çeşit yemek dışında seçme şansınız yok, ancak tadacağınız yemeklerin lezzeti, ambiyans, hijyen, hizmet, masa düzeni, yemeklerin tabaklardaki ihtişamı sizi bir anda saraylardaki masalarda yemek yiyormuşsunuz duygusuna sürüklüyor.
Turizm Fakültesinin internet sayfasına girip ister bizim mutfağımız, isterseniz dünya mutfağından lezzetlerin çıkarıldığı ve damağınıza uygun bulduğunuz bir günü seçip rezervasyon yaptırarak gittiğinizde hiç pişman olmayacaksınız.
Fakültenin öyle bir idari ve akademik personeli var ki profesyonelliklerini ve içtenliklerini anlatmaya kelimeler yetmez.
Özellikle ilimizdeki restoran ve otel işletmecilerinin, profesyonellik ve Kastamonu turizminin geleceği adına, gidip görmelerini, görüşlerini karşılıklı paylaşmalarını isterim; tabi yapabilirlerse.
K.Ü. Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay ile sohbet ediyoruz. Şunları anlatıyor:
“Konaklama Ünitemizin adı ‘Parlayan Yıldız Konukevi’. Konaklama anlamında altı tane misafir odamız var. Bu odalarımızın dördü iki, diğer ikisi ise üç yataklı. Yani toplamda 14 adet yatağımız mevcut ve bu ünitede daha çok hocalar ve şehrimize gelen misafirler kalıyor.
Ayrıca, öğrencilerimizin yararlanacağı hostel tarzı iki ünitemiz daha var. 14 kız, 14 erkek için bölümlerimiz bulunuyor ve konaklayan misafirlerimize tamamen öğrencilerimizin hizmet verdiği bir bölüm.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Çetin Akkuş, Koordinatör Öğretim Üyemiz Dr. Aykut Şimşek, mutfakta çalışan aşçımız Vahide Yazgan ve tabi ki öğrencilerimiz var. Bu şekilde hizmet vererek gastronomi mutfağımızın ve fakültemizin diğer ihtiyaçlarını elde ettiğimiz gelirden karşılayabiliyoruz.
Gastronomi bölümümüzde önceden rezervasyon yaptırılmak kaydıyla ve cumartesi, pazar günleri hariç, 12.15 ile 13.30 saatleri arasında öğle yemeği için misafir ağırlayabiliyoruz. Menümüz önceden belli oluyor. Günlük 4 çeşit yemek çıkıyor; belirlenen yemekler dışında farklı bir yemek çıkmıyor. Belirlenen yemekler Fakültemiz internet sayfasında ilanlar bölümünde yayınlanıyor. Talep olduğu takdirde 100 kişiye kadar toplu öğle yemekleri de verebiliyoruz.
Konaklama ünitemiz için yine önceden rezervasyon yaptırmak kaydı ile hergünOda+Kahvaltı misafir ağırlayabiliyoruz.
Hijyene, yemek kalitesine ve güleryüzlü iyi hizmete önem veriyoruz. Hocalarımız da uygulama içerisindeki öğrencilere eğitim veriyorlar. Amacımız güzel ve güleryüzlü hizmet vermek, kâr etmek gibi bir amacımız yok.”
Fakültenin internet sayfasında incelediğim yemekler benim için fırsat buldukça tadına bakacağım ve bazılarının sunumunu merak ettiğim lezzetlerden oluşuyor.
Fakültenin binasından tutun otel bölümüne kadar, mutfağından restorana ve masa düzenine, yemeklerden servise kadar gördüğüm her şey mükemmel.
Konaklama bölümündeki oda numaraları Kastamonu’daki önemli tarihlerden oluşuyor, örneğin 2006 numaralı oda Kastamonu Üniversitesinin kuruluş yılı. Bu bile işini severek yapmanın ince düşünülmüş bir ayrıntısı.
Belki de şansımdan, tam gittiğim gün çıkarılan ve ilk defa tadına baktığım, tattıktan sonra da doyamadığım ve bildiğimiz bir restoranda bu lezzette bir çorbayı içmiş olsaydım iki-üç kâse daha isteyebileceğim tandır çorbasının lezzetini unutabilmem asla mümkün değil, takipteyim.
- ••
İlim aşağıdakileri yükseltir, cahillik yüksektekileri alçaltır. (Sokrates)
Yazı ve Fotoğraflar: Bülend Çadırcıoğlu