Ne demişler, renkler ve zevkler tartışılmaz. Damak lezzeti de bunun gibi bir şey, kişiden kişiye değişebilir.
Kendimi iyice gurme gibi hissetmeye başladım, ama asla böyle bir iddiam en azından şimdilik yok. Damak lezzetim iyidir, ancak lezzetin yanında başka şeyler de benim için önemli.
Dışarıda yemek yediğim bazı yerlerde gerçek kaliteyi ve hizmeti tutturamadıklarını gördüğümden lezzet durakları listesine alamıyorum, özellikle dikkat ettiğim şeyler hijyen, müşteriye davranış ve fiyat.
Bu hafta Lezzet Duraklarımız listesine giren işletme ise, Cebrail Mahallesi Şehit Cemal Tepeli Sokak No: 5’de, eski Uğurlu Hastanesi’nin bulunduğu mevkide yer alan Arslan Kardeşler Güveç, Etli Ekmek ve Pide Salonu.
“Yolunuz düşerse” demiyorum, “yolunuzu düşürün” diyebiliyorum. Çeşit çeşit pideleri ve özellikle güveç oldukça başarılı; fiyatlar ise lezzet ile doğru orantılı.
Kendinizi ve misafirlerinizi gönül rahatlığı ile ağırlayabileceğiniz bir yer.
Arslan Kardeşler’in işletmecisi Osman Arslan anlatıyor:
“12 yaşından beri bu işin içindeyim. Aşçılık işine ilk İstanbul’da başladım 35 yıldır da devam ediyorum.
Taşköprü’de bu işi yaparken 1990 yılında Kastamonu’ya geldik, halen devam ediyoruz. Sabah 08.00’den itibaren işyerimiz servise hazır hale geliyor.
Kardeşlerim Taşköprü ilçemizde yine bu işe devam ediyorlar, onlar orada, ben burada.
Servisimiz var, ayrıca toplu sipariş gelirse uzak yerlere, mesela Kuzeykent’e kadar servis yapabiliyoruz.
Pide çeşitlerimiz var, lahmacun yapıyoruz. Diğer yemeklerimizin yanında tırnak pideyi fırınımızda yapıp sıcak olarak müşterilerimize servis ediyoruz.
Bu cadde üzerinde bulunan Uğurlu Hastanesinin kapanmasından sonra bir süre işlerimiz azaldı, ancak sonra biraz toparlayabildik.”
Damak lezzeti değişebilir dedim, mesela ben pilavın üstüne güvecin bir kısmını suyuyla birlikte boca ettim. Güveç içindeki etlerde ne bir gram sinir, ne de bir gram yağ var. Çok güzel bir şekilde fırına girmeye hazır hale getirilmiş.
Özellikle “kebapçı pidesi” de denilen tırnak pide fırından yeni çıkmış sıcak bir şekilde geliyor, yanında hiçbir şey olmadan sadece bu lezzetli pide ile çayınızı yudumlayabilirsiniz, ama kiremit dediğimiz kapta gelen güveç ile pide bir başka lezzet yumağı oluyor.
Topraktan yapılan sağlık bakımından hiçbir sakınca taşımayan kaplara güveç deniliyor yani toprak tencere.
Et, tavuk, nohut, fasulye, ne pişirilirse pişirilsin tencerede pişenlere göre güveçte yapılan yemeklerin tadı bir başka güzel oluyor.
Güveç kap büyük olabileceği gibi, kiremit dediğimiz güveçler ise porsiyon olarak içine konulacak malzemeler ile büyük fırınlarda yapıldığında kendine has bir lezzet ortaya çıkıyor.
Güveç yemeklerinin en lezzetlisi olan kuşbaşı etli güveç ile güzel bir ziyafete hazır olun.
- ••
İş keyfi engeller ama farklı keyifler getirir. (William Feather)