Senelerdir yıkılacak yapılacak,yenileme yapılacak derken bu günlere kadar geldik ve herhangi bir değişiklik olmayan Nasrullah Meydanının yanında yer alan Kasaplar Hali içinde artık fazla esnaf kalmamış, dükkanların çoğu boş, kalanlar ise iki elin parmağı kadar.
Lezzetin sunulabilmesi, oluşabilmesi için çok büyük dükkanlara ihtiyaç yokmuş bunu da anlamış oldum.
Mütevazi küçük bir dükkanda köfte ile başlayan yolculuğuna 40 yıldır devam eden Köfteci Bayram Usta’nın yeri ağzınıza layık köfte yiyebileceğiniz bir mekan. Kastamonu’da özenle yetiştirilen dana etlerinin işlenip hazırlanması ile elde edilen Bayram Usta’nın köfteleri Kasaplar Hali’ne yolunuzu düşürmek için geçerli sebeplerden biri olabilir.
Belediye Caddesi tarafından Kasaplar Haline girdiğiniz anda Bayram Usta’nın yeri hemen önünüzde beliriveriyor.
7’den 70’e hepimizin sevdiği lezzetlerden biri köfte, usta ellerde bambaşka bir lezzete dönüşüyor, dile kolay yarım asra yaklaşan bir süredir köfte ile iç içe olmuş Bayram Usta.
Nefis köfteleri ile damakları şenlendiren mekan, daha büyük bir yer olsun ister miydiniz? Diye soruyorum, Köfte ustası Bayram Tiraki’ye,
“Senelerden beri buradayım artık köftelerimin müdavimi olanlar beni burada bulabiliyorlar, sabit müşterilerim var, işimi seviyorum burayı seviyorum, 12 yaşımda Akkaya’dan geldim çocukluğumdan beri bu işin içindeyim.
Hemen karşımdaki yere ünlü bir marka köfteci dükkanı açmıştı çok memnun olmuştum onun sayesinde benimde müşterilerim çoğalmıştı, bir sene durdu kapandı ve dükkan boş, zaten bu hal içinde çok fazla boş dükkan var.
Belediyenin bu caddeden gitmesi yakınımızdaki Adliyenin gitmesi hatta Devlet Hastanesinin yerini değiştirmesi bile bizim işlerimizi oldukça azalttı, bu dükkanda bir zamanlar iki eleman çalıştırıyordum. Kasaplar hali eski canlılığını kaybetti birkaç esnaf arkadaş burada ekmeğimizin peşinde koşturuyoruz. Kasaplar halinin iyi bir bakıma ihtiyacı var, adı kasaplar hali ancak üç tane kasap kaldı burada.
Izgarada kasap köfte yapıyorum ayrıca biftek ve ciğer var.Eti kasaptan mutlaka kendim görerek alırım, dana etinin belli yerleri var dananın her yerinden köftelik kıyma olmaz belirli yerleri vardır özellikle seçerim.
Ben sabah 7’de dükkanımı açarım bir gün evvelden baharatları ile yoğurduğum köfteleri sabah yaparım ve yaptığım köftelerin hergün ilk önce tadına kendim bakarım.” diyor.
Dükkanının önünde saksıda organik domatesleri bile var Bayram Usta’nın.
Tabi ki Kastamonu’da birçok restoran var ve damak lezzetine hitap eden yerler bulunmakta, ancak dükkanı küçük gönlü büyük Köfteci Bayram Usta’nın dumanı üstünde köftelerini tatmanızı öneriyorum.
Yazı ve Fotoğraflar: Bülend Çadırcıoğlu