Geleneksel ve geçmişi olan işletmeler, gerçekten işini de hakkınca yapıyorlarsa tercih nedeni oluyorlar.
Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinden biri olan tirit, çoğrafi işaret belgesi alan Kastamonu susamsız simidi ile yapılmaktadır.
Eski yıllarda evlerde özellikle köylerde bayat ekmeklerin israf olmaması için yapılıyordu.
Günümüzde yine bazı evlerde halen ekmekle de yapılsa, Kastamonu susamsız simidinin ilikli kemik suyu ile ıslatılarak, üzerine sarımsaklı yoğurt, kıyma ve kızarmış tereyağı dökülmesi ile yapılan ve Kastamonu’da yaşayanlara, dışarıdan gelen misafirlere damaklarının şenlendirildiği bir lezzet olarak yöresel yemekler kategorisinde ilk sıralardaki yerini almış bulunuyor.
Hem doyurucu hem de besleyici olan tirit değişik restoranlarda yapılıyor.
Bunlardan biride 1953 yılından beri “Tarihi Kastamonu Tiritcisi” adı ile faaliyetine devam ediyor.
Şu anda İşletmeci Bülent Köse babasından devraldığı bu mesleği hakkınca yerine getiriyor ve şöyle diyor:
“Benim ustam babam Hasan Köse, 4 sene önce vefat etti. Babamın ustası da Hüseyin Çakıroğlu ikisi 1965 yılından itibaren bu işi yapmaya başlamışlar.
Uzun süren birliktelikleri ve dostlukları, severek yaptıkları işe yansımış ve onların buralara getirdiği bu lezzeti ben devam ettiriyorum benden sonra bu işi bu iş yerinde devam ettirecek bir usta da yok.
Bende 20 yıldır buradayım. Burada ayrıca kuyu kebabı ve suyu ile pilav yapılırdı. Şu anda öyle lezzetli bir pilav yapan yok.
Tirit yapımına gelirsek, parçalanmış Kastamonu simidini ilikli kemik suyu ile iyice yumuşayana kadar ıslatıp, süzme yoğurdunu Taşköprü sarımsağı ile birleştirip ve köy tereyağını kızartarak üzerine döküyoruz sonra fırınlanmış kıyma ile servis ediyoruz.
İşimi seviyorum ve severek yapıyorum belli bir çizgimiz var ne görmüşsek ustalarımızdan aynen devam ettiriyoruz.
Dükkanımızı da yeniledikten sonra lezzetin yanında görsel olarak ta daha iyi hizmet vermeye başladık.
Artık hemen hemen tüm restoranlarda yöresel yemek olarak simit tiriti tapılıyor ancak tirit dendiğinde herkes burayı bilir.
Ben mesleğimi çok seviyorum başka bir iş yapmak istemezdim artık bu işin uzmanı olduk.”
Değişik yörelerde özellikle Karadeniz bölgesinde yapılan tirit her yerin kendine haz malzemeleri ile farklı olarak sunuluyor.
Kastamonu susamsız simidi ile yapılan tirit, ekmek ile yapılsa da asla aynı lezzeti vermiyor.
Nasrullah Meydanının batı tarafında Yılanlı Camii ve Aşirefendi hanının sırasında bulunan “Tarihi Kastamonu Simitcisi” yenilenen mekanı ile sizleri bu lezzete ortak olmaya davet ediyor.
“Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın.” (Konfüçyüs)
Yazı ve Fotoğraflar: Bülend Çadırcıoğlu