Hayal etmek umut verir, ruhu iyileştirir, gelecek için kapılar aralar. Film izlemek ise hayal gücü sınırlarını çok daha ileri boyutlara taşıyarak, herkese kendi yaşamı için ilham verir. Filmlerdeki farklı bakış açıları izleyicide yaratıcılığı artırır.
Zamanın durduğu, her anınçok değerli olduğu 4 günde, sinemaya gönül verenler Kastamonu Üniversitesi Ahmed Yesevi Salonu’na, heyecanla koştu. Gezici Film Festivali kapsamında; ikisi canlı müzik eşliğinde olmak üzere Türk ve Dünya Sinemasından ödüllü on üç farklı film gösterildi. Yönetmenlerle söyleşiler, müzisyenlerin eşliği, eleştirmenlerin film anlatımlarıyla festival boyunca, Kastamonu kültür sanat soludu.
-
Gezici Film Festivali’nin Kastamonu’daki açılış konuşmasında KÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin, Rektör Hoca’nın selamlarını iletirken, salon tahsisi ve sağladığı imkan için de kendisine teşekkür etti. Diğer teşekkürleri de; Ersoy Hoca öncülüğünde yapılan çalışmalar ve öğrencilere geldi.
1925 yılı yapımı Çatışan Arzular (Smouldering Fires) adlı sessiz filme müzisyen Daan Van den Hurk piyona ile eşlik etti.Türkiye’yi yakından izleyen ama burada yaşamayan sinema eleştirmeni Jay Weissberg, film hakkında bilgilendirirken, önemli konulara dikkat çekti.Bir başka sessiz film İmparatorluk Kalıntısı, sinemanın düşündürücü bir sanat olduğunu bir kez daha anımsattı. Özkan Yılmaz’ın yönetmeni olduğu Soluk; izleyiciyi, sıradan görünen yaşamların derinliğine çekti. Kaynağını hayattan alan film hakkında yönetmeni ve Çukur dizisinde de oynayan Emrullah Çakay ile konuşmanın salondaki etkisi bambaşkaydı.
Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 25. Yılında, Kastamonu ile 6. Kez buluştu. Türkiye’den ve yurtdışından sinemacıları çeşitli atölyeler için konuk ederken, ortak projelerin oluşmasına katkıda bulunması amacı olan Festival Yönetimi, programdaki filmlerin ticari gösterime girmesi veya televizyonda yayınlanması konusunda da çaba harcıyor.Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu yaptığı konuşmada, Doç. Dr. Ersoy Soydan’a teşekkür ederken, 6 yılda Ersoy Hoca’yı artık aileden biri olarak gördüklerini ifade etti.
Kastamonu Üniversitesiİletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersoy Soydan’ınbilimsel dergilerdeyazar ve hakem olarak akademik araştırmaları, makaleleri yayınlanıyor.Gazete ve internette de turizm, gezi, kültür konularındaki izlenimlerini aktaran Ersoy Hoca’nın “Üsküdar’a kadar Kastamonu” başlıklı yazısı şu cümlelerle başlıyor:
“Üçüncü yazımda sizleri doğduğum topraklardan doyduğum topraklara götürmek istiyorum. Derler ya, insan doyduğu yerlidir. Ben de yeni memleketim Kastamonu’yu anlatacağım bu yazımda. Eskiler ‘Üsküdar’a kadar Kastamonu’ dermiş. Yani İstanbul’dan sonrasına Kastamonu denirmiş. Haksız da değiller, bir zamanlar Türkiye’nin en büyük kentlerinden biriymiş Kastamonu. Beyliklere başkentlik yapmış olan kentin nüfusu Cumhuriyetin ilk yıllarında da aşağı yukarı şimdiki kadarmış.”
Kastamonu Üniversitesine yedi yıl önce gelen Doç. Dr. Soydan, Kastamonu’dabir film festivali olmadığı için, Gezici Festival ekibine bir mail atarak üniversiteye davet etmiş. Onlara bütün etkinliklerin İstanbul ve Ankara gibi kentlerde yapıldığını, Kastamonu’nun ise Ilgaz Dağının ardında unutulduğunu içtenlikle dile getiren Ersoy Hoca’ya olumlu yanıt gelmiş. Gelişmeleri Doç. Dr. Ersoy Soydan şöyle anlatıyor:
“Gezici Festivalin çeyrek asırlık yolculuğunun kaptanlarından Dr. Ahmet Boyacıoğlu aradı ve Sinop dönüşü bir günlüğüne uğrayacaklarını söyledi. Bu yıl altıncısı tamamlanan Gezici Festival’in Kastamonu yolculuğu böyle başladı. Gezici Festival’in Kastamonu ayağı, ikinci yıl iki güne, üçüncü yıl üç güne ve geçen yılda dört güne çıktı. 2019 yılında en görkemli festivalimizi gerçekleştirdik. Altı yönetmen, bir oyuncu ve bir müzisyen olmak üzere dört yabancı konuğumuzu ve Gezici Festivalin ekibini Kastamonu’da ağırladık. İlginin ve izleyici sayısının her geçen yıl daha da arttığını söylemek isterim.
Gezici Festivalin Kastamonu ayağı üniversitemizin Ahmed Yesevi Konferans Salonunda gerçekleşiyor. Başta sayın rektörümüz olmak üzere dekanımız ve üniversitemizin mensuplarına verdikleri destek için teşekkür ederim. Öte yandan Gezici Festivalin Kastamonu ayağının organizasyonunu altı yıl önce kurduğum ve akademik danışmanlığını yaptığım Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğunun organizasyonuyla gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimiz profesyonel bir şekilde altı yıldır büyük bir başarıyla Gezici Festivale ev sahipliği yapıyorlar. Kısıtlı imkanlarla adeta bir mucizeyi gerçekleştiriyorlar. Festivalin Kastamonu ayağındaki giderlerimizi büyük ölçüde esnafımızın katkılarıyla karşılıyoruz.”
Bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivalinde de Sinema Okulunun koordinatörlüğünü yapan Ersoy Hoca, Anadolu’nun farklı kentlerinden 150 öğrenciyi Antalya’ya davet ederek, festival havasını solumasını sağlamanın mutluluğunu da paylaşıyor. Sinema Okulu’nun önümüzdeki yıl devam edeceğini müjdeliyor.
Gezici Film Festivali ile Kastamonu’yu buluşturan Ersoy Soydan Hoca’nın yanı sıra, Medya İletişim Topluluğu’nun gönüllü öğrencilerini de yürekten kutluyorum.
Kastamonu Üniversitesi Medya İletişim Topluluğu Başkanı Elif Doğru, her yıl festivali iple çektiklerini söylerken, Türkçeyi düzgün kullanımı, duru konuşması ve kendine güvenli sunumuyla dikkat çekti. Medya İletişim Topluluğu birlik beraberlik içinde özveri ile çalışarak, Hocaları Doç. Dr. Ersoy Soydan liderliğinde Kastamonu’ya artı değer katıyorlar.
Film izlemek, bir süre için çevreyle bağlantınızı koparmanıza, dinlenmenize ve iyi zaman geçirmenize yardımcı olabilir. Ancak sinema, boş vakit geçirilecek bir yerden fazlasıdır. Tıpkı kitap okumak gibi başlı başına bir kültürdür.
Müdürü olduğu Barutçuoğlu Sinemalarında bir kitaplık oluşturan Sevgi Çelik ile Gezici Film Festivali’nde karşılaşmak şaşırtıcı olmuyor. Müdür Yardımcısı Murat Çiçek ve Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Caner Çaycı ile birlikte Festival filmlerini izlemeye gelmesi, kültüre, sanata, bilgiye, yeniliğe ne kadar açık olduklarını gösterirken, Kastamonu’da sinema kültürünün geleceği açısından büyük umutlar yaratıyor.
6.kez Kastamonulu sinemaseverlerle buluşan Gezici Film Festivali’nin öğrenciler başta olmak üzere her yıl daha fazla kişinin yaşamına dokunması ve yeni yılın sağlık, huzurun yanı sıra kültür, sanat ile dolu dolu geçmesi dileğiyle…
MİNE ÖZGÜR