Unutulmaz Vali Enis Yeter, “Kent Tarihi Müzesi” hayalinden söz ettiğinde “Aman bünyesinde Kastamonu Kitaplığını unutmayalım.” demiş, müze vilayetin altında açıldığında kitaplığımızdaki Kastamonu’yla ilgili bazı kitap ve dergileri de armağan etmiştik. İstanbul’da TURİNG Otomobil Kurumu Başkanı Çelik Gülersoy“İstanbul Kitaplığı” oluşturmuştu. Aradan zaman geçti. Şimdi “Kastamonu Kitaplığı” denildiğinde şu tür yayınlardan oluşan bir kitaplığın hayalini kuruyoruz. Adı üzerinde hayal! Kastamonu’da bu tür hayalleri anzak Z kuşağının yöneticileri gerçekleştirebilir. Kastamonu Kitaplığı’nda neler bulunmalı? 1. Kastamonu’yla doğrudan ilgili kitaplar. 2. Kastamonu dergilerinin tam koleksiyonları. 3. Kastamonu’da il, ilçe matbaalarında basılan kitaplardan birer örnek. 4. Kastamonulu yazarların kitaplarının tamamı. 5. Üniversitelerde yapılmış Kastamonuyla ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora tezlerinin birer kopyaları. 6. Kastamonu’yla ilgili makalelerin dijital arşivi. 7. Kastamonu gazetelerinin koleksiyonları veya dijital arşivleri, 8. İlgili yazma eserlerin dijital kopyası. 9. Sesli ürünler
Aslında bu saydığımız materyal, çağdaş kütüphanecilik anlayışıyla kurulup işletilen bir il halk kütüphanesinde bulunmalıdır değil mi? Ancak gelin görün ki, il halk kütüphanemiz şu an kendi mülkü bir binaya bile sahip değildir. Onun için, Kastamonu Kitaplığını ayrı, bağımsız bir yapıda, yönetimde düşünmek gerek. Yararlananlardan da makul bir ücret alınabilir.
Madden kurulmamış, hayali Kastamonu Kitaplığı’na en çok katkıda bulunan yazarlardan biri şüphesiz Süleyman E. Yücel’dir. Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Velî Kültür Vakfının mütevellî heyet üyesi olan Yücel’in vakıf yayınları arasında çok sayıda kitabı bulunuyor. Mart 2021 ayında yayımlanan yeni kitabının künyesi şöyle:
Süleyman E. Yücel; Kastamonu’nun Manevi İkliminden, İstanbul 2021, 136 s. Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Velî Vakfı-Kastamonu Belediyesi-Pamiray Yayınları. Koru Edebiyat Dizisi
Yazar, uzun zamandan beri Kastamonu’nun manevi iklimi ve bu iklimi oluşturan değerli şahsiyetler/manevi mimarlar (alpler, erenler, alperenler, velîler, evliyalar, kahramanlar, gaziler, bilginler, devlet adamları) üzerinde araştırmalar yapıp sonuçlarını çocuk ve gençlere ulaştırmaya çalışıyor. Bu amaçla hazırladığı nefis baskılı cep kitaplarından bir bölümünü köşemizde tanıtmıştık. Üniversitemiz kurulduktan sonra biz de Sayın Yücel gibi düşünmeye başladık. Ayrıntılı araştırmaları akademisyenler yapıp yayımlamalı, yazarlar ise bu araştırmaların özünü halka, çocuk ve gençlere yaymaya çalışmalıdır. Edebiyat, sanat yazarların, sanatçıların işidir.
Süleyman E. Yücel dostumuz, cep kitaplarına tek tek ulaşmanın güçlüğünü düşünerek bu kez toplu bir yayınla karşımıza çıktı. Böylece, dizideki kitaplara yeni bir tasarımla ulaşma şansını yakalamış olduk. Renkli resimler dolayısıyla iyi kâğıt ve özenli baskı gerektirdiği için tecrübeli yayıncı ve basımevleri tercih edilmiş.
Kitapta ele alınan manevî mimar/şahsiyetler yayın sırasıyla şunlar:
- Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî (k.s.): Hanönü, Taşköprü, Kastamonu Merkez (s.3-20)
- Dadaylı Miralay Halit Bey (s.21-30): İstiklâl Savaşı Kahramanı
- Ağlı Kalesi ve Alınca Gazi (s.31-50)
- Mirliva Sadık Paşa: Pınarbaşılı, Plevne Kahramanı (s.51-64)
- Azdavaylı Mahmut Sırrı Paşa: Hz. Pîr Dergâhı muhiblerinden (s.65-82)
- Seyyid Âli Danişmend ve Pınarbaşı Evliyaları (s.83-100)
- İhsangazi Evliyaları: Heracoğlu (Saadettin Horasanî), Hz. Topal Hafız (Mustafa Karabeyoğlu, s.101-108)
- Devrekâni Şeyh Bali Zaviyesi (s.109-114)
- Kastamonu’da Bayrâmîlik ve Atabeygâzi Dergâhı (s.115-136)
Kitabın bölümlerinde ana şahsiyetlerin yanı sıra çok sayıda Kastamonu’nun manevi mimarlarından söz ediliyor. Hiç olmasa bir kısmının adını yazalım ki haksızlık yapmış olmayalım: Şeyh Ahmet Sünnetî Efendi, Şeyh Osman el-Kastamonî, Şeyh İsa Dede, Benli Sultan (Ebu ŞameMehmed Muhiddin), Atabey Gazi (Hüsameddin Çoban), hattat Hacı Nuri Efendi, Şeyh Ataullah Efendi, Şeyh Ahmed Ziyaeddin Efendi, Geyikli Sultan/Baba, Kavurmacı Baba, Hamza Dede, İhsan (Esen) Gazi, Şeyh Muhyiddin Efendi, Şeyh Yusuf Dede, Fahri (Fakir) Dede, Ahî Çelebi, Hacı Muhammed Merdanî, Kurt Şeyh, SeyyidAbdulvahap Efendi, Seyyid Veli Dede, Maden Dede (Ebu Salih el-Müncî), Ballıkzade Hafız Ahmet Mahir Efendi.
Kitabın bölümleri hikâye üslubunda ele alındığı için zevkle, sıkılmadan okunuyor. Hikâye kahramanları arasında Kastamonu’nun tanınmış bilim insanı ve yazarlarına, yöneticilerine yer verlmesiyle okuma hızı daha da artıyor. Süleyman E. Yücel’in yazdıklarının böyle zevkle okunmasında Kastamonu’nun manevi ikliminde uzun yıllar yaşamış, hâlen de yaşıyor olmasının, söz konusu iklimin havasını her dakika teneffüs etmeyi sürdürmesinin de payının büyüklüğüne yürekten inanıyoruz. Bizim gibi Ankara’da veya İstanbul’da yaşasaydı, hazinenin kapağını bu kadar kolay kaldıramazdı…
Kitabı hazırlayan, yazan Süleyman E. Yücel başta olmak üzere fotoğraflarını çeken, tasarımı yapan, yayımlamaya katkıda bulunan herkese, şükranlarımızı sunuyoruz… Ne mutlu çevresindeki manevi zenginliklerin farkında olanlara…
NAİL TAN