Kastamonu kenevirde (kendir) sahaya iniyor. Kastamonu Kenevir İnisiyatifi tarafından 6 Nisan günü düzenlenecek geniş katılımlı toplantıda kenevir tarımı yanı sıra endüstrisi de masaya yatırılacak.
İlimizdeki kamu, yerel yönetim, meslek odaları, üniversite ve özel sektör temsilcileri ile il dışından bilim insanlarını, bakanlık yetkililerini, iş dünyası temsilcilerini buluşturmayı planlayan toplantı 6 Nisan günü şehrimizde düzenlenecek. Aynı gün çeşitli ilçelerde kenevir ekimi yapılması da hedefleniyor.
Dr. Koçak: “Kenevir ve Kastamonu tarihsel olarak ayrılmaz ikili”
Geçtiğimiz yıl Mart ayında şehrimizde düzenlenen konferansta kenevirin ülkemiz ve ilimiz açısından önemine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi, eski milletvekili, araştırmacı-yazar Dr. Yalçın Koçak geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 4 günlük Kastamonu ziyaretinin ardından yaptığı değerlendirmede “Kenevir ile Kastamonu tarihsel olarak ayrılmaz bir ikilidir” dedi.
Merkez, Devrekani, Seydiler, Taşköprü ve Hanönü’de incelemede bulunan Dr. Koçak; çiftçilerle, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileriyle bir araya geldi.
Dr. Koçak’tan 5 maddeli öneri
Kenevirin Kastamonu’da tarım ve endüstriyel alanda gelişmesi için kamu, yerel yönetim, üniversite, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, özel sektör işbirliğinde atılması gereken adımlar olduğunun altını çizen Dr. Koçak, “5 maddeli yol haritasının sabırla yürünmesi lazım” dedi.
Tarımının ve endüstrisinin bir arada olması gerektiğinin altını çizen Dr. Koçak şunları kaydetti: “Kastamonu Ticaret Borsası kenevir tohum ve lifi ile ilgili borsa çalışması yapmalı, fiyat oluşturmalı. Kastamonu’nun yerel kenevir tohumu tescil edilmeli. Endüstriyel tesis kurulması için valilik, yerel yönetim, meslek odaları, üniversite, sivil toplum örgütleri, özel sektör işbirliği yapmalı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın keneviri stratejik ürün olarak kabul etmesi için milletvekilleri çalışmalı. Kastamonu ile kenevirin kadim ilişkisini belgelemek için kenevir müzesi kurulmalı. Eskiden olduğu gibi her yıl belli bir tarihte kenevir şenliği yapılmalı”.