İlimizde yöresel olarak yetiştirilmekte ve tüketilmekte olan Ala (Üryani) Erik, ülkemiz tarımına ve gıda sanayine önemli bir katma değer kazandırmaktadır. Avrupa grubu erikler içerisinde yer alan Ala Erik, Kastamonu çevresine has bir erik çeşididir. Kabukları elle soyularak kurutulduğu için “Üryani” ismi verilmiştir.
İl genelinde münferiden ancak Kastamonu-Daday İlçesi başta olmak üzere Merkez ve Eflani İlçesinin bir kısmını kapsayan lokal alanların ev bahçelerinde tek ağaç; tarla ve bahçe kenarlarında tek ağaç ya da ağaç grubu şeklinde yetiştirilmektedir.
Yörede meyvelerin olgunlaşma zamanı Eylül ayının ikinci haftasından başlayarak dördüncü haftasının sonuna kadar devam eder. Meyveleri kurutmaya uygun olduğundan çoğunlukla kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Yerel çeşidin çoğaltılmasında genellikle tohumdan üretilen veya mevcut ağaçların kök sürgünlerinden elde edilen fidanlarla bahçeler kurularak günümüze gelmiştir.
Yetiştiriciliği daha çok dağınık bahçe şeklinde iken son yıllarda kapama meyve bahçesi tesis edilme düşüncesi ağırlık kazanmaya başlanmıştır. Katma değeri yüksek tarımsal bu ürünün; taze meyvesi “Ala Erik”, kabuğu soyularak kurutulmuşu da “Üryani Eriği” olarak adlandırılmaktadır. Üryani kurusu, pestili, hoşafı ve kompostosu gibi çeşitli şekillerde tüketilen Ala Erik, B vitamini deposu olmakla birlikte farklı lif yapısıyla bağırsakları yumuşatması, sindirimi kolaylaştırması, beden ve zihin yorgunluğunu gidermesiyle uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte olup; ayrıca böbreklerin çalışmasına yardımcı olarak vücuttan toksik maddelerin atılmasına ve aynı zamanda kansızlığa da iyi geldiği bilinmektedir.