Kastamonu sağlık alanında niçin geri kaldı, Kastamonu’da ikamet edenler teşhis ve tedavi için niçin diğer vilayetlerin yolunu tutmak zorunda bırakıldı, vaktiyle Türkiye’nin ender dal hastanelerine sahipken “nereden nereye” niçin geldi?…
“Sağlığımız” niçin bozuldu?
(Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Kastamonu Devlet Hastanesi işbirliği, “kangren” tedavisinde umarım başarılı olur?..
Yılların hastası ayağa kalksın artık.)
Bugün ülkemizin “doğu” bölgesindeki bir “ilçe” hastanesi ile ilgili “5” yıl önce yayımlanan bir haberi paylaşacağım…
Meraklıları elektronik ortamda daha geniş bilgiye rastlayacaklardır.
“28 Ocak 2015″…
“Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Onkoloji Hastanesi’ne çevrilen hastane, 10 yıldır bölgedeki hastalara ‘Kemoterapi’ hizmeti veriyor. 1991-1992 yıllarında devlet hastanesi olarak yapımına başlanan, ancak bölgede ve özellikle ilçede kanser vakalarının fazla olması nedeniyle 2000 yılında onkoloji hastanesine çevrilen Adilcevaz Onkoloji Hastanesi, 10 yıldır bölgedeki hastalara ‘Kemoterapi’ hizmeti veriyor. 2000 yılında hizmete açılan Adilcevaz Onkoloji Hastanesi başlangıçta sadece 30 personelle acil poliklinik, poliklinik ve laboratuvar hizmetleri verirken, şimdi ise 172 personelle tüm ana branşlarda bölge halkına etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunuyor. Verilen sağlık hizmeti sayesinde bölge halkının kanser tedavisinde uygulanan ‘Kemoterapi’ uygulaması için il dışına gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdıklarını belirten Adilcevaz Onkoloji Hastanesi Başhekimi Lütfi Özmen, kanser hastalarının devlet hastanesinde tedavilerinin yapılabilmesi için hastalığıyla ilgili patoloji raporu ve kemoterapi tedavi protokolünün olmasının yeterli olduğunu belirtti. Adilcevaz’da yaklaşık 10 yıldır eğitimli ve tecrübeli personeller ile hastalara ‘Kemoterapi’ hizmeti uygulandığını ifade eden Başhekim Özmen, şehir dışında teşhisi konulan kanser hastalarının tedavilerine Adilcevaz Devlet Hastanesi Onkoloji bölümünde devam edebileceklerini ifade etti. Özmen, ‘Adilcevaz’da bulunan devlet hastanemizde patoloji raporu ve kemoterapi protokolü düzenlenen hastalarımız, hastanemizde daha rahat ve daha konforlu bir ortamda ekonomik kayıp yaşamadan tedavilerine devam edebilirler’ şeklinde konuştu.”
Adilcevaz 5 yıl önce Kastamonu’dan “10” yıl öndeydi “kanser” tedavisinde…
Bitlis’ te 5 minare, Kastamonu’da 100 yare.
Bugüne gelelim…
Uzaklara değil yakına bakalım.
Kastamonu’da onkolog “yok”…
Karabük’te onkolog “2”.
Karabük ile yan yana koyunca…
“Batının doğusu” da değiliz.
Kastamonu ne yana düşer usta?..
“Koordinatsız diyar”.
MUSTAFA AFACAN