Kastamonu “büyük” sanayisinin (OSB) tasarlanan ek alan ile büyütülmesi dondurucuya kaldırılmışken, “küçük” sanayilerin taşınması zamana bırakılmışken, “orta” sanayi alanı ile ilgili konuşmak “abes” biliyorum…
“Laf ola, torba dola” bizimkisi.
“Orta Ölçekli Sanayi”, “büyük sanayi” olmaya namzet “küçük sanayi” işletmelerinin kitabi tanımı…
Ülkemizde yeni yeni konuşulmaya başlanan bir alan ya da kavram.
(Kastamonu’nun “Orta Ölçekli Sanayi Sitesi” ihtiyacını “KASİAD Kastamonu Şubesi”temsilcileri defalarca dile getirdiler…
Dilde kaldı.)
Adana’dan havadisimiz…
“Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi, şehir içindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin, altyapı ve donanım olarak daha sağlıklı ortamlarda üretim yapmaları amacıyla ‘Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’ projesini hayata geçiriyor.”Dünya Gazetesi’nde yayımlanan haberde MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Kavak, “Küçük ve orta ölçekli üretim yapan başta üyelerimiz, sonra üyemiz olmayan ve şehrin çeşitli yerlerine dağılmış şekilde, uygun olmayan şartlarda faaliyetlerini sürdüren işletmeleri, alt ve üst yapısı yeterli donanıma sahip orta ölçekli sanayi sitesinde işyeri sahibi yapmak istiyoruz” diyor. Adana OSB’nin yanında, otobana bakan bir konumda yaklaşık 250 dönüm bir arazide site kurulacak, her bir işletmenin 800 metrekare kullanım alanı olacak, devletten destek almadan, kurulacak kooperatif aracılığı ile süreç yürüyecek.
Kastamonu dünyadan “bihaber” değil…
Biliyor ancak uygulayamıyor.
Adana “sahada”…
Kastamonu “dilde”.
- ••
Not: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, Ocak ayı yatırım teşvikleri kapsamında öngörülen 26 bin 135 kişilik istihdamın yarısından fazlasının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde oluşturulduğunu söyledi”…
Kastamonu’ya duyurulur.
“Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde istihdam artışı sağlamak, teşvik sisteminin önemli hedeflerinden biridir. 6. Bölge geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine öngörülen istihdam açısından %27 pay ile 2. sırada yer almaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin yer aldığı 5. Bölge ve 6. Bölgede öngörülen istihdam toplamı 8.505 kişi olup, toplam öngörülen istihdamın %33’ünü oluşturmaktadır”…
Haritadaki yerimizi “Doğu ve Güneydoğu” bölgelerine aldırdık aldırdık.
(Memleketin derdi çok, “ana başlık, not, parantez içi” yaz yaz bitmiyor…
Şaşırdım yeminle.
Birkaç defa yazdım, Kızılay İstanbul Şubesi “81 İl 81 Anaokulu” projesi uyguluyor, eski başbakanlardan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’ın öncülüğünde, geçtiğimiz haftaki durakları Tokat oldu, Kaya Çakır Kızılay Özel Eğitim Anadolu Anaokulu’nu açtılar…
Darısı Kastamonu’ya.)
MUSTAFA AFACAN