KUZKA, ahşap işçiliğiyle iç içe olan Kastamonulu ahşap ustaları ile İstanbul’un mimarlarını buluşturdu. Kastamonu’nun İstanbul’a göre daha iyi korunduğunu söyleyen Dr. Mimar Şimşek Deniz, “Kastamonu çok yoğun bir kentsel ve tarihi dokuya sahip ama sahipsiz de değil. Kastamonu merkeze baktığımızda bir çabanın olduğunu gördük. Kastamonu adına çok ciddi bir alt yapı var” dedi.
Kastamonu’nun ahşabın başkenti olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Belediye olarak hayata geçirdiğimiz projelerle ilimizin tarihi dokusunu yavaş yavaşta olsa ayağa kaldırmaya başladık” diye konuştu.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından düzenlenen ‘İstanbullu Mimarlar Kastamonulu Ustalarla Buluşuyor’ programıyla, ahşap işçiliğiyle iç içe olan Kastamonulu ahşap ustaları ile İstanbul’un mimarları Kurşunlu Han’da bir araya geldi.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Dr. mimar Şimşek Deniz de buluşmada yer aldı.
Kastamonu’dan İstanbul’a ahşap köprülerin kurulması amacı ile hayata geçirilen program sayesinde mimarlar ve ahşap ustaları geleceğin projelerini üretmek için bir birlerine destek ve katkı verecek. KUZKA tarafından hayata geçirilen bu proje sayesinde ahşabın başkenti Kastamonu’nun ustaları ile ulusal ve uluslararası mimari projelere imza atmış İstanbul’daki mimarlar ortak kültürel hafızayı yeniden canlandırmak ve bu mirası gelecek nesillere aktarmak için de adım atmış olacaklar ve “İstanbullu Mimarlar Kastamonulu Ustalarla Buluşuyor” programıyla oluşturulacak zeminde usta ve mimarlar birbirlerinin çalışma stillerini ve üsluplarını tanıma imkanı da bularak, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bakım ve onarıma muhtaç ahşap yapıların restorasyonunda ve diğer çeşitli ahşap içerikli konularda üretim için birlikte çalışma da yapacaklar.
Programda KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Dr. Mimar Şimşek Deniz ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş birer konuşma yaptı.
Şimşek Deniz
Türkiye genelinde birçok ilde kültürel mirası ayağa kaldırılması için çalışmalar yürüten Dr. Mimar Şimşek Deniz ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kastamonu çok yoğun bir kentsel ve tarihi dokuya sahip ama sahipsiz de değil. Ben Kastamonu’nun İstanbul’dan çok daha iyi korunduğunu söyleyebilirim. İstanbul’un dünya miras alanları maalesef iyi korunmuyor. Kastamonu merkeze baktığımızda bir çabanın olduğunu gördük. Kastamonu adına çok ciddi bir alt yapı var. Bu buluşmalar sayesinde Türkiye’de ki sivil mimarlık örneklerinin onarımı, bakımı ve geleceğe aktarılması yönünde bir basamak teşkil eder diye düşünüyoruz.”
Serkan Genç
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise,” Kastamonu’nun öncelikli sektörü olan ahşap sektörünü geliştirmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Kastamonu orman varlığı dikkate alındığında yüzde 65’i ormanlarla kaplı olduğu için bu hem orman işçiliğine yansıması hem de geleneksel sivil mimarilere bir yansıması var. Bizde ahşap işçiliğini geliştirmek için ajans olarak etkinlikler düzenliyoruz. Bugün düzenlediğimiz etkinlik bu sektörü geliştirmek için düzenlediğimiz bir etkinlik. Burada ki amacımız mimarlarımız ile ustalarımız arasında bağlantı kurmak ve uzun vadede Kastamonu’nun ahşap sektörünü tüm Türkiye’ye tanıtmak, buradan işletmecilerimizi ürünlerini satmalarına olanak sağlamaktır.”diye konuştu.
Tahsin Babaş
KUZKA tarafından hayata geçirilen projenin gala yemeğinde Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’nun ahşabın başkenti olduğunu söyleyerek yaptığı konuşmasında, “Kastamonu’da en önemli işlerinin başında kültürel mirası ayağa kaldırmak ve korumak geliyor. Belediye olarak hayata geçirdiğimiz projelerle ilimizin tarihi dokusunu yavaş yavaşta olsa ayağa kaldırmaya başladık. Tabi burada mahalle dedik, çarşı dedik ve kale dedik. Bu üçgeni oluşturduk. Oluşturduğumuz bu üçgen içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle mahalle bazında sivil mimarinin ilimizde bin 500 civarında örneği var. Bunların çoğuna el attık. Ama daha büyük kısmı yıkık vaziyette. Bunların biran önce ayağa kaldırılması gerekiyor. Çarşı kısmında da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Kalemizde de çalışmaların yüzde 50’yi geçtiğini söyleyebilirim. KUZKA bize birçok projemizde destek veriyor. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de Kastamonu’da kültürel dokunun ayağa kaldırılması için ciddi katkılar sağladığını ifade etti.
Program sonunda üzerinde Mimarlar Ustalarla yazılı ahşaptan yapılmış plaketler Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından emeği ve katkısı geçen Mimar ve Ustalara verildi. (Cengiz MUHZİROĞLU)