Tarihi Kentler Birliği’nin ÇEKÜL Vakfı işbirliğinde düzenlediği “Yerel Yönetimlere Yönelik Kültürel ve Kentsel Koruma” eğitim programı dün Kastamonu’nun ev sahipliğinde başladı.
Açılışta konuşan ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, Kastamonu’nun kendini korumayı başaran nadir kentlerden arasında yer aldığını ve ÇEKÜL nezdinde değerli bir yere sahip olduğunu belirtti ve bu eğitimi hem katılımcılara, hem de Kastamonu’ya önemli fayda sağlayacağına inandıkları için Kastamonu’da gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Tarihi Kentler Birliği’nin ÇEKÜL Vakfı işbirliğinde düzenlediği “Yerel Yönetimlere Yönelik Kültürel ve Kentsel Koruma” eğitim programı dün Kastamonu’nun ev sahipliğinde başladı.
Birliğe üye belediyelerin koruma alanında çalışan ekiplerine yönelik gerçekleştirilen eğitimin açılış programı Kastamonu Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış programında Kastamonu Belediyesi Sanat Tarihçisi İhsan Ayva, Arkeolog Hakan Kuşcu, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş Kastamonu’nun tarihi ve Kastamonu Belediyesi’nin kültürel varlıkların korunması ve yaşatılmasına yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Tarihi Kentler Birliği üyesi olan belediyelerin korumacılık alanında çalışan kadrolarının bilgi ve becerilerinin arttırılması ve zamanla edinilen tecrübelerin paylaşılması amacını güden eğitim kapsamında; tarihsel derinlik, kimlik değerleri, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi, bütüncül koruma süreci ile uygulamaları, kültür mirasının korunmasında sokak sağlıklaştırma çalışmaları, farklı yapı ölçeklerinde restorasyon aynı zamanda işlevlendirme örnekleri hakkında bilgiler paylaşılacak.
Kastamonu’nun tescilli eser sayısı bakımından Türkiye’de 11’inci sırada yer aldığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, kent merkezindeki tescilli eser sayısı bakımından ise ülke genelinde ilk 8 arasında kendine yer bulduğunu kaydetti.
Valilik, STK’lar ve vatandaşlar tarafından restore edilip, ayağa kaldırılan eserler hakkında katılımcılara bilgi veren Sevgilioğlu, restore edilen her bir esere fonksiyon verilerek yaşatılmasını sağladıklarını kaydetti.
TAHSİN BABAŞ:
Kastamonu’nun Kültürel Varlıklarının Yaşatılarak Korunması konusunda katılımcılara bilgi veren Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise şöyle konuştu:
“Tarihi dokusunu canlandırmak hep içimizde ukdeydi. Kastamonu’nun geçmişinin, vizyonunun geleceğe aktarılmasını hep tarihi dokularda bulurdum. Allah da bana nasip etti. Biz bir yola çıktık, en güzel şekilde yürüteceğimize inanıyorum. Tabii ki bunları ilmi olarak ele almak lazım. Hiçbir zaman geç değil. Başladığınız zaman çok güzel işler yapacağınıza inanmanız lazım. Biz hep ÇEKÜL’ün yanındayız. ÇEKÜL’ün de yanımızda olmasını istiyoruz. Bu sadece mahalli idarelerle hemen olacak bir şey değil. Vatandaşlarımızın da bu işe el atmasını sağlamamız lazım. İşadamlarımıza da bu konuda çağrıda bulundum, ama pek ilgi gösteren olmadı. Bu konuda işadamlarımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Hiçbir zaman bu yoldan şaşmayacağız. Bu toplantıların ilimizde yapılması bize güç veriyor.”
Nasrullah Meydanı Çevre Düzenleme Projesi’ne değinen Başkan Babaş; “Bu projemiz Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı. Bu projemize başlarken, atışlar, eleştiriler başladı. Fakat biz projemizin peşinde oluyoruz ve harfiyen uyguluyoruz. Şimdi de uygulama aşamasında, inşallah bittiği zamanda o bölgeye büyük bir kimlik kazandıracak. Kimliğimizi bozmamaya, yaşatmaya devam ediyoruz. Bu noktada herkes görüşünü söyleyebilir, ama bu işin ehli olan insanlarda buna onay vermişler. Çok da bilmeden konuşmamak lazım gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.
KİBELE EREN
Kastamonu’nun kendini korumayı başaran nadir kentlerden arasında yer aldığını ve ÇEKÜL nezdinde değerli bir yere sahip olduğunu belirten ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, bu eğitimin hem katılımcılara, hem de Kastamonu’ya önemli fayda sağlayacağına inandıkları için Kastamonu’da gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Kastamonu’nun medeniyetler boyunca devam eden bir birikimi barındırdığını kaydeden Kibele Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ÇEKÜL Vakfı olarak Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman kadrosuna eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler uzmanların ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Restorasyon teknikleri, hak ediş dosyalarının hazırlanışı, kent müzesi kurulumu ve kültürel stratejinin kentsel gelişimi nasıl etkilediği gibi konularda eğitimler veriyoruz. ÇEKÜL Vakıf ilk kurulduğunda 7 Bölge 7 Kent Projesi’ni hayata geçirdi. Bu proje kapsamında da kendini koruyan kentler oluştu. Kendini korumayı başaran kentlerden biri de Kastamonu’dur. Kastamonu’nun ÇEKÜL Vakfı nezdinde değerli bir yeri var. Kastamonu ayrıca Tarihi Kentler Birliği üyesi. Bu eğitimin Kastamonu’da yapılmasının hem katılımcılara hem de Kastamonu’ya önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz. Kastamonu sahip olduğu tarihi ve kültürel varlık potansiyeli bakımından çok güçlü bir şehir. Medeniyetler boyunca devam eden bir birikimi var. Bu potansiyeli; yaşama, gelecek nesillere aktarabiliyorsanız başarılısınız demektir. Kastamonu’nun bu noktada başarılı olacağına inanıyoruz.”
NURAY YÜCEL
Kastamonu Belediyesi’nin, tarihi ve kültürel dokunun ayağa kaldırılması noktasında 20 yıldır planlanan çalışmaları 2 yıla sığdırdığını belirten Kastamonu Mimarlar Odası Başkanı Nuray Yücel, görüşlerini şöyle dile getirdi:
“1994 ve 1995’de Metin Sözen Kastamonu’ya geldiğinde biz çok heyecanlanmıştık. Hep koruma kültürünü anlattı. Kamu, yerel ve sivil birliktelik ile bu işin nasıl yürüyeceğini dile getirdi. Biz sadece dinledik. 1994’de, ‘biz bu alanda herhangi bir örnek çalışma yapabilir miyiz’ sorusunu kendimize soruyorduk. Bugün Belediye Başkanımız Tahsin Babaş’ın sunumunda anlattıkları, 20 yıldır planladığımız çalışmalar 2 yıla sığdırıldığı için bizi heyecanlandırdı. Bunun temelini ÇEKÜL’ün verdiği farklı fırsat eğitimleri oluşturdu. Biz bugün yaptıklarımızla artık hazır olduğumuza inanıyoruz. Bundan sonraki programlarda diğer kentlere örnek olmaya devam edeceğimizi düşünüyorum.”
EĞİTİM YARIN SONA ERECEK
Bugün ve yarın tarihi ve kültürel anlam taşıyan bir çok önemli noktayı gezip, bu noktalarda yapılan çalışmaları inceleyecek olan katılımcılar, Kastamonu’nun tarihi sokak dokularını, kaya mezarlarını, külliye ile medreselerini, ahşap işçiliğinin nadide örneklerini, müzelerini, konaklarını ve sivil mimari örneklerini de tanıtma imkanı bulacaklar.
Birliğe üye belediyelerin eğitim programına katılan ve koruma alanında görev yapan çalışanları; Aktekke Konağı, Ayıcılar Konağı, Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Hümahatun Konağı, Hükümet Konağı, Cumhuriyet Meydanı, 6’ncı Etap Sokak Sağlıklaştırma Alanı, Saat Kulesi, Sinanbey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, Çatlakoğlu Konağı, Alparslan Camii, Musa Fakıh Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, 3.etap Sokak Sağlıklaştırma Alanı, Hepkebirler Camii, Yılanlı Külliyesi, Nasrullah Meydanı, Nasrullah Camii, Münire Medresesi, Kurşunlu Han, Penbe Han, Aşirefendi Hanı, Şeyhoğlu Konağı, Atabey Gazi Camii, İsa Dede Türbesi, Yakupağa Külliyesi, Kale, Kasaba Köyü Mahmutbey Camii ve İsmailbey Külliyesi’nde saha çalışması gerçekleştirecek.