Küratorluğunu İsmail Aziz Karahan ve Dr. Murat Karasalihoğlu’nun yaptığı Bir Liman Bir Han Bir Devrim sergisi bugün İstanbul’da Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’i katılımıyla bugün açılıyor.
2021 yılında ilki açılan sergi genişletilmiş kapsamıyla İstanbul’ a uzanırken serginin interaktif ve daha geniş kapsamlı hali 23 Ağustos’ta Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi de açılacak. Serginin İstanbul gösterimi için Sarıyer Belediyesi ile DMKİ (Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi) katkıları önemli yer tutuyor.
“Bir Liman Bir Han Bir Devrim” adlı sergi, Kastamonu’nun yakın tarihinde ve Milli Mücadele yıllarında taşıdığı önem ve oynadığı hayati rolün önemini ortaya koymak, bu yıllarda yaşananlarla 100’ncü yılına eriştiğimiz Cumhuriyetin nasıl kurulduğu ve Kastamonu’nun çağdaşlaşma yolunda öncü bir kent olduğunu göstermek amacıyla oluşturulmuş bir çalışmadır.
Sergiye ait tüm bilimsel araştırma, içerik, tasarım, belge ve arşiv malzemeleri serginin küratorları olan İsmail Aziz Karahan ve Dr. Murat Karasalihoğlu tarafından hazırlanmış ve ulusal konjüktürde Kastamonu’nun ve İnebolu’nun Milli Mücadele yıllarındaki pozisyonu, çabaları, bağımsızlık azmi ve çağdaşlaşma yolundaki öncü rolü ortaya konmuştur. Kastamonu’nun bu hayati rolünün ulusal çapta bilinir olması, farkındanlık yaratılabilmesi ve çağdaşlaşma yolundaki öncü kimliği ile Şapka Devriminin mirasını koruyan Türkiye’nin tek Şapka Müzesi’nin tanıtılması için yapılan sergi, Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Şapka ve Kıyafet İnkılabının 98. yıldönümünde Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde interaktif olarak sunulacak etkinlikler için hazırlanan ana serginin bir yansıması olarak İstanbul’a taşınmıştır.
Bir Liman Bir Han Bir Devrim sergisi, daha önce İnebolu’dan Ankara’ya ulaşan İstiklal Yolu’nun en yoğun kullanıldığı yılın 100’üncü yılında yani 2021 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde “Bir Liman Bir Han” adıyla açılmış aradan geçen süre içinde içerik olarak daha genişletilerek Kastamonu’nun Milli Mücadele yıllarındaki üstün başarılarının bir ödüllendirmesi olarak nitelendirilen Şapka ve Kıyafet İnkılabını da içeren bir şekle büründürülmüştür.
Kastamonu yakın tarihini anlamak, onurlanmak ve devrimle taçlandırılarak devrimin mirasını bir müze ile koruyarak çağdaşlaşmanın öncüsü olmuş bir şehrin hikâyesini anlatan “Bir Liman Bir Han Bir Devrim” sergisinin İstanbul’a taşınmasında DMKİ (Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi) ve kendi 100. yıl etkinleri kapsamına dâhil ederek sergi mekânını sağlayan Sarıyer Belediyesi’nin katkıları ise büyük.