Kastamonu Valiliği, Kastamonu İl Özel İdaresi, Kastamonu Belediyesi; TÜBİTAK ile işbirliğine giderek şehrimize “bilim merkezi” kurmak için harekete geçseler ne isabetli olur?…
Kastamonu “bilim” ile bir başka ışık saçar.
(İki elin parmakları kadar yıldır Kastamonu’ya “bilim merkezi” kurulması yönünde haberler yapıyoruz, gönül istiyor ki ilimizde de beşikten mezara her yaştan vatandaşımızla buluşsun “bilim”, bu sayede memleket hem ekonomi hem de sosyal alanlarda serpilip gelişsin…
Bilim yoksa “yoksunluk” var.)
“Bilim merkezi” koşusunda öndeki illerden 10 yıl gerideyiz, fark giderek açılıyor, ufuk çizgimiz gitgide kayboluyor, rotamız aksi istikamete dönüyor…
“Tersine” koşuyoruz.
“Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ, İstanbul” illeri “ileri” istikamete koşuyor bilim merkezleri sayesinde…
Kastamonu “geri”.
(Söz konusu illerdeki bilim merkezlerini web adreslerinden incelemenizi öneriyorum…
Başka bir “dünya”.
Geçmişin kadim eğitim ve bilim merkezi olan Kastamonu…
Fazlasıyla hak ediyor bilim merkezini.)
Konya Bilim Merkezi “7-10 Ekim” tarihlerinde “8. Bilim Şenliği” düzenledi…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen 8. Konya Bilim Festivali’ndeki konuşmasında, etkinliğin kentin teknoloji ve bilimin de şehri olduğunu gösterdiğini söyledi.
“Elazığ Bilim Merkezi” misal…
“14-15-16 Ekim” tarihlerinde “Elazığ Bilim Şenliği” düzenliyor, şehir bilimle “kimlik” buluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde “ilk” ve “tek” olan Elazığ Bilim Merkezi’nin kurucuları “TÜBİTAK, Elazığ Valiliği, Elazığ İl Özel İdaresi”…
29 Mayıs 2015 yılında açıldı merkez, 2 bin 700 metrekare iç alan ve 3 bin 500 metrekare dış alan olmak üzere bilim sergi ve atölye alanları, “robotik kodlama, uzay ve havacılık, teknoloji, tasarım, matematik” atölyeleri.
Emsal olsun…
Elazığ’daki kurumlar Kastamonu’da da var.
“Düzce” yahut…
TÜBİTAK ve belediye işbirliğinde “bilim merkezi” yapımına başladı, “bölgesel” olması hedefleniyor.
Kastamonu’da gerek öğrencilerin gerekse velilerin “bilim” aşkı tartışmasız üst seviyede…
İlkokuldan liseye “bilim” namına en ufak bir davet, öğrencilerden fazlasıyla karşılık buluyor.
Kastamonu “bilim” istiyor…
“Talep” var, “arz” yetersiz.
(Bilim merkezleri nedir?…
“Bilim merkezleri farklı yaş gruplarından ve farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi ve bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı amaçlayan; deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik eden; kamu yararı gözeten, kar elde etmek amacıyla kurulmayan, kamu ya da özel sektör kaynakları ile finanse edilen merkezlerdir… Bilim merkezleri, günlük olaylara bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşabilme yönünde bir ufuk açmaktadır. Herkesin yaratıcı düşünebileceğini ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebileceğini göstermektedir. Özellikle küçük yaştaki ziyaretçilerin kendi başlarına karar verebilen ve sorumluluk sahibi bireyler olmalarına katkı sağlamaktadır.”)
MUSTAFA AFACAN