Kalkınma Bakanı Elvan, hafta sonu temaslarda bulunduğu Doğu Anadolu illerini işaret ederek “Artık ‘bu bölge geri kalmıştır’ ifadesini bizim ajandamızdan çıkartmak istiyoruz” dedi…
Kastamonu için de aynı ifadeyi kullanabiliyor musunuz?
Bu sorumu Bakan bey yanı sıra ilimiz siyasilerine de yöneltiyorum…
“Kastamonu artık geri kalmayacak” diyebiliyor musunuz?
Kuru lafla değil illa ki…
Kastamonu’nun geri kalmaması için gerekli plan proje dökümünü de masanın üstüne koyarak elbette.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan hafta sonu Malatya, Elazığ, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’daydı, “Cazibe Merkezleri Programı” anlatıldı, yatırımcıların soruları cevaplandı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “İşin başından sonuna kadar sanki bir kamu yatırımı geçekleşiyormuş gibi sizinle birlikte olacağız. Önünüze bir engel çıkmışsa, önünüze bir taş konmuşsa o taşı biz kaldıracağız. O engeli biz ortadan kaldıracağız. Herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız o sorunu yine biz çözeceğiz. Bu programın en önemli özelliklerinden bir tanesi bu. Diğer önemli bir özelliği, biz her bir ilimize roller vermek istiyoruz. İlerimizin belirli alanlarda ihtisaslaşmasını arzu ediyoruz. Belirli sektörlerle kümelenmenin olmasını istiyoruz. Sanayinin hızla gelişebilmesi için bu zaruri” değerlendirmesinde bulundu…
Doğu ile batı arasındaki gelişmişlik farkının ciddi düzeyde azaldığının altını çizen Bakan Elvan, “Artık ‘bu bölge geri kalmıştır’ ifadesini bizim ajandamızdan çıkartmak istiyoruz” dedi.
Doğu ile batı arasındaki gelişmişlik farkı azalmış olabilir, ya yıllardır coğrafi koordinatları fiilen “Batının doğusu” şeklinde dile düşmüş olan Kastamonu ile “batı” arasındaki gelişmişlik mesafesinde bir kısalma oldu mu?..
Bu soruyu ilimizin tüm kesimleri birlikte sormalı.
Konuyla ilgili kaleme aldığım her yazıda bizzat kamunun yayımladığı raporları baz alarak, ülkemizin mevcutta ve yakın gelecekte kalkınma ve gelişme mecrasının en dezavantajlı illerinden biri olduğunu dile getiriyorum…
Her satırım belgeye dayandığı için itiraz eden de çıkmadı çok şükür.
Bir adım daha ileri götüreyim öngörümü…
Nüfus, nüfuz, lokasyon, tarihsel öykü, planlanan kamu yatırımları gibi farklı açılar değerlendirildiğinde, kalkınma ve gelişme yolculuğunda ilimizin komşuları olan Çankırı, Sinop, Karabük, Çorum ve Bartın’dan çok daha geride kalacağı da aşikar.
Sorumu yineleyeyim…
“Kastamonu artık geri kalmayacak” diyebiliyor musunuz?
•••
Not:
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’na yatırım için şu ana kadar 2,5 milyar lira civarında resmi başvuru yapıldığı, önümüzdeki günlerde başvuruların yoğun bir şeklinde artacağını düşündüğünü açıkladı…
Şu an itibariyle 10 bin kişiye yakın istihdam öngörülüyor.
Yatırım şartları o kadar albenili ki yerli yatırımcılar yanı sıra yabancı yatırımcılar da bölgenin yolunu çoktan tutmuş durumdalar…
Bakan Elvan’ın ifadelerinden okuyalım: “Şanlıurfa’da bir Alman firmasının yetkilileri ile görüştüm. Yatırım için gelmişler. Kendilerine bilgi verdik. Boru üzerine yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Başvurularını da almışlar. Özellikle doğalgaz borusu imali yapmak istiyorlar. Aşağı yukarı 100 milyon avroluk bir yatırım.”
Gelelim Kastamonu’ya…
Yatırımcı gelmiş ilimize fabrika dikmiş, çalıştıracak nitelikli işgücü bulamadığı için feryat figan.
Bu halin tarifi…
“Ölmüşüz de haberimiz yok” değildir de nedir?