ATO tarafından geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen ve çeşitli illerin coğrafi işaret tescili namzetli ürünlerinin sergilendiği “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ni stant stant gezdim…
Yöresel ürünler liginde Kastamonu açık ara önde net söyleyeyim.
Aksırasıya tıksırasıya yediğim içtiğim bana kalsın…
Gördüklerimi anlatayım.
Bereketli Anadolu her vilayete öne çıkartabileceği, gelirinden medet umacağı, üreticisinin doğduğu yerde doyacağı ürünleri fazlasıyla vermiş…
Peynirden zeytine, fındıktan çaya, üzümden elmaya maşallah.
Kimi ülkeleri tek başına mamur edebilen doğal ve tarımsal yahut el ürünü geleneksel ürünlerden ülkemizde nicesi var…
Ancak ya hazinenin farkında olmuyoruz ya da hazineyi çarçur etmekte rakip tanımıyoruz.
Dünyanın “yerli ve milli” ürün zengini Türkiye hiç abartısız…
Türkiye’nin bu alandaki lideri ise kesinlikle Kastamonu.
Siyez buğdayı misal…
Dünyada yok, Kastamonu’da var.
Üryani eriği…
Keza.
Taşköprü sarımsağı, Kastamonu pastırması, elma ekşisi…
Ya Tosya bıçkısına ne demeli?
Tüm bu ürünler derli toplu bir halde sektör temsilcilerinin, bilim insanlarının, yemek yazarlarının, gurmelerin ve Ankaralı vatandaşların huzuruna çıktı geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü…
KATSO’ya bin teşekkür.
Podyumda endam eylemesiyle Kastamonu ürünleri, dakikasında ortalık karıştı haliyle, ikram lezzetler kapanın elinde kaldı…
Perakendeci ve toptancı firmalar üretici firmaların kartvizitlerini aldılar, iletişime geçtiler, siparişler verildi, alındı.
KATSO’nun yerli ve özellik içeren ürünlerimiz için başlattığı coğrafi işaret atağı takdire şayan…
Ancak farklı alanlardan destek görmesi gerek.
Ürünün geleceğine ve üreticisine sağlayacağı gelir için “Coğrafi İşaret” sadece etkenlerden biri çünkü…
Üretim, standart, hijyen, saplıklı depolama ve nakil, paketleme, katma değerini artıracak mamuller ortaya çıkarmak, tanıtım ve daha uzayıp giden teknik içerikli gerekler ve gerçekler.
Siyez buğdayı talebi karşılamıyor, üryani erik senelerdir don riskini bertaraf edip tüketiciye ulaşamıyor, erik pestili bir var çokça yok, Taşköprü sarımsağı yabancı sarımsaklar karşısında kendi evinde bile kimi zaman mağlup oluyor, Tosya çakısı üreticisi gittikçe azalıyor, Tosya sarıkılçık pirinci Osmancık karşısında çoktan “pes” etti…
Ürünlerimize coğrafi işaret alalım almasına da, sahada durum pek iç açıcı değil.
İllaki üretim..
Ardı kolay.
Not: Bugün “1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı”…
Dünyanın kalkınmış ve gelişmiş ülkeleri ile aynı haklara ve refaha sahip Türkiye işçi sınıfını kutluyor, nice bayramlara diyorum!
İşsizlik yok, iş kazası yok, sendikasızlaştırma yok, taşeronlaştırma yok, hak kaybı yok!…
Aslında bayrama da gerek yok.
Her gün bayram çünkü…
Türkiye İşçi sınıfına.