Ahmet Katar: “Kastamonulular olarak bir olalım, içerisinde Ahşap Fuarı’nın da yapılacağı fuar alanının yer alacağı Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi (OÖSB) projesini Kastamonu’da hayata geçirelim, Kastamonu’yu ahşap mobilya noktasında marka yapalım.”
——————————
- Kastamonu ahşap masif mobilyanın seri üretiminde marka olabilir, ancak bunun için Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi projesine ihtiyaç var.
- Tüm Kastamonu’nun sahiplendiği, ortak aklın öne çıktığı bir proje olmalı.
- Bu proje kapsamında şehrin değerlerini anahtarlık haline getirmeliyiz.
- Üretim-satış-fuar alanı üçlüsünün yan yana olduğu proje ile kendimizi bir adım öne çıkarabiliriz.
—————————————————————————
KASTAMONU Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi, pandemi sürecinin ardından ilk yönetim kurulu toplantısını Penbe Han’da gerçekleştirdi.
Şube Başkanı Ahmet Katar başkanlığında, geniş katılımla yapılan toplantının ana gündem maddesi, Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi (OÖSB) projesi oldu.
KASİAD üyesi Zafer Öksizoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan Şube Başkanı Ahmet Katar, öncelikle Kastamonu Havalimanı ile ilgili yapılan son basın açıklaması ve Havalimanı’ndaki son gelişmeler hakkında üyeleri bilgilendirdi.
OÖSB PROJESİ GÜNDEME GELDİ
KASİAD Kastamonu Şubesi Başkanı Ahmet Katar, Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi (OÖSB) projesini Kastamonu’nun gündemine taşıdı.
Kastamonu’da OÖSB projesinin hayata geçirilmesi gerektiğinin önemine işaret eden Ahmet Katar, Kastamonu’nun ahşap masif mobilyanın seri üretiminde marka olabileceğini ifade etti.
Tüm Kastamonu’nun sahiplendiği, ortak aklın öne çıktığı bir projeyi hayata geçirmek istediklerini belirten Katar: “Bu proje kapsamında şehrin değerlerini anahtarlık haline getirmeliyiz. Üretim-satış-fuar alanı üçlüsünün yan yana olduğu proje ile kendimizi bir adım öne çıkarabiliriz” dedi.
Katar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“SERİ ÜRETİMDE CİDDİ SIKINTI VAR”
“Kastamonu’da 15 ayrı masif mobilya üretimi yapan firma bulunuyor. Bunların hepsi de 200-300 metre karelik bir alanda çalışıyor. Seri üretim noktasında yer darlığından kaynaklı ciddi sıkıntıları mevcut. Sahip oldukları alan üretim noktasında bile yeterli değilken ürünlerini teşhir etme anlamında büyük güçlük çekmektedirler. Ahşap üretimi yapan firmaların geneline baktığımızda orta büyüklükte firmalar oldukları açıktır. Bu firmalarımız için Organize Sanayi Bölgesi’ndeki parseller büyük kalmakta, küçük sanayi sitesindeki alanlar ise yetersiz gelmektedir. Bu bakımdan en az 1.000 metre karelik en fazla 3.000 metre karelik parsellere sahip yeni bir orta ölçekli sanayi bölgesi kurarak ahşap üzerine üretim yapan firmalarımızın burada kümelenmesini sağlayabiliriz.Orta büyüklükte bir alan önermemizin en büyük sebebi budur. Kastamonu ahşap noktasında hammaddenin başkentidir. %67’si ormanlarla kaplı, uluslararası çapta üretim yapan Katamonu Entegre ve Kronospan gibi iki tane çok büyük şirkete ev sahipliği yapan ilimizde en büyük cevherler birisinin ahşap sanayisi olduğuna inanıyoruz. Bu firmalarımızın önünü açmak adına Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi projesini Kastamonu’da hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu sayede birbirini destekleyen entegre işletmeleri bir araya toplamış oluruz. Kastamonu’da yakın bir zamanda göreve başlayan, ilk mesajları ve uygulamalarıyla tüm Kastamonuluların sevgisini kazanan Sayın Valimizin bu ve diğer başka projelere yakın ilgi göstereceğine inanıyoruz.”
“AHŞAP MOBİLYADA MARKA OLMAK İSTİYORSAK!..”
“Seri üretim noktasında ciddi sıkıntı var, yetişmiş ara eleman yok. Türkiye’nin her noktasından masife inanılmaz bir ilgi var. Bu noktada örnek tesisleri Kastamonu’da hayata geçirebiliriz. Ahşap mobilyada Kastamonu marka olmak istiyorsa, Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’ne ihtiyacımız var. Kastamonu neden bir İnegöl olmasın? Bunun için eksik olan nedir? İnanın eksiğimiz yok fazlamız var. Sadece belirtmiş olduğum noktalardaki eksikler giderilerek iyi bir organizasyonla bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Bu proje içerisinde Ahşap Fuarı yapabileceğimiz alanda oluşturmalı ve fuarımızı Pazar yerinde değil, hemen ahşap firmalarımızın yanında yer alacak fuar alanında gerçekleştirebilmeliyiz. Üretim ve satış yani fuar alanı yan yana olmalıdır. Ağaç bizde, diğer illerde böyle bir yatırımın hayata geçirilme şansı yok. Ancak geç kalırsak yine diğer illerdeki örnekleri Kastamonu’da hayata geçirme çalışmalarına başlarız. Biz istiyoruz ki, ilk ve örnek projeyi Kastamonu’da hayata geçirelim.”
TOKİ KANALIYLA YAPILABİLİR
“Bu projeyi TOKİ kanalıyla hayata geçirebiliriz. Projemiz, o bölgede 2-3 bin kişinin istihdam edileceği marka bir proje halini alabilir. Kastamonu’nun gündemine getirdiğimiz bu öneriyi, tüm kesimlerin sahiplenmesini ve ortak akılla projenin hayata geçmesi noktasındaki adımları atmayı arzuluyoruz.”