- Kastamonu’da kendir entegre tesislerinin kurulması ve üreticinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Koyun “Kastamonu kendirin anavatanıdır. Kastamonulular ürününe sahip çıkmalı.” dedi.
- İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yalçın Koçak da kenevir ekimi için Samsun’un pilot il seçilmesini doğru bulmadıklarını söylerken, KASİAD Başkanı Aslan ise “Kendir berekettir ve ekilmesi gereklidir. Biz de üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.
Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Temmuz ayı toplantısının ana gündem maddesini kendir oluşturdu. Gündemle ilgili olarak uzmanlar sunum gerçekleştirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Koyun kamu özel sektör iş birliğine dikkat çekerek, “Kastamonu kendirin ana vatanıdır. Yerel yöneticiler ve iş adamlarının kuracakları entegre tesisler ile kendir ekimi ve üretiminde dünyaya örnek teşkil edebilecek bir il olarak hak ettiği yere geleceğine aynı zamanda yatırımcıların da kısa sürede olumlu geri dönüşü alacağına inanıyorum. Bu gelişmeler ileride selüloz kağıt fabrikası kurma ve endüstriyel açıdan tanıtım projelerini de beraberinde getirecektir.” diye konuştu.
“Samsun rol çalıyor”
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Yalçın Koçak da kenevir ekimi için Samsun’un pilot il seçilmesini doğru bulmadıklarına işaret ederek, “Amerika kendir pazarını elinde bulunduruyor. Çin ve Fransa’nın uzun zamandır kendir ihraç etmemesinin başlıca sebebi Türkiye’nin bu konuda başarılı olacağını bilmesinden kaynaklı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile bazı ülkeler kendir konusunda başarıya ulaşacağımızı öngördüler. Ancak üzülerek belirtmeliyiz ki Başkan Erdoğan’ı yanlış yönlendiriyorlar. Kendir üretiminde Türkiye’de Samsun pilot il seçildi. Kendirin ana vatanı Samsun değil Kastamonu’dur. Samsun rol çalıyor. Bu konuda gerekli uyarı ve önerilerimizi ilettik. Kastamonu ürününe sahip çıkmalıdır. Kastamonu’nun hakkı olan milli kenevir ürünü ekilmeli, tesisi de kurulmalı. Yoksa her şey için çok geç olabilir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kendir gündemimizde
KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan ise kendir konusunu uzun zamandır gündemlerinde tutuklarını belirterek şunları söyledi: “Kastamonu eski yıllarda potansiyeli ile kendirin başkentiydi. Yanlış politikalarla maalesef kendir ekimimiz engellenmiş. Artık bu konuda dışa bağımlılıktan kurtularak kendi üretim alanlarımızı oluşturmamız lazım. Tarımın geleceğindeki kendir üretimini önemsiyorum. Endüstriyel kenevir lifi, kenevir tohumu ekimi yapılarak yaklaşık 50 bin çeşit üründe kullanılması önemini bir kez daha artırıyor. Kendir berekettir ve ekilmesi gereklidir. Biz de üzerimize düşen ne varsa yapacağız.”
“Vizyon çizeceğiz”
Projeleri yatırımcılarla buluşturmayı hedeflediklerini kaydeden KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol ise şu açıklamalarda bulundu: “Geçtiğimiz hafta ülkemizin savunma sanayideki dev gemilerini milli savunmamıza kazandırarak, tersane yatırımlarını hayata geçiren aynı zamanda tarım alanında tohum bankası tesisini açılışını yapan İÇDAŞ’ın aralarında bulunduğu Türkiye ekonomisine önemli kazanımlar sağlayan Kastamonu iş dünyasına ait geniş bir dataya sahibiz. Her projeyi KASİAD olarak hayata geçirme şansımız bulunmuyor. Vizyon çizerek yatırımcıları bilgilendirip proje üreten bir sistemi kurma hazırlığındayız. Kastamonulu iş adamlarımızı da bu kapsamda KASİAD’a katılmaya, el ele vererek birlik dayanışma içinde ekonomimize yön vermeye davet ediyorum.”