“Karavan Turizmi Zirvesi”ne ev sahipliği yaptık
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün bu alanda koordinatör ajans olarak belirlediği Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından düzenlenen “Karavan Turizmi Zirvesi” Kastamonu’da gerçekleştirildi.
Vali Avni Çakır, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Kastamonu’nun bir karavancının aradığı tüm güzellikleri barındırdığını söyledi; Kovid-19 döneminde başlayan sakinlik sürecini canlılığa çevirmek amacıyla eylem planı hazırladıklarını belirtti.
Turizm sektöründe trend değişimlerinin devam ettiğini dile getiren KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise, ” Yeni dönemin parametrelerini iyi okumak oldukça önemli. Söz konusu turizm türlerinde rekabetçi olabilecek değerlere sahip bölgemizi, kapsamlı çalışmalarla geleceğe hazırlıyoruz” dedi.
Türkiye’de karavan turizminin koordinatör ajansı olan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) düzenlediği “Karavan Turizmi Zirvesi” Kastamonu’da gerçekleştirildi.
Serkan Genç
Karavan Turizmi Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, pandemi sonrasında turizm sektöründe trend değişimlerin yaşandığını, bu nedenle yeni dönemin parametrelerini iyi okumanın oldukça önemli olduğunu söyledi.
Ekoturizm, kırsal turizm, yayla turizmi, mağara turizmi, dağ ve kış turizmi gibi doğa temelli turizm türlerine yönelik talebin artma eğiliminde olduğunu belirten Serkan Genç, “Bu noktada, biz de söz konusu turizm türlerinde rekabetçi olabilecek değerlere sahip olan bölgemizi, idari sınırlar gözetmeksizin yürüttüğümüz kapsamlı çalışmalar ile geleceğe hazırlıyoruz. Destinasyon yönetimi ilkelerini temel alarak planladığımız Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı ile destinasyonlarımıza bilimsel veriler ve uluslararası kriterler ışığında müdahale ediyoruz” dedi.
2020 yılı Mayıs ayından itibaren bölgenin kaynak değerleri ile uyumlu birçok farklı doğa turizm türünde uygunluk tespitleri yaptıklarını da ifade eden Serkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgemizdeki 8 kanyonu uluslararası derecelendirme sistemi kriterlerine göre kanyon sporcuları için değerlendirdik ve etiketledik. Bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez kanyon derecelendirmesi yapıldı. Uluslararası dijital platformlara da işlendi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliği ile ortak değerimiz olan Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinde bin 750 kilometrelik bisiklet rotaları oluşturduk, proje destekleri ile altyapısını hazırlama sürecimiz devam ediyor.
Bölgemizdeki kamp alanlarının coğrafi bilgi sistemi tabanlı bilimsel veriler ışığında tespitlerini yaptık. İlk etapta Ilgaz Dağı ve çevresi, Küre Dağları Milli Parkı ve çevresi, Erfelek Tatlıca Şelaleleri bölgesi olmak üzere potansiyel çadırlı kamp alanı noktalarımızı belirledik. Yine bu alanları proje desteklerimizle hayata geçiriyoruz.
Oryantiring faaliyetleri için bölgemizde 25 kilometrelik alanda uluslararası yarışma standartlarına uygun haritalandırmalarımızı tamamladık. Destinasyonlarımızın uluslararası ağlara entegre olmasını oldukça önemsiyoruz. Bu kapsamda, Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. UNESCO Küresel Jeopark Ağına dahil olmak üzere niyet mektubunu ilettik, çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 2022 yılında Dünya Miras Listesi’nde teklif edilecek. Biz de aktif bir paydaş olarak ilimizde kurduğumuz UNESCO Masası eliyle çalışmalara katkı sağlıyoruz.
Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi alanda dahil olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte eylem planı hazırlanmış ve uygulaması etkin bir şekilde devam etmektedir. Kastamonu ve Çankırı illerimizin ortak değeri Ilgaz Dağı için ortak vizyon çalışması yapılmış ve sonucunda eylem planı hazırlanarak uygulamaya başlanmıştır. Kastamonu ve Bartın illerimizin ortak değeri Küre Dağları Milli Parkı’nın Biyosfer Ağı’na dâhil olmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”
Yakın dönemle başlatacakları doğa turizmine yönelik güdümlü projelerle karavan kamp ve park alanlarına, deneyim, iyileştirme, yeni ürün geliştirme, faaliyet çeşitlendirme gibi çeşitli müdahalelerde bulunacaklarını da söyleyen Serkan Genç, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Pandeminin hemen başında yaptığımız çalışmalardan biri de karavan alanları tespit çalışmasıydı. Bölgemizdeki karavan park ve karavan kamp alanlarını tespit ettik. BAKKA ile iş birliği içinde eşgüdümlü olarak yürütülen çalışma akabinde Ajansımız Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüz tarafından ‘Karavan Turizmi Koordinatör Ajansı’ olarak belirlendi ve izleyen süreçte bu alandaki çalışmalar, bölgeselden ulusala doğru genişlemiş oldu.
Bu kapsamda: Bölgemizdeki karavan kamp ve karavan park alanları tespit çalışması, benzer metot kullanılarak tüm kalkınma ajanslarımızın ve bölge kalkınma idarelerinin işbirliği ile ulusal düzeye yayılmıştır. 249 potansiyel karavan kamp ve karavan park alanı belirlenmiştir ve tespit edilen alanların büyük çoğunluğu doğa turizmi temellidir.
Çalışmanın yöntemi ve detayları ilk panelde sizlere paylaşılacak. ‘Yerel Mimariye ve Ekolojik Tasarıma Uygun Karavan Kamp Alanı Ön Fizibilite Raporu’, Ajansımız eliyle hazırlanmış ve ilgili kurumların kullanımına sunulmuştur.
Yine kalkınma ajanslarımız eliyle yapılan rapor ve ön fizibiliteler de mevcuttur. Bu çalışmaların hepsine Genel Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen kalkınma kütüphanesi gov.tr ve yatırıma destek gov.tr web adreslerinden erişim sağlayabilirsiniz.
Karavan turizminin ulusal düzeyde gelişimine katkı sağlamak üzere ulusal ve uluslararası ağlara erişim faaliyetleri devam etmektedir. Yine bu alanda özel sektör yatırımlarına yönelik yatırım promosyon ve kolaylaştırıcılık çalışmaları yapmaktayız.”
Avni Çakır
Konuklara, “Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Kastamonu’ya hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Vali Avni Çakır, şunları söyledi:
“Aramıza yeni katılan dostlarımız da fark etmiş olacak, ama birçoğumuz zaten daha öncesinden de bölgemize geldi. Burası Allah’ın birçok güzelliği bahşettiği çok özel bir yer. Özellikle sizler gibi karavan dostları bunun ne demek olduğunu çok daha iyi biliyorsunuz. Bir karavancının arayacağı, bir insanın arayacağı her türlü şeyİ bünyesinde bulundurmaktadır.
Eğer dağcıysanız dağların en güzeli, kayakçıysanız kayak pistlerinin en güzeli, denize girmek istiyorsanız sahil turizmi istiyorsanız bu alamda Karadeniz’in en güzel sahili, kanyon aşığı iseniz Türkiye’nin en güzel kanyonları, yürüyüş severseniz Türkiye’nin en güzel yürüyüş yolu, tarih severseniz bin yüz, bin iki yüz yıllarından bu yana gelmiş Osmanlı’da, Selçuklu’da uç beyliği daha sonra Candaroğlu’nda yüz altmış sene başkentlik yapmış. 1460 ile birlikte Osmanlı hakimiyetine girmiş, bölgesi sancak merkezi olmuş. Bünyesinden dokuz tane il çıkarmış. Buradan Üsküdar’a kadar Kastamonu Sancağı olarak anılmış, dolayısıyla uzunca bir yıl Osmanlı’nın güçlü hakimiyeti sonrasında da boydan boya camiler, külliyeler, köprüler, bedestenler ile süslenmiş harika bir turizm ve kültür şehri…
Yine bunun yanında inanç turizm anlamında da, çünkü biliyorsunuz ki inanç turizmi de, en az doğa turizmi kadar, en az gastronomi kadar, en az deniz turizmi kadar turizmde hareketlilik yaratan bir unsur. Bu anlamda da inanç turizmi konusundaki turizmimiz güçlüdür. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri başta olmak üzere birçok ilim insanın, din aliminin burada yaşanmışlığı ve bunların yaşadığı mekanların da sunmuş olduğu ortam vardır. Sonuç olarak, Kastamonu, turizmin tüm etkenleriyle beraber misafirlerine en üst seviyede karşılama sunuyor.”
Bir eylem planı yaptıklarını belirten Vali Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradaki amacımız pandemiyle başlayan bir alışkanlık, sakinlik sürecini tekrardan canlılığa çevirmek. Aslında burada turizm faaliyetleri olarak çok güzel çalışmalar yapmıştık. Pandemi ciddi olarak insanlarda bir duraklama yarattı. Antalya bile büyük düşüş yaşadı. Dolayısıyla bu süreçte tekrar bu konudaki tanıtım faaliyetlerinin canlanma zarureti doğdu. Biz de bu konuda bir çaba orta koymaya başladık. Bu çabalarımızdan karşılığının bir tanesi de bugün burada icra ediliyor.
Biz 12 ay süren bir eylem planı kurduk. Turizmdeki tüm hedef unsurlarımızı bölgemize davet ettik. Dışarıdan hedef potansiyel gruplarımızı belirledik, daha çok insana ulaşmak için neler yapmak gerekiyorsa bunlarla ilgili adımlar atmaya başladık. Seyahat yazarlarımızın iki gündür bir aktivitesi vardı. Ondan öncesinde gastronomi yazarları ve TÜRSAB’ın aktiviteleri vardı. Bugün de burada karavan turizmi ile uğraşan kişi, kurum, yönetici ve bu anlamda sektörün bileşenleri buraya davet ettik ve ilimizin potansiyelini sizlere gösterelim…
Sizler ülkemizin sahip olduğu doğal güzellikleri üyelerinize, mensuplarınıza, arkadaşlarınıza anlatmak ile mükellefsiniz. Bu amaçla ülkemizin saklı cennetlerini bulup ortaya çıkarıp, tüm doğasever dostlara gösterelim.
Valilik olarak üzerimize düşen sorumlukların farkındayız. Bu sorumlulukların bir tanesi olarak, bu turizm değerlerimize, ulaşım ve altyapı noktasında üzerimize düşenleri yapmakta ciddi bir çaba içerisindeyiz. Daha yapacağımız çok şey var ama turizmde sahip olduğumuz zenginlikleri ulaşma noktasında, konaklama noktasında, birçok iyileştirme çalışması yapıyoruz, amacımız misafirlerimizi en iyi şartlarda bu hizmetleri vermek.
Bizim en güçlü olduğumuz potansiyellerimizden bir tanesi de karavan turizmi. Muhteşem yaylalar, muhteşem göletler…
Tosya’da turizmle alakalı dün bir etkinlikteydim. Tosya, turizm konusunda en sonda gelen ilçelerimizden. Kapı derseniz Türkiye’de en meşhur. Turizm dediğiniz zaman kimsenin aklına gelmez. Kastamonu’nun en güzel göletleri, en güzel yaylalarının bulunduğu mekanlarından bir tanesi Tosya. Abant’ın benzeri burada. Siz karavan dostları için sakinliği ve yeşiliyle o kadar uygun ki …
Sonuç olarak bu konuda yeni yerler keşfediyoruz. Bu anlamda Kastamonu gerçekten de doğaseverlere birbirinden güzel imkanlar sunuyor. Bana göre Türkiye’nin en güzel yerlerinden bir tanesi Araç’ın Fındıklı Yaylası.”
Kastamonu’da turizm konusundaki zenginliğin farkında olduklarının ifade ederek konuşmasını sürdüren Vali Çakır, konuşmasını şöyle noktaladı:
“Hiçbir şey yapamasak bile doğallığı koruyoruz. Kastamonulu insanların doğaya saygılı bir yanı vardır. Bu anlamda doğallık ve bakirliğimiz bizim en büyük avantajımız. En büyük eksikliğimiz de tanıtım ve altyapı. Bununla ilgili de yoğun çabamız devam ediyor. İnşallah sizlerin desteğiyle Kastamonu’yu sloganımızda olduğu gibi ‘Turizmin Parlayan Yıldızı’ haline hep beraber getireceğiz. Bugün olmazsa yarın. Yarın olmazsa öbürü gün mutlaka olacak.
Karavancıların, motorcuların, yürüyüşçülerin kutsal rotaları vardır: ‘Oraları yürümezsen, yürüyüşçü değilsin, karavancı değilsin, motorcu değilsin’… Kastamonu da bu anlamda, karavancılar açısından sizlerin ve bizlerin çalışmasıyla ‘O zaman sen oraları görmediysen karavancı değilsin’ denilecek noktalara gelecek. Bununla ilgili güzel çalışmaları ileride hep beraber göreceğiz, çünkü bu camiadaki gelişmeleri hep beraber görüyoruz.
Kastamonumuzu doğa turizmi ve karavan turizmine hep beraber hazırlayalım. Kastamonu’da biz aslında 2018’de 550 bin geceleme yaparken, 2019’da 770 binlere ulaşan gecelemeye ulaştık. Dolayısıyla kapasitemizin farkındayız, Kastamonu’yu keşfeden turizmcilerin de bu konudaki memnuniyetini görüyoruz. Ağustos ayında düzenleyeceğimiz Türkiye’nin en büyük karavan organizasyonunu yapma konusunda da desteklerinizi bekliyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından Avrupa’da ve Türkiye’de karavan turizmi, karavan alanı yatırımları ve yatırım fırsatları, Karavan üreticileri ve ekipman tedarikçileri, tanıtım ve pazarlama konusunda 4 ayrı oturumlu panel gerçekleştirildi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Konferans Salonu’nda yapılan zirveye Vali ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çakır, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Çankırı Vali Yardımcısı V. Mehmet Zahid Uzun, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül, İl Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, bazı kurum müdürleri ve STK Başkan ve yöneticileri, konuşmacılar, karavan turizmcileri ve karavan sektöründe hizmet verenler ile davetliler katıldı.
Cengiz MUHZİROĞLU